Mark Cavendishi (vasakul rajapiiretes) kukkumise hetk. Peter Sagan (maailmameistrisärgis) on kohe tema kõrval.Foto: JEFF PACHOUD
Jalgrattasport
5. juuli 2017, 14:57

Video selgitab, miks Sagan süüdi polnud!

Rattamaailma aasta suurim skandaal: Sagani Tour de France'ilt koju saatmine ajas staarid marru (10)

Viimastel aastatel rattamaailma superstaariks tõusnud Peter Sagani diskvalifitseerimine Tour de France'ilt on vihale ajanud kümned endised ja praegused jalgratturid, kes leiavad, et slovakile määratud karistus on liiga karm.

Tour de France'i õigusemõistjad leidsid, et Bora-Hansgrohe meeskonna ridadesse kuuluva Sagani sõidustiil oli eile peetud neljanda etapi lõpusirgel kaasratturite jaoks liialt ohtlik. Kõige halvemini läks Suurbritannia sprindiässal Mark Cavendishil (Team Dimension Data), kes murdis kukkumise tagajärjel parema abaluu ja pidi aasta mainekaima velotuuri pooleli jätma.

Video pealt oli näha, kuidas Sagan tõukab Cavendishi küünarnukiga, aga aeglustatud kaadrid annavad hoopis aimu sellest, et esmalt vajub Cavendish Saganile otsa ja seejärel kukub britt rajabarjääridesse slovaki sekkumiseta. Sagani küünarnukihoop ei muuda enam suurt midagi ja ilmselt vajas ta seda tasakaalu säilitamiseks.

Aeglustatud video koos selgitustega: 

See ongi põhjus, miks nii Sagan kui paljud teised tippratturid diskvalifitseerimisega ei nõustunud. Bora-Hansgrohe üritas sisse anda protesti, aga see lükati kiirelt tagasi.

"Mida ma teha saan? Pean kohtunike otsust austama, aga ma ei nõustu sellega. Ma ei teinud finišispurdi ajal midagi valesti. Mul on kahju, et Mark kukkus, aga nagu videoklippidest näha, oli tegu hullumeelse lõpuga. Ent see pole esimene ega viimane taoline juhtum," rääkis Sagan ajakirjanikele täna hommikul enne Monaco koju sõitmist.

Tunnustatud rattaportaal Cyclingnews.com kogus kokku kümnete ratturite arvamused ja need võib lühidalt kokku võtta nii: Saganile tehti külma.

Mõned näited:

2004. aasta Ateena olümpiamängude maanteesõidu eraldistardi pronks Michael Rogers: "Otsus Sagan koju saata oli kiirustatud ja läbimõtlemata. Jah, ta oleks pidanud etapil viimase koha saama, aga diskvalifitseerimine oli liig."

Endine Austraalia sprindiäss Baden Cooke: "Halb otsus, sest Sagan ei teinud seda meelega. Küünarnukkide väljasirutamist kasutatakse tihti kukkumise vältimiseks, selles pole midagi erilist."

Endine USA proff Phil Gaimon: "Rattaspordile on omane koju saata mees, keda ala kõige enam vajab."

Tour de France'il 12 etappi võitnud Robbie McEwen: "Ma ei nõustu Sagani diskvalifitseerimisega. Karistage teda ühe katse piires, aga kogu tuurilt välja visata? Ei!"

Endine Austraalia proff Graeme Brown: "Ma ei taha enam Touri vaadata. Sagan ongi Tour de France'i kehastus ja talle tehti liiga žürii poolt, kus istuvad paksud, mitte kunagi võidu sõitnud tüübid, kes peavad ennast teistest targemaks."

Peter Sagan (paremal) jäi püsti, Mark Cavendish (vasakul rajapiiretes) aga mitte. Foto: JEFF PACHOUD

BMC profimeeskonna mänedžer Jim Ochowicz oli Sagani suhtes pisut kriitilisem. "Pidage meeles, et nii kogenud sprinterid teavad väga hästi, kus nad mingil hetkel on. Nad teavad, kes on nende lähedal ja kes mitte. Nad tunnevad üksteist nii hästi, et neil on kohustus sõita sirgelt ja hoida ennast jamadest, sest igaühe käitumine mõjutab paljusid konkurente," rääkis ta.

"Vedas, et massikukkumine ära jäi. Tõsi, ainus põhjus oli selles, et 400 meetrit varem oli üks teine kukkumine. Cavendish ei läinud Sagani kõrvale niisama, vaid ta teadis, et sealt on võimalik läbi pugeda. Ta üritas, tekkis kontakt, aga Sagani liigutus oli pisut liiast," lisas ameeriklane.