FC Levadia alistas 2009. aasta suvel Krakowi Wisla.Foto: JOOSEP MARTINSON
Jalgpall
27. juuni 2017, 11:57

MEENUTUS | Eesti vutiklubide 10 märkimisväärsemat tulemust eurosarjades (3)

Täna õhtul algab Eesti jalgpalliklubide jaoks järjekordne eurohooaeg, kui Maltal kohtuvad Meistrite liiga 1. eelringis sealne valitsev tšempion Hibernians ning Maarjamaa tiitlikaitsja FC Infonet. Õhtuleht meenutab siinkohal Eesti klubide ilusaid tulemusi eurosarjades (pingerida on subjektiivne ning suvalises järjekorras).

Olgu öedud, et mitmed korralikud tulemused, näiteks Levadia 1:1 viik Istanbuli Galatasarayga, ei mahtunud valikusse, sest avamängu tulemuse tõttu ei olnud kohtumises enam suuri pingeid.

Meistrite liiga
HJK Helsingi (Soome) - Tallinna Norma 1:1 (Andrei Borissov) 
11. august 1993, Helsingi; 1. eelringi avamäng.

Küllalt värskelt taasiseseisvunud Eesti jalgpalli jaoks oli põhjanaabrite tšempioniga viiki mängimine (väga) korralik tulemus. Tõsi, kaks nädalat hiljem Tallinnas kaotati 0:1 ning pudeneti sarjast välja. 

FC Flora – Bukaresti Steaua (Rumeenia) 3:1 (Maksim Smirnov, Indrek Zelinski, Andres Oper)
29. juuli 1998, Tallinn; 1. eelringi korduskohtumine.

Avamängu võõrsil 1:4 kaotanud Flora näitas oma Meistrite liiga debüüthooajal Rumeenia suurklubile kõvasti hambaid, kuid edasipääsust jäi lõppeks napilt puudu. Nagu tänane Õhtuleht kirjutab, oli Steaua peatreener Mihai Stoichita oma tiimi tegevuses pettunud: "Mõned hoolealused viibinuks kui puhkusel, kaitsetegevus oli kohutav."

Flora loots Teitur Thordarson aga kiitusega kitsi ei olnud. "Steauale ei suuda kolme väravat lüüa kuigi paljud," kostis islandlane. "Rõõmustas, et pallurid ei kaotanud sekundikski edasipääsusoovi. Olen veendunud, et astusime taas suure sammu edasi."

 

FC Flora – Nikosia Apoel (Küpros) 0:0
17. juuli 2002, Tallinn; 1. eelringi avamäng.

Kui praegu teab iga jalgpallisõber Apoeli tänu tema hiljutistele Meistrite liiga vägitegudele, siis too hooaeg, mil kahe mängu kokkuvõttes Florast 1:0 jagu saadi, märkis Küprose edukaima klubi esimest eurosähvatust.

Meistrite liigas saadi veel 5:4 jagu NK Mariborist ning jõuti 3. eelringi, kust pudeneti Ateena AEK käe läbi UEFA Karikasarja (praegune Euroopa liiga). Seal alistati esmalt 3:1 austerlaste Grazer, misjärel langeti Berliini Herthale 0:5. Ent kümnemänguline euroteekond oli toona Apoeli jaoks ajalooline.

Olgem ausad, viik Apoeliga oleks praegugi Eesti klubide jaoks väga kõva sõna. Eriti avamängust, mil kõik šansid alles lahtised.

FC Levadia –  Belgradi Crvena zvezda (Serbia) 2:1 (Deniss Malov, Konstantin Nahk)
8. august 2007, Tallinn; 2. eelringi kordusmäng.

Serbia tšempioni alistamine on ülivinge saavutus, kahjuks ei piisanud sellest edasipääsuks. Koondskooriks jäi 2:2, kuid Crvena zvezda edenes tänu võõrsilväravale. Eelkõige on too kohtumine aga legendaarne Konstantin Nahki poolelt platsilt löödud tabamuse pärast. Fenomenaalne!

 

FC Levadia – Krakowi Wisla (Poola) 1:0 (Vladislav Ivanov)
22. juuli 2009, Tallinn; 2. eelringi korduskohtumine.

Üks mälestusväärsemaid kohtumisi Eesti klubijalgpalli ajaloos, sest tolle võiduga tagas Levadia pääsu Meistrite liiga 3. eelringi (avamäng võõrsil oli lõppenud 1:1 viigiga). Toonane Õhtuleht tituleeris Levadia "tõeliseks eurokunniks" ja tõi välja fakti, et Wisla aastaeelarve ületab 150 miljoni krooni piiri, Levadia saab tänavu (aastal 2009 - M.T.) hakkama 10 miljoniga. 

FC Levadia alistas Krakowi Wisla. Foto: JOOSEP MARTINSON
FC Levadia alistas Krakowi Wisla. Foto: JOOSEP MARTINSON

Nõmme Kalju – HJK Helsingi 2:1 (Yankuba Ceesay, Damiano Quintieri)
23. juuli 2013, Tallinn; 2. eelringi korduskohtumine.

Ajalooline võit, sest see oli Kalju esimene edu eurosarjas (avamäng oli lõppenud 0:0). Pealegi oli HJK toona veel Soome jalgpalli vägev valitseja. Kuulus on too võit veel selle poolest, et peatreener Igor Prins pidi seetõttu end kiilaks ajama. Usutavasti oli rõõm seda väärt!

 

Euroopa liiga (varem UEFA Karikasari)
Sillamäe Kalev - Spliti Hajduk (Horvaatia) 1:1 (Kõrõlo Silitš)
2. juuli 2015, Rakvere linnastaadion; 1. eelringi avamäng.

Praegu finantsraskustes Sillamäe lõhkas kaks suve tagasi tõelise üllatuspommi, kui suutis Horvaatia suurklubi vastu avamängust 1:1 viigiga lahkuda. Ime jätkus ka võõral väljakul, kus idavirulased asusid 41. minutil 2:1 juhtima, kuid lõppeks võttis tugevam oma. Hajduk võitis korduskohtumise 6:2 ning purjetas play-off ringini välja. 

 

Nõmme Kalju - Poznani Lech (Poola) 1:0 (Hidetoshi Wakui)
17. juuli 2014, Tallinn; 1. eelringi avamäng.

Selge autsaiderina duellile vastu läinud Kalju tegi poolakatel elu kibedaks ning noppis avamängust magusa võidu, misjärel meeskond pidi Eestisse rännanud fänniarmeele korralikult aru andma. Paraku ei suutnud Kalju kodus saavutatud edu hoida ning langes koondskooriga 1:3 konkurentsist. 

 

Bröndby (Taani pronks) - FC Flora 0:1 (Tõnis Vanna)
16. juuli 2009, Bröndby; 2. eelringi avamäng.

Eesti klubid ei võida just üleliia tihti võõral väljakul, aga Flora seda kaheksa aasta eest suutis. Ja mitte suvalise San Marino satsi, vaid Taani pronksi vastu. Ent eelkõige on too võit legendaarne tänu Tõnis Vanna imeväravale, mis ajas kommentaator Kalev Kruusi enam kui pöördesse! Kahe mängu kokkuvõttes jäid taanlased 4:2 peale.

 

FC Levadia - Enschede Twente (Holland) - 1:0 (Konstantin Nahk)
24. august 2006, Tallinn; 2. eelringi korduskohtumine.

Võõralt väljakult muljetavaldava 1:1 viigiga naasnud Levadia sai Lillekülas Twentest suisa 1:0 jagu ning lunastas Eesti klubide aegade ühe vingeima edasipääsu. Preemiaks saadi mälestusväärsed heitlused kuulsa Newcastle Unitediga, kellele kaotati kahe mängu kokkuvõttes vaid 1:3. Olid ajad, mil Levadia oli tõeliselt vinge sats!

FC Levadia meeste rõõmul polnud twente alistamise järel piire. Foto: KALEV LILLEORG