Grit Šadeiko on seni ainsa Eesti mitmevõistlejana täitnud tänavu MM-i normi. Ka Tallinnas on ta naiste hulgas favoriit. Foto: Stanislav Moškov
Spordivaria
29. juuni 2017, 17:21

Eestil on hea võimalus kodune superliiga ära võita (1)

Laupäeval ja pühapäeval Kadrioru staadionil toimuvatel Euroopa võistkondlikel mitmevõistluse meistrivõistlustel on Eesti üks soosikutest, kui mitte suurfavoriit.

Uhke kõlaga võistlusele pole paljud riigid paraku oma parimas koosseisus tulnud ning kuigi ka Eesti esinumber Maicel Uibo jääb vigastuse tõttu võistlusest eemale, on Eesti mehed ja naised ühed soosikutest.

„Kui kõik meie sportlased püsivad terved ja teevad maksimumile ligilähedase tulemuse, siis peaks olema šanss võtta medal. Konkurente vaadates võib loota enamatki, aga kõigepealt tahaks, et kõik oma tulemuse ära teeks ja terveks jääks,” ütleb Eesti kergejõustiku mitmevõistluse alarühma juht Andres Aavik.

Meestest on Tallinnas kohal neli üle 8000 punkti meest, kõige kuulsam külaline on 2012. aasta Helsingi EM-i hõbedamees Oleksi Kasjanov, kelle isiklik tippmark on 8479 punkti. Ka prantslane Gaël Quérin on korralikust mastist tippmargiga, tema isiklik rekord on 8194 punkti. Prantsusmaa ja Suurbritannia tipud paraku otsustasid võistlusest loobuda.

Eesti meestest asuvad Kadriorus heitlusse Karl Robert Saluri (mullusest isiklik rekord 8108), Janek Õiglane (tänavu Götzisest 8037), Kristjan Rosenberg (isiklik rekord 7907) ja Markus Leemet (tänavusest isiklik rekord 7720). Hea õnnestumise korral võiks Eesti kolmik jahtida Tallinnas ka Londoni MM-i normi 8100 punkti. Seni pole ükski Eesti kümnevõistleja sel suvel MM-i normi täitnud.

Ainukese Eesti mitmevõistlejana on eestlastest tänavu MM-i normi täitnud Grit Šaideiko, kes Götzises püstitas isikliku rekordi 6280 punkti. Lisaks võib Tallinnas kõrgesse mängu sekkuda ka Mari Klaup (tänavu parim 5872, isiklik rekord 6023). Lisaks esindavad Eestit veel Hanna-Mai Vaikla (tänavu 5356) ja Margit Kalk (5442). Šadeikoga hakkab Tallinnas individuaalse naiste esikoha eest tõenäoliselt võistlema šveitslanna Géraldine Ruckstuhl, 2015. aasta noorte maailmameistri isiklik rekord on tänavu Götzisest 6291 punkti.

Euroopa võistkondlike mitmevõistluse meistrivõistlustel läheb arvesse neljast mehest ja neljast naisest kolme parema tulemused, mis liidetakse.

Võistlused algavad laupäeval kell 11.15 ja pühapäeval kell 10. Vaata ka: superliiga2017.ee.