5240 kandidaadi seast välja valitud noored muusikatalendidFoto: Erakogu
Inimesed
28. juuni 2017, 13:55

Noor eesti dirigent avas Hiinas esimese poistekoorikooli (1)

“Hiina polnud minu esimene valik. Elasin Londonis, kui juhuslikult Briti kooriühingu kodulehte külastades leidsin töökuulutuse Hangzhousse,” räägib alles kahekümnendates eluaastates dirigent Sander Tamm. “Tänaseks olen Hiinas elanud pea kaks aastat. Alguses olid negatiivsed üllatused igapäevaelu lahutamatuteks osadeks, aga kuna olen alati väljakutseid armastanud, pakkus see mulle rohkem põnevust kui peavalu,” räägib Tamm.

Sander Tamme juhtimisel alustas Hiinas, Zheijiang provintsi pealinnas, Hangzhous tegevust ainulaadne poistekoorikool The Hangzhou Boys’ Choir School. “Koorikooli vastuvõtukatsed kestsid viis kuud, mille jooksul pidime 5240 kandidaadi hulgast välja valima 30 kohalikku muusikatalenti,” räägib Tamm.

Hiinas sisseelamine nõudis noore dirigendi sõnul paksu nahka. “Minu tööleasumise aeg langes kokku G20 tippkohtumise (20 juhtiva tööstusriigi liidrite vaheline kohtumine - toim.) ettevalmistusega. Seetõttu korraldati linnaelu ja eluolu mastaapselt ümber,” räägib Tamm, kuidas Hiinasse kolides pidi ootamatusteks valmis olema.

Sarnased üllatused ootasid teda ka uuel ametikohal. “Ei olnud harv juhus, kui 2-tunnise etteteatamisega pidin 3000-pealise auditooriumi ees tutvustama Lääne koorimuusikat, tegema avatud kooriproovi, koolitama provintsi koorijuhte või võõrustama ootamatuid külalisi üle maailma,” kirjeldab Tamm igapäevatööd. “Kuna poistekoorikool on uus ja veel väljakujunev, on mulle seatud kõrged ootused,” tunnistab ta.

Tamme juhtimisel asutatud poistekoorikoolis õpivad lapsed alates 9. kuni 11. eluaastani. “Nad õpivad Londonis asuva The Westminister Abbey Boys’ Choir School´i  õppekava järgi,” räägib Tamm. “Muusikateooria tundide ja kooriproovide kõrval on oluline roll ka muusikainstrumendi õppimisel, näitlemisel ja inglise keelel. Samuti ei jäta muusikakeskne õpe kõrvale akadeemilist haridust,” kinnitab Tamm.

Hiinlased on aastaid Tamme otsinud

Ainulaadse poistekoorikooli investori Dr. Ho sõnul on Sander Tamme sarnast inimest aastaid otsitud. “Ta on teadmishimuline ja ideederohke inimene, kellel on peen tunnetus ja eeskujulik tööeetika,” jagab hiinlane Tamme kohta ainult häid sõnu. “Hiinas veedetud aja jooksul on Sander tõusnud enim nõutud dirigendiks Hangzhous,” kinnitab ta.

Sander Tamm Foto: Erakogu

Sander Tamm on Tõnu Kaljuste käe all lõpetanud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia. Ta on endine kammerkoori Crede, Tallinna ülikooli Kammerkoori ja Virumaa poistekoori peadirigent. Alates 2011. aastast on Sander Eesti koorijuhtide liidu ja Eesti kammerkooride liidu liige, 2015-2016 aastal liidu juhatuse esimees ning Eesti kooriühingu alaliitude esimeeste nõukogu liige.