Andres DvinjaninovFoto: Aldo Luud
Inimesed
29. juuni 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Andres Dvinjaninov soovitab: mida teha Tartu- ja Jõgevamaal? (1)

"Et mu vanaisa talu oli Elvast kolme kilomeetri kaugusel, on kõik mu lapsepõlvesuved seotud Elvaga," räägib näitleja ja lavastaja Andres Dvinjaninov, kes on suvituslinna Verevi järves sadu kordi ujumas käinud. "Kogu see maastik, see männistik ning erakordselt puhas õhk on väga mõnus."

Elva ja Verevi järv

"Mulle tundub, et paljudele mittetartumaalastele on Elva kummaline koht, mille puhul päritakse: mis asi see Elva veel on? Aga pole siin pärida midagi, tulgu kõik kohale," muigab Andres, kes kinnitab, et puhkamiseks on Elva enneolematult vaikne ja puhas paik.

Verevi järv Foto: Andrus Esko

Nagu paradiis. "Tahaksin julgustada kõiki virulasi, läänlasi ja harjulasi, et Elvas on väga mõnus Verevi järv ning ilus rand!"

Peipsi rannad

"Need rannad, mis jäävad ülespoole Rannapungerjat, on teada-tuntud, aga need, mis asuvad allpool Rannapungerjat, nii kuulsad ei ole," räägib Andres, kes on Tartu- ja Jõgevamaale jäävatelt Peipsi aladelt avastanud RMK rajad. "Seal on lummavad liivarannad, teist kallast pole näha, täitsa nagu mere ääres, ehkki merelõhna ei ole," särab ta.

"Eks lõhnad ongi iga veekogu ääres erinevad. Kuid eriti lummavalt mõjub see, et neis Peipsi randades ei ole massiliselt inimesi. Sa võid täiesti privaatses liivarannas aega veeta, vesi läheb aeglaselt sügavaks, kive jala alla ei jää, sest igal pool on ilus liiv. Ning Peipsi laine, omamoodi huvitav ja terav, on hoopis teistsugune kui merelaine."

Alam-Pedja

"Alam-Pedja maastikukaitseala avastasin üsna hiljuti, enne ei teadnud ma sellest suurt midagi," tunnistab Andres, kes soovitab kõigil minna Selli matkarajale. Näib, et sesse paika on teatrimees viimasel ajal kiindunud.

Alam-Pedja

"Üle soo kulgevad laudteed, soos on saared – see on väga põnev kant! Seal on tõeline eraklikkus, mis igasse sohu jõudnut tõeliselt lummab. Milline ürgloodus! See on väga mõnus kahetunnine jalutuskäik, kus olen perega mitu korda ise käinud. Sestap julgeme sinna kutsuda teisi inimesi ka!"

Vooremaa ja Palamuse

"Kogu Vooremaa oma voorte ja järvedega on väga mõjus," kiidab Andres, kellele see paik on südamelähedaseks saanud. Eriline koht näitleja südames kuulub aga Palamusele. "Ses kohas on tunne, nagu oleksin sattunud mingisse Kesk-Euroopa väikeasulasse," mõtiskleb ta.

"Kõrgete kallastega Amme jõgi, kirik ja veski jõe kaldal, apteek jõe kõrval, Goldbergi villa sealsamas ja vana koolimaja – see kõik moodustab justkui kompleksi. Pluss Oskar Lutsuga seotud minevik – see kõik on sealsamas olemas!

Tuleb vaid minna ja kõik see üle vaadata! Ning pärast seda võiks ringiga Tartusse Emajõe suveteatrisse tulla, et näha Lutsu tükki "Tagahoovis", üle hulga aja mängin oma teatris ise ka kaasa. Paistab, et kõik siin elus on omavahel seotud: Tartu, Palamuse ja Oskar Luts."

Andres Dvinjaninov Foto: Aldo Luud