DEBÜÜT: Indrek Reinbok (paremalt teine) tegi märtsikuus debüüdi BC Kalev/Cramo juhendaja, kui haigus oli Alar Varraku voodisse aheldanud.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
5. juuli 2017, 04:00

Sander Raieste seis: Hispaania ja Eesti arstide otsused "konkureerivad"

Abitreener Reinbok U18 koondisest: siin on grupp päris andekaid poisse

Eesti korvpallisuve üks põnevamaid sündmusi läheb lahti kuu lõpus, kui kodupubliku ette astub B-divisjoni EM-mänge pidama U18 koondis. Seda peetakse vähemalt iseseisvusaja üheks perspektiivikamaks vanuseklassiks, kelle eesmärk on selge: turniir võita.

Õhtulehe korvpallisaate "Viies veerandaeg" külaline oli eile U18 koondise abitreener Indrek Reinbok, rääkis meeskonna tegemistest ja hingeelust. Põhjalikumat ettevalmistust alustati enne jaanipäeva, eelmisel nädalal võideti Soomes peetud turniir Nordic Cup. Ning seejuures olid Itaalias klubihooaega mänginud poisid veel puudu.

"Meie jaoks oli oluline leida hea rütm rünnakul, proovida läbi oma kaitse põhilised reeglid, proovida erinevaid mängijaid ja vaadata, kuidas koostöö toimib. Saime teada, kus praegu oleme. Nägime nii positiivseid märke kui saime ka praegu Tallinnas käivaks laagriks paar olulist indikaatorit, mille kallal tuleb kohe-kohe tegutseda," selgitas Reinbok Soome-sõidu eesmärke.

Võimalik mängida pika ja lühikese koosseisuga

Praegu on kandidaatide nimekirjas veel 18 poissi, kellest üleeile alustas laagrit 16. Mikk Jurkatamm oli Itaaliast veel tulemata, Sander Raiestele teevad aga muret põlved. Kui mõne nädala eest räägiti üsna kindlas kõneviisis, et tema koondisesuvi jääb tõenäoliselt vahele, siis praeguseks on seis veidi optimistlikum.

"Sander peab ise võtma vastu selle päris keerulise otsuse. Ta tuli Hispaaniast sealsete arstide otsusega. Seesama otsus on nüüd ringelnud ka Eesti arstide vahel ning kõrvale on tekkinud nii-öelda konkureeriv arvamus. Need on natuke erinevad," tutvustas Reinbok.

Talvel Balti mere maade karikaturniiril põhitegijate sekka kuulunud Raieste harjutab koondisega koos ja teeb viske- ja ilma kaitseta harjutusi, mitte aga kontaktseid asju. "Kui selgub, et ta saab EM-turniiril kaasa teha, on ta kogu aeg olnud protsessis sees," selgitas Reinbok. Abitreener ei tea kõiki nüansse, kuid loost kumab läbi ka võimalus, et koduklubi Vitoria Baskonia lihtsalt ei soovita noormehel koondisemängudes osaleda.

Kui Raieste jääb kõrvale, jätkub peatreener Vaido Regol ning tema abilistel Reinbokil ja Gert Kullamäel varieerimisvõimalusi. "Praegu on "number kolme" positsioonil valikus Henri Drell, vaatame, millises konditsioonis on Itaaliast tulnud Kirill Koršunov, kasutada saab Kaspar Treierit ning ka tagaliinist saab selle positsiooni täitmiseks võtta abimehi. Nordic Cup näitas, et meil on võimalik mängida ja oma taktikat sättida päris mitmel viisil, kasutada vajadusel nii pikka kui ka lühikest koosseisu," rääkis Reinbok.

"Itaallastest" loodetakse olulist abiväge

Juhendajad loodavad Soome-turniiriga võrreldes "itaallastest" olulist abiväge. "Hugo Erkmaad oli võimalus talvel Balti mere turniiril näha ja selle põhjal on ta kindlasti võistkonnale oluline tugevdus. Loodame väga, et lisakäigu annab võistkonnale Treier. Rünnakuplaanid on tehtud arvestusega, et tema lisandudes peaks need meie mängu veelgi paremini sobima."

Et tegemist on võistkonnaga, kellelt oodatakse palju, kas see tähendab ka juhendajatele täiendavat pinget ja vastutust? Kindlasti saame aru, et siin on koos grupp päris andekaid poisse ja see annab ekstramõnusa motivatsiooni nendega töötada. Ükskõik milline Eesti koondis sulle antakse, tähendab see alati vastutust. Proovime saada poisid kõige paremasse konditsiooni, hoida neid tervena ja vaimselt värskena, et nad teeksid oma parimad esitused EM-turniiril," lausus Reinbok.

***

Ljutõtš läheb ilmselt Venemaale

Eelmisel nädalal sõlmis Eesti meisterklubi BC Kalev/Cramo uue lepingu peatreener Alar Varrakuga. "Alariga on läbi räägitud, et kui temaga saadakse kokkuleppele, siis eelmise aasta staff on nõus jätkama," kinnitas Reinbok enda ja teise abitreeneri Martin Müürsepa eest.

Ehkki mehel veel ametlikult uut lepingut Kaleviga pole, oli ta valmis välismängijate teemal veidi katet kergitama. "Jutud on käinud osa eelmise aasta välismängijatega, samuti räägitakse Eesti mängijatega.

Minu isikliku arvamuse kohaselt oli võistkonnale hea leid Mark Tollefsen ning väga sümpaatne mängumees oli Cedric Simmons. Arvan, et läinud on Vitali Ljutõtš, kes sai Venemaalt väga hea pakkumise."