Artjom Dmitrijevi värav andis Nõmme Kaljule Euroopa liiga 1. eelringi kordusmänguks 2:1 edu.Foto: Robin Roots
Spordiblogi
30. juuni 2017, 16:22

Mart Treial | Vutiklubid eurosarjas: kes jäi avavaatuse järel pinnale, kes uppus? (1)

Poolaeg. Eesti jalgpalliklubide eurohooaja avamängud on selja taga ning aeg on vahekokkuvõtteks. Kes mängis šansid maha, kes mitte?

Alustagem positiivsemast. Ainsana saavutas korduskohtumiseks eduseisu Nõmme Kalju, kes sai Tallinnas oodatult jagu Fääri saarte neljandast satsist B36 Torshavn. Tõsi, tulemus 2:1 pole üleliia kindel, sest vastastele piisab kodus 1:0 võidust, ent seda ei maksa üle tähtsustada. Skoorist tähtsam on mängupilt ja meeskonna reaalsed võimed.

Lillekülas nähtu põhjal on jämedam ots selgelt Kalju käes. Eesti mullune pronks on lihtsalt suts kõrgema kvaliteediga, mistõttu ei tohiks neil tekkida probleeme ka ise võõrsilvärav(ad) ära lüüa. Väljalangemine oleks selge põrumine.

Aga sellega ka positiivsed sõnumid piirduvad. Ülejäänud kolmik – Flora, Levadia ja Infonet – alustab otsustavat vaatust 0:2 kaotusseisust, kuid kõiki kolme juhtumit tuleb vaadelda eraldi.

Kuigi tablool säravad samad numbrid, on kõige helgem Infoneti seis. Esiteks mängivad nad tuleval nädalal Tallinnas (kus pole tapvalt kuuma ilma karta) ning teiseks on Malta tšempion Hibernians nendega laias laastus võrdne sats. Kindlasti mitte silmanähtavalt tugevam ning raudselt nõrgem kui Cork City (Levadia vastane) ja Domžale (Flora). Kui Infoneti treener Aleksandr Puštov suudab teises matšis meestest maksimumi välja pigistada, pole Meistrite liiga 2. eelringi pääs utoopia.  

Flora olukord on Levadiast selle võrra etem, et neid ootab kodumäng. Samas suutis 47 minutit vähemuses veetnud Igor Prinsi meeskond iirlastega enam sammu pidada kui Flora sloveenidega. Pealelöögid 26-2 (neist raami 10-0) Domžale kasuks räägivad enda eest. Eestlastel polnud variandipoegagi, vaid 90 minutit oli üks suur kannatamine. Kurb, aga tõsi.

Ka Levadia rünnakud arenesid vaevaliselt kui Rail Baltic, kuid nad jõudsid vähemalt kaheksa löögini (Corki 16 vastu, raami 0-8), milledest üks raksatas iirlaste põiklatis. Ühesõnaga, lootust oli tsipa enam. Aga võõrsil võib (aga ei pruugi) mängupilt veelgi enam kreeni minna.

Kokkuvõtvalt tuleb tõdeda, et Levadia ja Flora ei süstinud avamänguga optimismi ning peavad Euroopa liiga 2. eelringi jõudmiseks järgmisel neljapäeval kõvasti juurde panema. Iseasi, kas varu on...