Foto: EstoFennia
Reisimine
30. juuni 2017, 13:44

Eesti ajalugu Helsingis: tasuta teemapark – tasuta reisijuht!

Eesti ajaloole pühendatud Helsingi Hietaniemi kalmistu reisijuht on kaasajastatud ja nüüd internetis vabalt saadaval.

Esimest korda 2010. a-l ilmunud ülevaade on seitsme aastaga üle kahekordistunud ning sisaldab nüüd fotosid ja detaile juba 168 hauast Hietaniemis.

1829. aastal kasutusele võetud Hietaniemi kalmistu on tõeline Eesti ajaloo tasuta teemapark. Seal puhkavad nt hümni helilooja Fredrik Pacius, Oskar ja Aino Kallas, Eduard Puhk, Artur Sirk, Hella Wuolijoki ja koguni kuus Tartu Ülikooli professorit. Palju on ka soomlasi, kes võistlesid Eesti vabadussõjas, aga eestlasi, kes langesid Soome vabaduse eest.

"Siin loeb igatsuste piin, kõik küsimuste vastused on siin." Nii loeb Helsingi linnaorkestri fagotimängija Robert Kalbeki (1893–1943) väikesel marmorist hauaplaadil. Jalutuskäik Hietaniemis pakub taolisi üllatavaid ja meeldejäävaid hetki.

Hietaniemi reisijuht 2017 on loetav ja vabalt ka alla laetav sellel aadressil

Kuula ka raadiosaadet "Eesti lugu" ja teist osa, kus reisijuhi koostaja koos Vikerraadio toimetajatega ja publitsist Peeter Helmega avastab Hietaniemi kalmistut.

Reisijuhi koostaja on kauaaegne estofiil Pekka Linnainen, kes saabus esimest korda Eestisse 1979. a-l. Varsti korraldas ta turismireise ja oli näiteks laulva revolutsiooni ajal laevakompanii "Kristina Cruises" turundusjuht. Linnainen on arendanud mitmeid Eesti–Soome ühisprojekte ja tuntud ka Sillamäe–Kotka laevaliini loomise juures.