Hiberniansi vigastatud väravavaht Andrew Hogg.Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
4. juuli 2017, 20:55

7 VÕTIT | Eesti tšempion Infonet jooksis Meistrite liigas lati alt läbi (1)

Eesti valitsev jalgpallitšempion Tallinna Infonet langes täna esimeses eelringis Meistrite liigas konkurentsist, kui kahe mängu kokkuvõttes jäädi 0:3 alla Malta meistrile Hiberniansile. Õhtuleht võtab paari korduskohtumise, mis lõppes vastaste 1:0 võiduga, kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas paari saatuse?

Avamäng. Hibernians võitis kodus 2:0, ehkki Infonetil olid kaks head võimalust ka ise skoori teha, kuid Kirill Nesterov ei realiseerinud penaltit, samuti tabati kohtumise jooksul latti.

Täna oli Hiberniansi mänguplaan siililegi selge: kaitses tuli kõik korras hoida, rünnakule väga käike ei otsitudki. Avamängu tulemust vaadates polnud ju ka suurt põhjust.

Siiski lõid kohtumise ainsa värava just maltalased, kui Jorginho lõi 88. minutil kontrarünnakust tabamuse. Jorginho kasutas suurepäraselt ära Infoneti keskkaitsja Andrei Kalimullini tähelepanu kadumise ja pehmuse, pääses väravavaht Matvei Igonenist mööda ning saatis selle pehme puutega tühja võrku. Olukord sai alguse keskväljalt, kus Aleksandr Dmitrijev tegi rumala pallikaotuse. Värava eest tuleb vastutus võtta just Kalimullinil, Dmitrijevil ja Igonenil. Viimane jäi olukorras selgelt liiga pehmeks.

Paar minutit hiljem oli Hiberniansi pallur taas Igoneniga silmitsi pääsemas, kuid puurivaht tormas karistusalast välja ning blokeeris tema löögi käega. Kohtunik määras olukorrast naljakal kombel kõigest kollase kaardi.

2. Milline nägi Infoneti esitus välja oma esimeses kohtumises pärast peatreener Aleksandr Puštovi vallandamist?

Impotentne. Pärast avamängu kaotust Hiberniansile teatas Infonet, et alates 2011. aastast klubi juhendanud Puštovi ametiaeg klubi peatreeneritoolil on lõppenud. Täna oli juhendaja kohusetäitja spordidirektor Dmitri Skiperski, sest algselt kohusetäitjaks määratud Sergei Bragin eemaldati Maltal pingilt ning vastavalt Meistrite liiga reglemendile oli ta tänaseks diskvalifitseeritud.

Kohtumise avapoolajal oli selgelt ründavamaks pooleks Infonet. Nad hoidsid rohkem palli ning lõid ka enam võimalusi, kuid vaid Kirill Nesterovi umbes 15 meetri pealt tehtud löök sundis Hiberniansi puurilukku raskele tõrjele.

Muide, pärast seda sama lööki põrutas Jevgeni Harin palli lubavast positsioonist selgelt üle värava. Infonet tegi lööke veelgi, ent need vastastele üleliia suurt muret ei valmistanud.

Lisaks, Eesti sats mängis avapoolajal karistusalasse palju tsenderdusi, kuid Hiberniansi kaitseliin sai nendega eeskujulikult hakkama. Seega ohustas Infonet vastaseid küll, ent laias laastus jäi nende ründemäng kahvatuks.

Teine poolaeg oli esimese 45 minutiga vägagi sarnane. Mängu käiku ei muutnud ka pikakasvulise ründaja Vladimir Voskoboinikovi platsile toomine, sest Hiberniansi kaitseliin sai endiselt Infoneti tsenderduste ja ründepüüdlustega hästi hakkama.

3. Kuidas mõjutas väravavahtide vahetus Hiberniansi mängu?

Üldsegi mitte. Avapoolaja esimestel minutitel andis Infoneti Aleksandr Dmitrijev terava palli kasti, mille peale lendasid Eesti klubi ründaja Albert Prosa ja Hiberniansi puurivaht Andrew Hogg.

Infoneti kesktormaja tabas Hoggi väga valusalt vastu keha ning väravavahti tohterdati kaua. Lõpuks tõusis Hogg küll püsti, ent avaldas soovi vahetuseks. Hiberniansi esikinda asemele tuli platsile 20aastane vähese kogemusega Rudi Briffa.

Vigastada saanud Hiberniansi väravavaht Andrew Hogg. Foto: Stanislav Moškov

Hooajal 2016/17 käis lühikesekasvuline Briffa Hiberniansi eest Malta kõrgliigas väljakul kõigest kahes kohtumises. Seega võis oodata, et Hiberniansil võib Briffa pealt käriseda, ent seda ei juhtunud, sest Infonet suutis puuriluku vaid korra tõsiselt proovile panna ning Briffa ei eksinud. 

Muide, teise poolaja alguses sai ka Briffa haiget ning vajas tohterdamist, kuid pärast meeskonna arsti visiiti sai ta jätkata.

4. Kes oli kohtumise parim mängija?

Ühte kindlat mängijat on võimatu esile tuua, sest keegi ei säranud eredalt. Seega kuulutame parimaks Hiberniansi kaitseliini, kes tõrjus sisuliselt iga nende karistusalasse läinud tsenderduse enesekindlalt eemale.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Infonet peab tekitama rohkem korralikke väravavõimalusi. Eks näis, ehk suudab klubi uus peatreener seda aspekti parandada.

Hibernians mängis täna oma taseme välja. Tegemist on hingestatud satsiga, kes võitleb viimse veretilgani, kuid kõrget kvaliteeti nende mängust ei kumanud. Infonet pani kaitsvalt mänginud Malta tšempionit proovile küll, kuid Hibernians sai kõigega hakkama. 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Dmitri Skiperski: "Naljaga pooleks öeldes oli tänane tulemus avakohtumisega võrreldes parem. Läksime täna mängima ründava taktikaga, plaan oli pall tänu kõrgele pressingule nende väljakupoolel võita ja üritada võimalusi tekitada. Väga palju momente siiski polnud."

7. Mis saab edasi?

Infoneti jaoks on eurohooaeg läbi, Eesti meistriliigas peetakse järgmine mäng 8. juulil, kui võõrustatakse Tartu Tammekat.

Hibernians kohtub Meistrite liiga teises eelringis tugeva Austria klubi Salzburgi Red Bulliga. Paari kohtumised mängitakse järgmisel ja ülejärgmisel nädalal.