Chris Froome mullusel viimasel etapil võidušampanjat libistamas. Kas kihisev jook maandub ta sõrmede vahel tänavugi?Foto: Reuters / Scanpix
Jalgrattasport
1. juuli 2017, 04:00

3540 kilomeetrit, 198 ratturit, üks tšempion. Kes võidab Tour de France’i?

Täna saab stardipaugu järjekorras 104. Tour de France. Kuigi eestlasi 3540 kilomeetri pikkusel kannatusterajal ei stardi, on põnevust küllaga. Kõige suurem heitlus tõotab tulla Chris Froome’i ning Richie Porte’i vahel.

Esimest korda 30 aasta jooksul antakse Prantsumaa velotuuri avalöök Saksamaa pinnal. Alustuseks on ratturite ülesandeks läbida 14 kilomeetri pikkune eraldistart Düsseldorfis. Teisel etapil kulgetakse Saksamaalt Belgiasse Liege’i ning pühapäeval toimuval kolmandal proovikivil jõutakse lõpuks Prantsusmaale.

Tänavusel tuuril jääb teele ette neli riiki (korra põigatakse ka Luksemburgi) ning 635 linnakest. Jalgrattamaailma metsikuimale katsumusele väntab vastu 198 meest.

Favoriitide ringis suuri üllatusi pole, priskeks võidupretendendiks on tänavugi britt Chris Froome, kes on võitnud viimased kaks Prantsusmaa velotuuri (kokku on ta legendaarsel sõidul triumfeerinud kolmel korral). Froome sõnas, et ta on värskem kui kunagi varem, kuid mehe hooaeg pole kulla kombel hiilanud – sel aastal tal ühtegi võitu kirjas pole.

Hädade suurimaks tõestuseks on juuni alguses toimunud Tour de France’i peaprooviks nimetatud Dauphine’i velotuur, kus Team Sky rattur lõpetas neljandana. Halb enne – kolmel korral Prantsusmaa tuuri võites on ta alati Dauphine’s konkurentidele tagatulesid näidanud.

Austraallane Richie Porte on tänavu elu parimas vormis ning teda peab suurfavoriidiks ka Froome. Kahe jalgratturi duellis saab otsustavaks ilmselt see, kuidas meeskonnad oma atleete toetada suudavad – Froome’i Team Sky on kõigi eelduste kohaselt meisterdatud vintskemast puust kui Porte’i BMC.

Kõrgesse mängu sekkuvad ilmselt ka kolumblane Nairo Quintana ning legendaarne hispaanlane Alberto Contador.

Eesti mehi sel korral võistlustules pole. Astana sportlane Tanel Kangert kukkus mais toimunud Itaalia veloturniiril nii õnnetult, et murdis küünarliigese, Katjuša-Alpecini palgal olev Rein Taaramäe kehva vormi tõttu tuurile sõitvate ratturite hulka ei mahtunud.

Tour de France’i võitja selgub 23. juulil, mil Champs-Elysees’l lõpeb 21. etapp.