SOPAKÄI: Ott Tänaku – Martin Järveoja auto ilmestab eilseid Poola ralli olusid.Foto: Kaarel Tigas
WRC
1. juuli 2017, 04:00

Poola ralli võidule kihutab kolmik Tänak, Neuville ja Latvala

Poola ralli esimene täispikk võistluspäev möödus kohutavalt märgades ja seetõttu ka mudastes oludes. Iga autoga süvenevate rööbaste ja (erakordselt) kehva pidamise tõttu eraldus õhtuks kolm tera sõkaldest, nende seas meie ekipaaž Ott Tänak – Martin Järveoja (M-Sport).

Täpsemalt näeb ralli esikolmik kümne kiiruskatse (millest üks jäeti turvakaalutlustel ära) järel välja järgmine: Thierry Neuville (Hyundai) juhib, Tänak kaotab 1,3 ja Jari-Matti Latvala (Toyota) 6,6 sekundiga. Ühtki katsevõitu Tänak ei noppinud, kuid kaheksast sõidetud katsest kuuel oli ta kolme kiirema seas. Viivuks kerkis ralli üldliidrikski.

Päeva peale tegi Tänak teadaolevalt kaks pisiviga: neljandal katsel tabas heinapalli, mistõttu tegi veidi liiga oma Ford Fiesta vasakpoolsele esiosale ning viienda katse stardis suretas mootori välja. Muidu sõit sujus.

 „On veel reede ja ma ei sõida piiri peal,“ lausus Tänak enne õhtust publikukatset. „Pärastlõunal olid ekstreemsed tingimused, nii et pole mõtet kõike välja panna. Ralli on veel väga noor, homme (täna – toim.) on otsustav päev. Enamik katseid on uued, üsna pikad ja keerulised. Kui ilm on samasugune nagu praegu, siis tuleb alles päev!"

Katsetele esimesena startinud neljakordne maailmameister Sebastien Ogier (M-Sport) püsis liidrite seas seitsmenda kiiruskatseni. Seal sai ta alles 11. aja (+16,3) ega leidnud õiget rütmi päeva viimastelgi katsetel – tulemuseks 4. koht (+35,1).

„Olen pärastlõunal sõitnud oma võimete piiril, peame analüüsima, miks ma ei liigu kiiremini. Lootsin paremat,“ teatas publikukatse mõranenud tuuleklaasiga läbinud Ogier pettunult.

Eilsete tingimuste ilmestamiseks olgu toodud prantslase, kel esimese startijana olid parimad olud, mõtteavaldus seitsmenda katse järel: „Kohutav! Võimatu sõita. Rööbastes oli meeletult palju vett, väga-väga raske.“

Tänane võistluspäev algab plaani järgi kell 9.08, kokku on kavas üheksa kiiruskatset. WRC masinad lähevad rajale pööratud järjestuses. Pühapäeval stardib esimene masin rajale kell 9.10 ning sõita on tarvis neli kiiruskatset. Mart Treial