Inimesed

Filmimehe sõnul peavad Aafrika töötud ja vaesed terrorismi tihti juhutööks, mil on usuga vähe pistmist.

ÕL ARHIIV | ILMAR RAAG: veendusin sõdivas Malis missioonil olles, et ka tavainimene võib hakata terroristiks (30)

LISA KOMMENTAAR

23. juuli 2019, 19:49
lord23. juuli 2019, 19:17
ilmar raag tahab igal matusel olla kirikuõpetaja. paras udu see raag!
Ehh23. juuli 2019, 15:51
Kas eesti metsavennad olid ka terroristid, aga vene partisanid?
jah23. juuli 2019, 14:38
pilt ütleb isegi enamat
villu23. juuli 2019, 13:06
mis krdi missioon, sa ilmar olid tavaline okupant.palveta nüüd te mõni tuareeg sinul ju su lähedastel kõri läbi ei lõikaks.
24. juuli 2019, 08:30
Mine p oma palvetega, tont
Ja 23. juuli 2019, 11:50
Tavainimene võib hakkata okupandiks.
Eino Taruk23. juuli 2019, 11:26
Sakslased nimetasid partisane bandiitideks, sest sõna terrorsim polnud tollal nii populaarne nagu praegu. Kätte saadud partisanidega käituti aga just nii nagu terroristidega, ainult veidi karmimalt.
lilli23. juuli 2019, 11:24
siin pildil hoopis teine inimene, ilus mehelik mees. pole parata, mulle seda tüüpi mehed meeldivad.
23. juuli 2019, 19:50
nujah30. juuni 2017, 18:44
kuna meil on siin ka kirikud endiselt püsti, siis kas vanad eestlased, kes sõdisid ristiusu saabumise vastu, tuleks tembeldada ka terroristideks, kui püüdsid säilitada oma usku ja maad, või on hoopis terroristid need, kes meile oma usu kaela tõid? Minu jaoks on nii ristiusk, kui moslem võõrusk, millega pole mul mingit pistmist peale selle, et ma pean seda taluma! Nõukogude aeg vedas oma usku sisse- kommunismiusk! Kõik need usud on tegelenud ainult võõra usu maha tampimisega ühtemoodi laipu maha jättes!
Lõpeta ära!23. juuli 2019, 11:43
Mingit ristiusu vastu võitlemist siin polnud! Eeesti vaned ise võtsid külade kaupa ristiusu vastu ja hakkasid Ordu ja Taani kuninga vasallideks. Rahvusromantikud tegid omavahelistest kisklemistest aga mingi "muistse vabadusvõitluse".
Lugege eesti ajalehti 1946-49,metsavendi nimet terroristidex, ei midagi uut siin päik all23. juuli 2019, 14:01
Poliitkorrektsus ruulib
!30. juuni 2017, 00:33
Muhameedlased üritasid mitu korda Euroopat hõivata. Algul VII-VIII saj. Bagdadi kalifaadi tõusu ajal algul otselöögiga Bütsanti pihta, kuid viimane suutis esiagu veel nad tagasi tõrjuda. Tõsi küll, oma Aasia provintside kaotuse hinnaga. Seejärel kasutasid araablaste väed tiibhaarangut, möödaminkut. Põhjapoolne haare ebaõnnetus kohe, kuna Volgast Dneprini laiunudt tol ajal võimas hasaaride khaaniriik keeldus islamit vastu võtmast ning araablastega liitu astumast. Lõunapoolne haare oli märksa edukam. Hõivati kogu Põhja Aafrika, tuldi üle Gibraltari Pürenee poolsaarele ja jõuti kogunisti poolde Prantsusmaale, kus Karl Martelli rüütliväed nad Toursi lahingus tagasi Hispaaniasse lõid. Hispaania jäi moslemite võimu alla paljudeks sajanditeks. Viimane, Granada emiraat langes alles 1492.a.
Järgmine islami pealetung oli XIV kuni XVIII sajandil türklaste läbi, mille kõrgpunkt oli 1529.a. esimene Viini piiramine ning mis hakkas hääbuma pärast 1683 a. luhta läinud teist Viini piiramist ning Poola kuninga vägedele kaotamist. Kuid praegugi on islam nii mõneski Balkani riigis valitsev usk.
Praegu näib olevat kolmas katse. üsna edukas muuseas. Mitte enam sõja jõul vaid hoopiski kavalamalt, sisse imbumise teel.
23. juuli 2019, 19:53
Tuleb kolmas mauride välja ajamine euroopast nagu kadunud Hardo ennustas. Kui juba hiljaks pole jäänud ...
!29. juuni 2017, 20:15
Selline on kahjuks inimloomus. Et kui on vaid võimalik, õilsa aate ja idee (võitlus "´õige" usu nimel ja sildi all) varjus karistamatult s.i,g-a-atseda, tappa, röövida, v.ä.g,i-stada ning välja pressida. siis ta seda ka enamasti teeb.Sest see on ühteaegu nii mõnus, lõbus, kasulik, nauditav kui samas ka karistaatu.
see29. juuni 2017, 18:34
kah vanadusest nodrameelseks muutunud...
???29. juuni 2017, 13:10
Loll jutt suhu tagasi. Ameerikas polnud ainult indiaanlased. Häcitati asteekide ja maiade tsivilisatsioonid. Ristisõjad ei olnud suunatud ainult moslemite suunas. Ning Saksamaa ei pidanud maailma domineerimise plaane pidama (ahnus ja hävitus järgnes sellele). Mul ei ole midagi valgete ega ka mustade vastu aga selline lollus hakkas vastu. Ja kõik mu teesid on pädevad, sa lihtsalt ei soovi neid näha nagu need on... läbi oma roosade prillide. Aitab nüüd vaidlemisest, kui loed läbi, ei meeldi, siis jäta arvamus enda teada ja mine ajalugu õppima.
to ???29. juuni 2017, 20:44
Ristisõjad oli vastulöök islami vägivaldsele, pidevale pealtungile. Islami eesmärk on allutada omausule kogu maailm. Märkigem, et kunagi, juba rooma ajast olid kristlikud kogu Euroopa Egiptus ning Põhja-Aafrika, Väike-Aasia, Lähis-Ida ja Kaukaasa. Muuseas, ristiusk jõudis Mongooliassegi, kus mõningad mongolite hõimud, nagu näiteks Tšingis-khaani eelne tugev ning mõjuks kereidide suguharu ristiusku tunnustas. Tõsi küll, mitte klassikalise vaid kristluse kohaliku variatsiooni.
Ristisõda oli katse muhamedlased Palestiinast taas välja lüüa, kuid kahjuks oli edu vaid lühiajaline ja veidi enam kui sahakonna aataga aeti nad sealt merre.
Muhameedlased üritasid mitu korda Euroopat hõivata. Algul otselöögiga Bütsanti pihta, kuid see suutis easiagu veel nad tagasi tõrjuda. Tõsi küll, oma Aasia provintside kaotuse hinnaga. Seejärel kasutasid muhameedlased tiibhaaranguit. Põhjapoolne haare ebaõnnetus kohe, kuna Ukraina ning Lõuna-Venemaa kohal laiunud võimas hasaaride khaaniriik keeldus islamit vastu võtmast ning araablastega liitu astumast. Lõunapoolne haare oli märksa edukam. Hõivati kogu Põhja Aafrika, tuldi üle Gibraltari Pürenee poolsaarele ja jõuti kogunisti poolde Prantsusmaale, kus Karl Martelli rüütliväed nad Toursi alt tagasi, üle Pürenee mägede lõid. Hispaania jäi moslemite võimu alla paljudeks sajanditeks. Viimane moslemiriikGranada langes alles 1492.a. Järgmine islami pealetund oli XIV kuni XVII sajandil türklaste läbi, mille kõrgpunkt oli 1529.a. esimene Viini piiramine ning mis hakkas hääbuma pärast 1683 a. luhta läinud Viini piiramist ning poolakatelt lüüa saamist. Kuid praegugi on islam valitsev usk nii mõneski Balkani riigis (Albaania ja nii mõneski Juoslaaviast jäänud väikeriigis.
Praegu näib olevat kolmas katse ja üsna edukas muuseas. Mitte enam sõjajõul vaid hoopiski kavalamalt, sisse imbumise teel.
Neh29. juuni 2017, 22:26
Lõuna Ameerikas kaklesid vägivaldsed indiaanlased omavahel. Valgeid oli väga vähe ja need ei puutunud eriti asjasse. Hispaanlaste saabumine oli lihtsalt päästikuks
Saksamaal polnud mingeid maailmavallutusplaane. Nad ei puutunud isegi Hollandi kolooniaid. Briti laevastik sitsis 1940 Scapa Flow,s nii et oleks ainult kohale minemise vaev olnud.
Sa lihtsalt vihkad valget rassi ja valetava rassisti kottimine on kodanikukohus. #Fake News.
Andree29. juuni 2017, 13:07
Selliste Ilmar Raagi suguste missiooni sõduritega seostub Malis palju laste sexuaalset ärakasutamist. Poliit-komissarina ja tsensorina Eestis ebaõnnestunud hälbega tegelane on väikelastele ohtlik
23. juuli 2019, 19:54
ÜRO-l on tõesti sellega aastaid probleeme olnud, eriti Aafrikas.
ei saa aru,29. juuni 2017, 13:03
kes see kena mees on, raag ise või?
???29. juuni 2017, 12:13
Valge rass on täpselt samasugune! Mis mõttes pole sõdinud sõdimise pärast! Ainuüksi ühe mõttega tuleb meelde Ameerika "avastamine" kus valge rass hävitas põliselanikud lihtsalt ära. Siis ristisõjad kus siiski sõditi sõja pärast. Ja isegi natsi Saksamaa sõdis selleks, et sõdida. Kui sa üldse midagi ei tea, siis suu kinni ja näpud sahtli vahele. Kurb hakkab sinust, et oma solkarvamusi siia kirjutad. Ja muide. Mali inimesed vahetasid pooli kelle eest sõdida puhtalt isiklikel põhjustel (kas siis raha või see kellel parasjagu paremini läks - just nagu meie poliitikud)
Neh29. juuni 2017, 12:45
Valge rass ei hävitanud indiaanlasi. Neid on seal praegu rohkem kui enne Kolumbust ja maad on neil ka rohkem kui ükskõik millisel teisel rahval.
Ristisõdu ei sõditud sõja pärast vaid löödi moslemite kallaletung tagasi. Lähis Ida oli enne moslemeid sama valge ja kristlik kui Euroopa. Erinevalt indiaanlastest on Lähis Idas, Põhja Aafrikas ja Türgis valge rass hävitatud ja nende maa ära võetud.
Saksamaa tõrjus Punaarmee rünnaku Euroopale.
Mitte ükski rassiviha tees pole õige. Miks Sa rassist oled ja vihkad valget rassi ???
to ???30. juuni 2017, 00:22
Ristisõjad oli vastulöök islami vägivaldsele, pidevale pealtungile. sest et Islami eesmärk on allutada oma prohveti usule kogu maailm. Märkigem, et kunagi, juba rooma ajast olid kristlikud kogu Euroopa Egiptus ning Põhja-Aafrika, Väike-Aasia, Lähis-Ida ja Kaukaasa. Ning ristikogudusi oi kaugel Aasiaski.
Ristisõda oli katse kristlaste muhamedlased vallutatud ning islamiseeritud Palestiinast taas välja lüüa ja seal ristiusk taastada, kuid kahjuks oli nende edu vaid lühiajaline ja veidi enam kui sajakonna aataga aeti nad sealt lõplikult minema.
Muigega29. juuni 2017, 11:09
Selleks ei olnud vaja nüüd Malisse sõita, vaid oleks piisanud meie oma algklasside ajaloo õpikute lugemisest. Ka meil muutusid tavainimesed maal metsavendadeks sõjajärgsel ajal, keda tollalne ajalookäsitlus kvalifitseeris bandiitideks (tänapäeva mõistes siis terroristideks).
Neh29. juuni 2017, 11:15
Metsavennad ei sõdinud lihtsalt sõdimise pärast ja ei rünnanud rahulikke elanikke lihtsalt ründamise pärast. Samamoodi pole valge rass mitte kunagi sõdinud lihtsalt sõdimise pärast. Nii et ikka erinevuse probleem on lõputud sõjad ja terrorism.
no, muigega29. juuni 2017, 11:54
kas ka filmi Malist oleksid selle õpiku järgi valmis teinud?
Muigega29. juuni 2017, 17:38
Hea kui osatakse lugeda ja kirjutada, kuid veel parem kui saadaks tekstist aru. Tänapäeval näikse seda viimast harva esinevat, otsi tikutulega päise päevaajal taga.