Pikett Rail Balticu vastu.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
29. juuni 2017, 09:08

Presidendil palutakse kaaluda Rail Balticu vastuolu põhiseadusega (4)

Eesti Geograafia Selts ja Erakond Eestimaa Rohelised paluvad presidendil jätta välja kuulutamata nn Rail Balticu seaduse.

Väljakuulutamata jätmise põhjuseks on selle seaduse vastuolu Eesti Põhiseaduse §5 - Põhiseaduses sätestatud loodusressursside säästva kasutamise nõudega ning Rail Balticu rajamise korraldamine praegusel kujul on vastuolus Säästva arengu seadusega, Eesti säästva arengu riikliku strateegiaga „Säästev Eesti 21“.

RB rajamise lepingust ei selgu kuidas rakendub raudtee ehituse ja talumisega loodusele tekitatud kahjule saastaja maksab printsiip.

Senised uuringud keskkonnaküsimustes on keskendunud ainult välisõhu ja kliima kaitsele, muid ülimalt olulisi keskkonnamõjusid pole trassikoridoride võrdlustes arvesse võetud.

Õiguslikud vaidlused keskkonnamõju hindamise seaduslikkuse pole saanud veel alata kuna esitatud vaidlustused on alles järelvalve staadiumis.

Selliste võrdlusuuringute puudumisel pole meil võimalik öelda, kas valitud trassikoridor on Eesti arengu jaoks maksimaalset kasu toov, väikseimate keskkonnamõjudega lahendus.

Antud seadus praegusel kujul kahjustab Eesti looduskeskkonda ega ole seega ühiskonna pika perspektiivi huvides.