Nõmme Kalju - B36 Torshavn.Foto: Robin Roots
Jalgpall
29. juuni 2017, 21:21

7 VÕTIT | Võit küll, aga liialt napp, Nõmme Kalju - B36 Torshavn 2:1

Nõmme Kalju võitis Lilleküla staadionil toimunud Euroopa liiga 1. eelringi avamängus 2:1 Fääri saarte mullust neljandat meeskonda B36 Torshavni (13. Deniss Tjapkin, 79. Artjom Dmitrijev - 49. Patrik Johannesen). Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Vutivanasõna „kui ise ei löö, lüüakse sulle“. Artjom Dmitrijev kinkis 78. minutil Hannes Agnarssonile elu võimaluse oma meeskond 2:1 juhtima viia, kuid vahetusest sekkunud ründaja ei suutnud üks-üks olukorda ära lahendada. Minut hiljem vajutas toosama Dmitrijev teisel pool platsi peaga Igor Subbotini tsenderduse Torshavni väravasse.

Tegelikult oli kogu mäng Kalju kätes ning Eesti meeskond pidanuks tolle paari saatuse juba Tallinnas ära otsustama. Patrik Johanneseni 49. minuti värav tuli ei kusagilt. Varem ega hiljem Vitali Telešile Kalju väravasuul sisuliselt tööd ei pakutud. Ent mängupildi eest väravaid ei anta, seega jääb Kalju meestel üle vaid endid kiruda, et kodumaalt libedal seisul (Torshavnile piisab kodus 1:0 võidust) lahkutakse.

2. Kas Torshavn oli ikka suvaline külasats?
Noh, mitte päris, aga peaaegu. Võime vaadata kõikvõimalikke Fääri saarte koondiste ja klubide viimase aja tulemusi, aga ligi 50 000 elanikuga saarestiku meistrivõistluste neljas sats (nii tänase seisuga kui ka lõppenud hooajal) ei kõla ikka eriti tõsiseltvõetava pundina. Lihtsalt ei kõla ja kõik.

Pealegi külastas aasta eest Tallinnat B36 linnarivaal HB Torshavn, kel oli tol momendil samuti Fääri saarte neljanda meeskonna maine ning nende esitus polnud 1:1 viigist hoolimata eriti veenev. Ent see oli pelk emotsioon, õige ülevaate Torshavni kvaliteedist saime täna.

Lillekülas nähtu põhjal võib öelda, et tegu on lihtsalt füüsiliselt paremas vormis Premium liiga tagumise otsa satsiga. Kui välja jätta paar üksikut momenti (sealhulgas 1:1 värava rünnak), siis ülesehitusfaas Torshavnil puudus. Ründemängu polnud olla, mängijate individuaalne kvaliteet oli Kalju pallurite omast pigem kehvem. Niisamuti olid fäärlased hädas meeskondliku kaitsemänguga. Külaliste ainus trump oli eeskujulik füüsis ja (vaimne) sitkus.

3. Kas Kaljul on mõni sportlik argument mitte edasi pääseda?
Ei. Väga harv juhus, kui selliseid sõnu saab ritta seada, aga nii on. Tänasest mängust ei nähtunud ühtki aspekti, mille poolest Torshavn Eesti mullusest pronksisatsist üle on. Kalju asi on lihtsalt oma parem kvaliteet ka tulemuseks vormistada, mis eeldab valvsuse säilimst 90+ minuti vältel.

Arvestades, et nõmmekad pole eelneva nelja eurohooaja jooksul kordagi avaringi toppama jäänud ning sel teel on murtud märksa kangemaid vastaseid, tasub olla lootusrikas. Liiatigi lennatakse Atlandi ookeani saarestikule ikkagi eduseisus.

4. Kes oli platsi parim?
Tarmo "Karu" Neemelo. Viimase poolteise hooaja jooksul alles teist korda Kalju algrivistuses platsile sammunud Neemelo valmistas oma võimsuse ja suurepärase pallikatmisoskusega saarepoegadele hirmsat moodi peavalu, mis päädis arvukate vigadega ehk Kalju kasuks karistuslöökidega.

Tagantjärele võib öelda, et brasiillase Carlos Geovane vigastus (mille tõttu võttis ründaja all koha sisse tavapärane kesktormaja Robert Kirss ning vabastas tipus koha Neemelole) polnudki Sergei Frantsevile nii halb uudis.

Tarmo Neemelo (löögil) valmistas vastastele ohtralt peavalu. Foto: Robin Roots

5. Mida peavad meeskonnad korduskohtumist silmas pidades parandama?
Kalju - standardolukordade ohtlikkust. Tervenenud vasakkaitsja Andrei Sidorenkov sai neid usinasti kasti keerutada, kuid ohtu sündis neist peale 1:0 värava pettumustvalmistavalt vähe. 

Torshavn - kaitsemängu. Liialt palju jäädi olukordadesse hiljaks, mistõttu kingiti Kaljule karistuslööke, mida Sidorenkov meelsasti vasakuga trahvikasti keerutas.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Nõmme Kalju paremkaitsja Karl Mööl: "Võit on võit, aga kodus poleks väravat pidanud laskma. 2:0 oleks väga okei olnud. Esimesel poolajal oli võimalik mäng ära otsustada. Teise poolaja alguses lasime nad kuidagi mängu sisse, pärast 1:1 hakkasime vaikselt domineerima, aga see oli ehtne mäng, kus oli vaja rohkem ära lüüa, et võõrsil oleks kergem edasi minna."

Kalju peatreener Sergei Frantsev: "Võit on võit. Selgelt on ebameeldiv, et vastane sai võõrsil värava, kuid nüüd tuleb Fääridel lõplikult oma saatus ära otsustada,"

Torshavni peatreener Jakup A. Borg: "Ei lähe küll viigiga tagasi, aga meie jaoks on oluline, et oleks millegi eest võidelda. Korduskohtumiseks on kõik lahti, Kalju on küll favoriit, aga nägime, et suudame mõned võimalused lüüa. Nad valdasid palju rohkem palli, aga nad ei loonud palju võimalusi. Tõsi, nende standardid on ohtlikud, sest nad on suured ja tugevad."

7. Mis saab edasi?
Mõlema meeskonna graafik võimaldab rahus korduskohtumiseks valmistuda, sest liigamängud on pausil. Paari teine vaatus toimub nädala pärast ehk 6. juulil Fääri saarte pealinnas.