Venemaa ründaja Fjodor Smolov pisaraid valamas – MMi peaproov ebaõnnestus. Foto: AFP / Scanpix
Jalgpall
26. juuni 2017, 04:00

Venemaa jalgpalli košmaarne nädalavahetus

Samal ajal, kui eestlased ümber lõkke tralli lõid, elas idanaabrite vutt üle kaks õudset seika – laupäeval langeti konkurentsist kodusel konföderatsioonide karikaturniiril, pühapäeval kukkusid Briti meedia vahendusel kaela dopingusüüdistused.

Tõsi, maailmajagude turniiril alagruppi takerdumine pole küll maailmalõpp, kuid arvestades, et tuleval aastal oodatakse Venemaa koondiselt kodupubliku ees imelist mängu, on olukord nukker. Viimati jäi võõrustaja konföderatsioonide karikaturniiril poolfinaalist välja 2001. aastal, kui sama saatus tabas Lõuna-Koread. Lohutust pakub tõik, et Lõuna-Korea sõudis aasta hiljem toimunud suurturniiril lausa poolfinaali välja. Keeruline on aga venelastelt sama edu oodata, on ju praegust rahvusesindust nimetatud riigi aegade halvimaks.

Idanaabrite ainsaks võiduks MMi peaproovis jäi 2:0 võit Uus-Meremaa üle, seejärel ootas ees 0:1 kaotus Portugalile ning laupäeval vannuti eduseisust hoolimata 1:2 alla Mehhikole. Mängujärgsel pressikonverentsil pärisid ajakirjanikud koondise peatreener Stanislav Tšertšessovilt, kas kuulujutud, et ta saab kinga, kui turniiril alagrupist edasi ei jõuta, on tõesed, kuid mees ise lükkas klatši ümber.

"Tänapäeval on palju ajakirjanikke, kelle nimeks on "salajased allikad,"", tulistas juhendaja vastuseks. "Ma jätkan meeskonnaga tööd, nii et tervitage oma allikaid."

Mehhikole kaotatud, said idanaabrite jalkahuvilised järgmisel hommikul lugeda Briti ajalehest Mail on Sunday imbunud dopingusüüdistusi. Rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA kahtlustab, et 23 (ehk terve koondis!) 2014. aasta MMil Venemaad esindanud vutimeest kasutasid keelatud aineid. Kokku on uurimise all 34 idanaabrite jalgpallurit, viis neist kuulusid ka konföderatsioonide karikaturniiril pallinud meeskonda. Väidete tõestuseks on väljaande kasutuses e-kirjad, milles kirjeldatakse steroidide tarvitamise varjamist jalgpallurite uriini lahjendamise abil

Venemaa asepeaministri ning jalgpalliliidu presidendi Vitali Mutko sõnul on tegemist aga luiskelooga.

"Ärge pange neid jutte tähele, nad on Venemaast halvas valguses kirjutanud juba seitse aastat," kommenteeris süüdistusi Mutko. "Jalgpallis pole kunagi dopinguprobleemi olnud ja ei saagi olema. Meie koondist testitakse lõputult, kontrollid on kohal igal matšil. Inglismaa ajalehti pole mõtet lugeda, nad lihtsalt peavad midagi lehetäiteks kirja panema."

Konföderatsioonide karikaturniiri poolfinaalis võtavad kolmapäeval mõõtu Portugal ja Tšiili ning neljapäeval lähevad vastamisi Saksamaa ja Mehhiko.