Ott Tänak Poola MM-rallilFoto: WOJTEK RADWANSKI
WRC
1. juuli 2017, 22:43

Poola ralli võitja saatuse otsustavad Tänak ja Neuville (3)

Kui Poola ralli teisel võistluspäeval andis ilmataat rallimeestele natukenegi armu, siis vastutasuks arvasid tehnika ning kohalikud kiiruskatsed, et nüüd on nende kord kihutajatele uut ja vana teha.

Kui eile ei suutnud meie ekipaaž Ott Tänak – Martin Järveoja võtta ühtegi kiiruskatse võitu, siis vigade parandus tehti juba tänasel teisel, ralli pikimal, 21.24 kilomeetrisel kiiruskatsel, noppides katsevõidu 3 sekundilise eduga Hyndail kihutava Hayden Paddoni ees. Pärast 12. kiiruskatsel saadud liidrikohta tõusis Tänak ralli liidriks ka üldarvestuses, möödudes belglasest Thierry Neuville’st ja soomlasest Jari-Matti Latvalast.

Järgmistel katsetel pidevalt esikolmikusse kuulunud Tänak läks laupäevasele lõunapausile teiselt kohalt, kaotades Neuvillele 1,3 sekundiga, aga edestades Latvalat 8,3 sekundiga. Juba eelmisel päeval välja kujunenud kolmik tunduski jagavad mõõduvõtu poodiumikohad.

Aga kuidas siis hakkas juhtuma - Ralli 16. kiiruskatsel tabas ebaõnn kogu liidertriot. Meestest esimene rajal tuhisenud Latvala autot tabasid 12 kilomeetrit pärast start tehnilised viperused ja soomlane oligi sunnitud võidusõidu katkestama ja oma Toyota teepervele parkima. Konkurendi autost katsel mööda vuhisenud Tänak ei saanud aga kahjurõõmu kaua nautida, sest kiiruskatsel lendas tema Fordilt minema auto tagatiib, mis hakkas tugevalt pärssima eestlase kiirust.

Omamoodi irooniana ei saanud konkurentide ebaedust vahetut kasu lõigata ka Neuville, kes suutis kiiruskatsel lõhkuda oma tagumise rehvi. Latvala kõrvalejäämisega tõusis kolmandaks täna kolm kiiruskatset võitnud Paddon.

Järgmise kahe metsavahel kulgeva pikema kiiruskatsega suutis Tänak halva juhitavusega masinat küll teel hoida, kuid näitas vaevu esikümnesse küündinud aegasid. Päeva viimasele, 2.5 kilomeetrisele publikukatsele, läks Tänak vastu juba teiselt kohalt, kus päeva ka lõpetas.

"Raske töö. Üritasime olla hoolsad ja vigu vältida. Täna oli see parim, mis teha saime, aga homme on kõik jälle võimalik," jäi Tänak tagasilöökidele vaatamata optimistlikuks.

Pühapäevasele päevale lähevad rallimehed vastu järjestuses: 1. Neuville, 2. Tänak (kaotust 3,1 sekundit), 3. Paddon (kaotust Tänakule 22,4 sekundit). Sebastian Ogier jääb neljandana esikolmikust maha juba omakorda üle minuti.

Homme, ralli viimasel võistluspäeval, on kavas neli etappi. Kahel korral läbitakse nii 11.15 kilomeetrist Orzysy kui 18.68 kilomeetrist Paprotski kiiruskatset. Esimene auto lastakse rajale Eesti aja järgi 9.10.