Robert Arrak.Foto: Toomas Tatar
Jäähoki
3. juuli 2017, 18:09

Hokiportaal: järgmise aasta NHLi draft'is võib osutuda valituks neli eestlast (5)

Jäähokiportaal eurohockey.com avaldas hiljuti artikli, mille sõnum oli konkreetne: 2018. ehk järgmise aasta NHLi draft'is võib osutuda valituks neli eestlast. Jah, te lugesite õigesti, neli!

Artikli autor Steven Ellis toob välja viis eestlast, kes on tema väitel NHLi skautide radaril. Need on väravavahid Conrad Mölder (18) ja Christopher-Kullervo Jõgi (17) ning ründajad Robert Arrak (18), Kristofer Jõgi (17) ja Morten Arantez Jürgens (17). 

Esimesena toob Ellis välja Robert Arraku, kes kuulus tänavugi eelnimekirja, kuid lõppeks valituks ei osutunud. "Ta on suure ja jõuline tsenter, kes võidab omajagu tähtsaid lahtiviskeid," kirjeldab autor. "Arrak saabus läinud hooajal USHL-i Cedar Rapids RoughRidersisse, kus 18aastane mängumees kogus 37 mänguga kuus punkti.

Arvatavasti olid just kehvad näitajad põhjuseks, miks temast mööda vaadati. Ent tema tugevad esitused juuniorite 2. divisjoni MMil pidid kindlasti talle tähelepanu tõmbama. Arrak sai kolme mänguga krija viis resultatiivsuspunkti ning on aastaid olnud meeskonna üks kasulikumaid mängijaid."

Lõppenud hooajal Lahti Pelicansi U18 meeskonna väravat kaitsnud Conrad Mölderit nimetab Ellis üheks Euroopa alahinnatumaks puurivahiks. "Atleetlik puurivaht, kes mängib alati olukorrad lõpuni," kirjeldab ta eestlast.

"Mölderi esitused on viimastel aastatel väärinud tähelepanu. Tallinnas sündinud Mölderi tõrjeprotsent lõppenud hooajal Lahti Pelicansi U18 meeskonnas oli 30 mängu peale 93.5. See tõi talle liiga parima väravavahi nimetuse.

Mis on aga Mölderi puhul veider, on see, et ta loobus Eesti esindamisest rahvusvahelisel tasemel, sest elab ja treenib Soomes."

Mölder on ka ise aastate eest öelnud, et soovib pürgida Soome hokikoondisesse. See on ka põhjus, miks loo autor toob välja viis nime, kuid räägib draft'i puhul neljast eestlasest.

Teine väravavaht, Christopher-Kullervo Jõgi (KJT-Haukat U17, Soome) teenib samuti Elliselt kiitust hea tõrjeprotsendi eest (91,6) liigas ning korralike esituste eest U18 rahvuskoondises.  

Ründaja Kristofer Jõgi, kes pole Christopher-Kullervo sugulane, kohta kirjutab Ellis järgmist: "Jõgi pole suurt kasvu mängija, kuid ta on füüsiline, nagu Antoine Roussel (Dallas Starsi prantslasest ründaja - M.T.). Ta pole rünnakul nii ohtlik kui mõni teine eestlane, aga tema kaitsemäng ja piiri peal tegutsemise stiil on talle juba 17aastasena toonud mõningase tähelepanu."

Morten Arantez Jürgensi (Espoo Blues U18 II, Soome) puhul toob Ellis esile, et ta olnud rahvusvahelistel võistlustel alati üks parimaid mängijaid. "Näiteks möödunud detsembris kogus ta 16aastasena U18 MMil viie mänguga kolm punkti, mis oli tema karjääri üks nõrgimaid näitajaid. Aga ta oli turniiril noorimate mängijate seas. Hiljem nimetati ta Eesti parimaks U18 mängijaks."

Lõpetuseks lisab Ellis, et aasta on pikk aeg, mille jooksul võib kõike juhtuda ning praegused perspektiivikad mehed ei pruugi vahetult draft'i eel enam kellegi radaril olla.