Foto: ERE
Ilm
29. juuni 2017, 08:08

ROHELISED: remmelgaaktsioon Haaberstis oli võimu ja jõu demonstratsioon (73)

Teaduskauge, ebaprofessionaalne ja ülekaalukalt meestekeskne riigijuhtimine on negatiivselt mõjutanud kogu riigi arengut, kirjutab Eestimaa Roheliste Erakonna esinaine Züleyxa Izmailova hõberemmelga mahavõtmise aktsiooni kohta.

 

Remmelgaaktsioon Haaberstis oli võimu ja jõu demonstratsioon, kahetsusväärne, kuid enam mitte üllatav näide kohalike elanike õigustega mittearvestamisest. Puukaitsjaid nägupidi mudasse suruv ja rahvast eemale tõrjuv politsei, nutvad lapsed, kelle silme all viimane koduesine puu, mille all mängimas ja kiikumas käidi, maha raiuti, pisarais väärikas eas kohalikud, kelle koduümbrus nende elu ajal enam endist ilmet ei võta. Selline vaatepilt avanes eile Paldiski mnt 161 maja ees.  

 

Hiljuti kohtusin peaministri parteisse kuuluva riigikogulasega, kes tunnistas, et nüüd, kus olude sunnil Rein Ratas riigikogu tööst eemal on, pole terves parlamendis ühtegi inimest, kelle südameasjaks oleks loodus ja kes seaduseelnõudes keskkonnamõõdet hoomaks. 

 

Selline on Eesti reaalsus, kus keskkonnaküsimustega tegelevad olematute finantsidega mittetulundusühingud, samal ajal, kui riigieelarvest hiigelsummasid  saavad parlamendierakonnad (riigipoolse toetuse osakaal parteidele on Eestis üks Euroopa kõrgeimaid) käsitlevad loodust ja elukeskkonnakvaliteeti puudutavaid teemasid vaid loosungite tasandil.

 

Taoline teaduskauge ja ebaprofessionaalne, ülekaalukalt meestekeskne riigijuhtimine on negatiivselt mõjutanud kogu riigi arengut ja toonud meid tänasesse päeva, kus normiks saanud macholik poliitkultuur sõidab üle looduse õigustest ja inimeste õigusest oma elukeskkonda puudutavates küsimustes kaasa rääkida. Eesti vajab kaasaegset tasakaalustatud riigijuhtimist, mida on võimalik saavutada vaid siis, kui sellest võtavad osa lisaks aegunud vaadetega mugavaks muutunud “vanadele olijatele” ka tänapäevaseid arenguid mõistvad, ühiskonnast kui tervikust hoolivad inimesed.

 

Riigi ja Tallinna võimud murdsid küll Haabersti täis elujõus remmelga ja selle läheduses elavate inimeste südamed, kuid vaimu, mis  meid ühiselt looduse hävitamisele vastu seisma paneb, see ei murdnud. Vastupidi, tõdemus, et vajame võimsamat kodanikuühiskonda, mis riigi ja linnade poliitikat soodsalt kujundaks, sai rammu juurde.

 

Sellega seoses kutsume kohalike omavalitsuste valimistel koos Rohelistega kandideerima ja meie ilmavaadet toetama kõiki neid, kes peavad vajalikuks kiirendada muutust loodusesse suhtumisel, soovivad kujundada otsustusprotsessi läbipaistvaks ning poliitkultuuri diskussioonipõhiseks ja arvestavaks.