Venemaa president tunnistas avalikult, et üheks tema elukutseks on spioon.Foto: Daily Mail
Maailm
24. juuni 2017, 22:44

Vladimir Putin: jah, ma olin spioon (134)

Venemaa president Vladimir Putin tunnistas esimest korda avalikult, et ta töötas KGBs kui salaluuraja, oli spioon ilma diplomaatilise kattevarjuta, kirjutab Daily Mail.

Sellise avaldusega sai Putin hakkama Nõukogude Liidu luureorganisatsiooni 95. aastapäevale pühendatud teleintervjuus. Asjatundja märkisid, et ilmselt ei olnud Putin „päris“ spioon, vaid tema ülesanne oli juhtida salajasi operatsioone.

Muu jutu sees poetatud märkusest polnud võimalik aru saada, kas ta tegi oma „salatööd“ külma sõja ajal Ida-Saksamaal aastatel 1985 kuni 1990 või mõnel teisel KGBs töötamise perioodil.

„Minu töö Nõukogu Liidu välisluures ei olnud seotud ainult välisluureagentuuriga, vaid ka salaluurega,“ ütles Putin ja rohkem ta seda teemat ei puudutanud.

Kaasaegse Venemaa tuntuim spioon on Anna Chapman, kelle võtsid vahele ameeriklased. Moskva on maininud, et olulisemate lääneriikides toimetab terve armee valeidentiteediga spioone, kes koguvad Venemaale vajalikku informatsiooni.

Salaagendid on Putini sõnul erilised inimesed. „Mitte igaüks ei suuda jätta oma elu, loobuda lähedastest, lahkuda perekonna juurest aastateks, vähesed suudavad nii pühendunult teenida kodumaad,“ sõnas Putin. „Ma soovin neile püsivust, ma olen kindel, et nad kuulevad mu sõnu.“