UUS HINGAMINE! Janek Õiglane murdis end külma ja vihma kiuste MMile. Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
2. juuli 2017, 21:13

MMi normi täitnud ja võistkonna hõbedale tüürinud Õiglane: pole vaja negatiivsust oma ellu lasta (2)

Vihm, tuul, draama ja rõõm – võistkondlikud Euroopa meistrivõistlused mitmevõistlused pakkusid kõike. Eesti võitis Ukraina järel hõbemedalid, Janek Õiglane täitis tubli isikliku rekordi parandusega Londoni MMi normi.

8170 punkti näitab uut taset. Lisaks annavad põhjust optimismiks kehva ilma kiuste tehtud isiklikud rekordid kaugushüppes (7.42) ja teivashüppes (5.10). Selgub, et poole aasta eest leidiski Õiglane uue hingamise, mis tema karjäärile ainult kasuks tuleb.

"Leidsin endas positiivse ellusuhtumise – mind on tõsiselt aidanud, kui suudan igas momendis midagi head näha, pole vaja negatiivsust oma ellu lasta," selgitas individuaalarvestuses võidu noppinud Õiglane.

Arvestades laupäevast külma, vihmast ja tuulist ilma võiks mehe tulemust pidada isegi veidi uskumatuks. Õiglane ei nõustu: "Üleüldine summa on nendes oludes ehk veidi üllatav, kuid tegelikult ma ühelgi üksikalal midagi müstilist ei teinud."

Janek Õiglane odaviskesektoris. Foto: Stanislav Moškov

Võistkondlik hõbemedal tuli sõna otseses mõttes läbi higi, valu ja pisarate. Eestlasi saatis Karl Robert Saluri 110 m tõkkejooksus välja löönud vana põlvevigastus, kuid mees võistles südilt lõpuni. Kristjan Rosenberg sai aga odaviske avakatsel võika õlavigastuse. Sportlane lahkus Kadriorust kiirabiautoga, kuid oli 1500 m ajal juba tagasi ja elas koondisele kaasa tribüünilt. Lisaks vajas pärast 800 m jooksu meedikute turgutust Mari Klaup.

Rosenbergi õnnetus juhtus samal ajal, kui Õiglane oli teivashüppesektoris. "Ma olin Kristjani vigastuse ajal löödud, valdas kurb tunne. Samas sain aru, et mulle ei anna midagi, kui lasen tujul langeda. Proovisin lihtsalt näidata, kui kõrgele suudan hüpata. Mul on Kristjanist tõesti kahju – ta on väga tugev kutt. Nagu ma ütlesin, tuleb endas leida positiivne suhtumine ja ei tohi end häirida lasta," ütles Eesti kõige kõigi aegade edetabelis üheksandaks kerkinud Õiglane.

Seitsmevõistluse individuaalarvestuses sai Grit Šadeiko 5958 punktiga pronksi. Eesti rekordinaine võttis võistlust tugeva treeninguna, mis andis palju väärt tagasisidet. "Jooksualad ja sprindid on praegu head, kuid hüpped vajavad põlvevigastuse järel järeleaitamist," arutles ta.

"Odaviskes plaanin MMi eel hoojooksu muuta, kuid kui see kasu ei too, siis tulen vana ja toimuva hoojooksu juurde. Tunnen, et võiksin odaviskes palju punkte juurde saada."

TULEMUSED:

Võistkondlikud Euroopa meistrivõistlused: 1. Ukraina 40085 punkti, 2. Eesti 39779, 3. Prantsusmaa 39771

Meeste kümnevõistlus: 1. Janek Õiglane 8170 punkti, 2. Aleksei Kasjanov 7958, 3. Karl Robert Saluri 7837 … 20. Markus Leemet 6752, Kristjan Rosenberg katkestas

Naiste seitsmevõistlus: 1. Alina Šuhh 6208 punkti, 2. Geraldine Ruckstuhl 6134, 3. Grit Šadeiko 5958 … 7. Mari Klaup 5696, 15. Margit Kalk 5366, 16. Hanna-Mai Vaikla 5236