PUUD ÜLE RAJA: On raske uskuda, et puud on ise massiliselt just üle raja murdunudFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
28. juuni 2017, 13:42

ELUOHTLIKU TROSSI AVASTANUD JALGRATTUR: sellisel rajal sõidan kuni 30 km/h tunnis, surma võib saada ka väiksemal kiirusel! (29)

"Kuulsin, et tross, mille maha võtsin, läks uuesti üles, aga seekord punaste ribadega väga hästi nähtavaks tehtuna,“ räägib jalgrattur, kes Tartu lähistel asuval Tõrvandi terviserajal enne eluohtlikku trossi vaevu pidurdada jõudis.

Nädal tagasi sõitis Maario Silm mägijalgrattaga Soinaste külas matkarajal, kus suvel sõidetakse rattaga ja tehakse tervisejooksu, talvel suusatatakse. Kogenud ratturi teele jäid kahes eri kohas üle metsaraja tõmmatud trossid, millest üks oli ratta ja teine pea kõrgusel.

Kohalikud täielikus teadmatuses

Rattur võttis kaablijuhtmele sarnaneva valgest kapronist trossid puude küljest lahti ja hoiatas tervisesportlasi, et need Tõrvandi kandis tähelepanelikud oleksid. Politsei alustas juhtumi üksikasjade selgitamiseks kriminaalmenetlust kehalise väärkohtlemise katse paragrahvi alusel. "Vanahärra oli päris hirmul, kui politsei ja vallaametnik ta uksele koputasid. Samas kuulsin, et ta oli trossi uuesti üles pannud. Seekord selgelt punaste ribadega tähistatuna. Maardu külje all Kroodil on see juba tavapärane, et motosportlaste teele traat tõmmatakse. Ei uskunud küll, et meie kandis asi nii kaugele jõuab,“ räägib ta.

Silm lisab, et juuni algul Viljandimaal olnud Mulgi rattarallil võinuks samuti mõnel ratturil räbalalt minna, kuna keset võistlusrada oli kaevatud augud.

Tõrvandi terviseradadele pääsemiseks tuleb mööda sõita sissesõidukeelu märgist ja eramaa sildist. Edasi tundub justkui lihtne – on terviserada ja selle lähedal asuvad üksikud talud. Ometi traadikangelaselt kommentaari saada ei õnnestu.

Toomas on ise vana auto- ja bussijuht. Ta on parajalt tige maaomaniku peale, kes sellise teoga hakkama sai ,ja pakub välja ka kahtlusaluse. Mees kellele ta näpuga näitas, raiub, et tema see küll ei ole.

Monika tõdeb, et probleem on olnud radadeni viival kruusateel autoga rallitajatega, kuid kes võiks ratturite peale traati ihuda, ta arvata ei oska. On kindel, et toreda olekuga naine ei käi öösiti libahundina traate puude vahele tõmbamas.

Madise maal kulgevad terviserajad kõige pikemalt, kuid oleks täiesti ketserlik traaditõmbamises süüdistada meest, kes omal ajal lubas legendaarsel Tartu maratoni rajameistril Arvo Kütil rada Tartu külje alla luua. "Ma armastan ise ka rattaga sõita. Las inimesed teevad sporti. Ega siis terviseposti tegev inimene metsaalust risusta,“ tõdeb ta.

Tõesti, radadel ei hakanud silma isegi kommipaberit mitte ning suurema raja ääres oli koguni hein niidetud. Siiski teab Madis öelda, et tubli spordiaktivisti algatatud raja vastu on mõned naabrid ikka ka olnud ning seetõttu lubas ta rada oma maal ka pikendada. "Aga viimastel aastatel ei ole küll kuulnud, et keegi oleks rajale vastu olnud.“  

Madis nendib, et raudtee lähistel kulgeva radadeni viiva teega oli tõsine probleem kümmekond aastat tagasi. "Siis varastati rongitsisternidest kütust ja visati kanistrid teele. Ega neile karmidele meestele saanud märkust ka teha,“ meenutab ta.

Suusatajate vastu pole midagi

Tartumaa piirkonnapolitseinik Anti Peiponen ütleb, et omanik võib eramaal liikumist vastava tähistusega piirata, kuid seda kindlasti mitte võtetega, mis kellegi tervise või elu ohtu seaks. Peiponeni sõnul on antud kinnistul mitmeid terviseradu, mis loodi sinna aastaid tagasi suusõnalisel kokkuleppel maaomanikuga.

"Inimestel on harjumus seal sportida ning seni pole sellest ka probleemi olnud. Nüüd soovis maaomanik oma kinnistule jääva terviseraja osaliselt sulgeda. Piisanuks, kui mees pannuks välja tähistuse eramaa kohta ning andnuks tervisesportlastele veidi aega uue olukorraga harjuda. Kahetsusväärselt otsustati aga ebainimliku ja eluohtliku käigu kasuks. Õnn on, et keegi viga ei saanud,“ räägib ta.

Ülenurme valla maanõuniku Marge Einola sõnul ei ole trossid üle raja tõmmanud maaomanik isiklikult temaga ühendust võtnud, küll on maaomanik rääkinud raja eest hoolitseva mehega ning koos politseiga tema ukse taga käinud vallaametnikuga. "Maaomanik oli öelnud, et ta ei taha, et ratastega tema maal sõidetakse, kuid suusatajate vastu ta ei olnud. Omal ajal saadi nii mõnigi asi suusõnaliselt kokku lepitud. Ega muud olegi, kui et rajameister peaks maaomanikega tegema kirjalikud lepingud,“ sõnab ta.

Viljandi rattaklubi juhatuse liige Kristjan Kivistik tõdeb, et juuni algul toimunud Mulgi rattaralli eel avastati tõesti rajale kaevatud auk. "Tegu oli RMK maaga ja arvatavasti oli tegu poisikestega. Täisinimene peaks ikka aru saama, et auk või traat rajal on eluohtlik. Kahjuks tuleb võistluste korraldajatel sellise kuritahtlikkusega arvestada ning rajad võistluste eel alati üle kontrollida. Paraku tõmmatakse traate nii rattaradadele kui väiksematel veekogudel ja koguni kanuuteedele.“

Üleeile Õhtuleht punaste lipukestega traate Tõrvandi terviseradadel ei näinud, kuid paaris kohas oli rajale laotud puuronte ning ilmselt ei olnud mitte ka kõik üle raja ulatuvad puud sellele ise kukkunud. Kivistik ütleb, et vähemalt on puuronte kaugele näha. "Kogenud maastikurattaga sõitja jõuab rajal olevatest puudest üle hüpata, aga laps või väiksema kogemusega inimene võib väga valusalt kukkuda ja viga saada.“