Repliik
28. juuni 2017, 14:10

Tõnis Saarts | Vene erakonna loomine poleks Keskerakonna kolme õe jaoks hea strateegia (7)

Õhtuleht: Mis eesmärki teenib nn Kolme Õe valimisnimekirja igaks juhuks tagataskus hoidmine veel umbes nädal aega?

Tõnis Saarts, politoloog, Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituut: Läbirääkimised käivad ja tandem Toom-Loone-Ivanova soovivad Ratase tiiba jätkuvalt survestada. Parema läbirääkimispositsiooni saavutamiseks hoitaksegi eraldi nimekirja mineku võimalus tagataskus.

Mille üle täpsemalt läbi räägitakse, võib vaid oletada, aga ilmselt on põhimärmärksõnadeks erakonna poliitika Venemaa ja siinse venekeelse vähemuse osas.

Õhtuleht: Kumb seltskond on selles olukorras jõupositsioonil ja miks?

Tõnis Saarts: Mõlemal on tugevad kaardid. Toom, Ivanova ja Oudekki saavad parteid survestada sellega, et nendega lahkumisel läheks partei tagant ära oluline osa vene hääli. Ratase trumbiks on aga see, et mitte kõik prominentsed venekeelsed poliitikud pole Toomi ja Ivanova leeris, mistõttu eraldi vene valimisliidu (või hiljem ka partei) loomine oleks väga riskantne ettevõtmine ja pole kindel, kas see pikemas perspektiivis üldse nii edukaks osutuks, kui praegune, vene ja eesti kogukondi ühendav, Keskerakonna mudel.

Õhtuleht: Millised tagajärjed oleksid eraldi nimekirjaga väljatulekul Eesti poliitikale: kas see ohustaks valitsuse püsimajäämist, ja kas on näha potentsiaali Vene erakonna tekkeks?

Tõnis Saarts: Juhul, kui eraldi valmisliiduga minejad erakonnast välja heidetakse, mis vaevalt siiski juhtub, siis ohustaks praegu Tallinnas toimuv valitsuskoalitsiooni püsimist. Vene erakonna teke on viimane võimalus, mille peale Kolme õe tandem võiks minna. See on ülimalt riskantne strateegia ja olla igavene opositsioonierakond pole mõnele uuele loodavale parteile just parim perspektiiv.