Infoneti president Andrei Leškin.Foto: ARNO SAAR
Jalgpall
5. juuli 2017, 16:22

MIS TOIMUB? Impotentsile viitamine ajas Eesti meistri marru ja klubi lajatas Soccernetile staadionikeelu (27)

Jalgpalli Meistrite liiga avaringis pudenenud FC Infonet ei olnud eilse Infonet-Hiberniansi kohtumise järel rahul vutiportaal Soccernet.ee tegevusega ning äsas veebilehele kaela staadionikeelu. Nimelt ajas Infoneti juhtkonna karvad turri kohtumise ülevaate pealkirjas klubi mängu iseloomustanud sõna "impotentne".Avaldame Soccerneti peatoimetaja Kasper Elissaare loal probleemi tagamaid lahkava artikli täismahus. "Ma olen ausalt öeldes šokeeritud. Ma ei suuda uskuda, et aastal 2017 on pealkirjas viidatud asjad võimalikud. Aga no on. Alustan algusest.

On teisipäeva õhtu ja olen Infoneti Meistrite liiga mängul. Avamängu võõrsil kaotasid nad Malta klubile Hibernians 0:2, mispärast vajavad täna minimaalselt kahte ja paremal juhul kolme väravat. Kell hakkab lähenema üheksale ja mäng on endiselt väravateta.

Platsil on toimunud nii vähe ohtlikke olukordi, et ma pole siiani ülevaate kirjutamist alustanud. Ja siis see sünnib. Lüüakse värav! Aga lööjaks on 88. minutil Malta meeskond Hibernians. Infonet vajab nüüd nelja väravat, mida järelejäänud ajaga ei ole reaalne teha.

Asun kirjutama. Saan vahetult lõpuvile kõlades ülevaate valmis ja panen pealkirjaks "Kaks ei jäänud kolmandata! Impotentne Infonet vajus murule" vihjates täiesti mannetule ründetegevusele ja sellele, kuidas lõpuvile kõlades trobikond Infoneti mängijaid murule pikali vajus.

Suundun kiire sammuga väljaku kõrvale, et asjaosalistelt kommentaare saada. Infoneti ründaja Albert Prosa on selgelt löödud ja keeldub mu soovist paar sõna saada. Aga ta seejuures vabandab väga viisakalt. Arusaadav, et pärast sellist šokki ei taheta rääkida. Järgmisena küsin kommentaari Dmitri Kruglovilt, kes märgade silmadega ütleb: "Hiljem."

Kuna Infoneti senise peatreener Aleksandr Puštovi töösuhe klubiga lõppes pärast võõrsil kaotatud avamängu, kus abitreener Sergei Bragin sai omale liigse suupruukimise eest juhendamiskeelu, on aru andmas Infoneti tavapärane spordidirektor Dmitri Skiperski. Ta ütleb: "Olen ausalt öeldes löödud. Domineerisime, aga ei tulnud välja, just momentide loomine. [...] Lihtsalt ei olnud liiga palju võimalusi. Mõned olid, aga mitte piisavalt."

Samal ajal tuleb Kruglov riietusruumist välja meediaga rääkima. Kuna ise olen Skiperskiga tegelemas, lasen oma kolleegil Kristjanil Kruglovi usutlema minna. Kruglov: "Kahjuks me ei leidnud nende värava suunas palju käike ja ei loonud peaaegu mitte ühtegi momenti. Olid mõned tsenderdused ja mõned löögid kasti tagant, aga see oli ka kõik ja sellest ei piisanud."

Panen Skiperski jutud portaali üles, Kristjan teeb sama. Lahkume staadionilt. Ära minnes vahetan veel paar sõna Infoneti pressiesindaja Karina Massalskajaga. Ta on tore ja abivalmis naine. Käisime koos ülikoolis ning oleme isegi üheskoos mingeid grupitöid teinud.

Kell on 22 ja jõuan koju. Avan uuesti arvuti ja vaatan asjad üle. Kõik on korras. Märkan nii oma ülevaate all kui ka portaali Facebooki lehel ühe Infoneti fänni kurja kommentaari. Talle ei meeldi loo pealkiri. Teised kommentaatorid aga selgitavad talle eesti keelt ja eestikeelsete sõnade tähendust.

Kell on 00.05 ning minu postkasti potsatab e-kiri. Infonetilt. Nad kirjutavad: "Lugedes läbi teie avaldatud uudise meie mängu kohta, nägime pealkirjas otsest solvangut (impotentne) meie klubi, mängijate ja nende fännide kohta. Palume selle solvangu eest ametlikku vabandust ning selgitust, mis õigusega on meid niiviisi nimetatud.

Vastasel juhul oleme sunnitud peatama klubi ja meie mängijate igasuguse suhtluse Soccernetiga, rakendama staadionikeelu ja keelduma meie mängudega seotud akrediteeringute väljastamisest."

Täpselt kümme minutit hiljem saadan neile vastuse: "Tere! Impotentne tähendab eesti keeles võimetut. Antud juhul on viide ründetegevusele. Tegemist on täiesti tavalise omadussõnaga. Mingit solvangut mina siin ei näe ja vabandust pole ka millegi pärast paluda.

Ei tasu igas asjas tonti näha. Küll aga tasub taluda kriitikat."

00.32 saan vastuse: "Kahjuks peame sel juhul rakendama eelnevas kirjas mainitud meetmeid. Palume mitte püüda võtta intervjuusid meie mängijatelt, treeneritelt või klubi juhatuselt ning mitte külastada meie kodumänge."

Ma hakkan naerma. Südamest naerma. Ma ei suuda uskuda, et see on reaalne. Mõtlen, et neljapäeval peaks Soccernetis olema Esiliiga teleülekanne just Infoneti duubli ja Tartu Santose mängult. Veelgi enam: laupäeval pidin ise minema jalgpall.ee jaoks kommenteerima Infoneti ja Tartu Tammeka ülekannet. Kas tõesti ei suuda Eesti meisterklubi praegu selgelt mõelda?

Kell 00.42 vastan neile: "Kirjutage mulle hommikul ärgates uuesti, kas arvate endiselt sedasi.

Muide, kas Õhtuleht sai samad keelud omale? Ma tsiteerin: "2. Milline nägi Infoneti esitus välja oma esimeses kohtumises pärast peatreener Aleksandr Puštovi vallandamist? Impotentne."

Aga nagu ütlesin. Kirjutage mulle hommikul igal juhul, kas mõtlete endiselt nii, sest mu hinnangul reageerite praegu ikkagi tugevalt üle ja ei teadvusta endale, millesse end mässimas olete."

Lähen Facebooki. Soccerneti mängu ülevaate postituse alla on Infoneti tegevjuht Aleksandr Altosar kirjutanud: "Mõtlen et soccerneti ajakirjanik naturaalne impotent. Väga valus" Jagan seda naeru saatel toimetuse Skype'i vestlusesse. Kas tõesti selle asemel, et oma kehvast mängust järeldusi teha, valavad nad oma pahameele ja pettumuse ajakirjaniku peale välja?

Hommikul ärgates ei ole Infonetilt vastust tulnud. Ootan veidi. Vahetult enne kella 11 saadan neile meeldetuletuse küsimusega, kas jäid omale kindlaks või mida nad täna arvavad. Tööpäev aga käib edasi.

Käin FC Flora mängueelsel pressikonverentsil ja koju naastes pole endiselt vastust tulnud. Kirjutasin Massalskajale Facebooki, et vastaksid mu hommikusele kirjale. Ütles, et saadab kohe vastuse, kui klubi juhtkonnalt selle saab.

Kell 14.03 saan oodatud vastuse: "Täna leidis aset koosolek antud teemal. Sai räägitud ka Nõmme Kalju presidendi Kuno Tehvaga kui ka Levadia spordidirektori Sergei Pareikoga, kes samuti väljendasid oma rahulolematust. Ka nende silmis oli tegemist solvanguga. Mõlemad klubid näitasid seejuures meie vastu üles toetust.

Jääme enda juurde kindlaks, nagu sai kirjavahetuses mainitud. Pärast euromänge istume maha ka eelnevalt mainitud kahe klubiga, et võtta vastu ühine otsus."

Saadan neile vastu kirja küsimusega, et kuidas teised klubid siia asjasse puutuvad ja asun seda lugu kirjutama. Sain nüüd viimased põnevad sündmused edastatud. Avaldasin meie kirjavahetuse, sest minu arust on see nii ajakirjanduse kui ka jalgpalliüldsuse jaoks väga oluline teema.

See on ju jabur, et Eesti tippklubi solvub ühe kasutatud sõna pärast ja rakendab seejärel Eesti suurimale jalkaportaalile mitu erinevat keeldu! Tahan ka täpsustada, et mitte kunagi varem ei ole mul isiklikult ega Soccernet.ee-l Infonetiga ühtegi probleemi olnud.

Koostöö on olnud väga sujuv ja mõnus. Infoneti mängijad on selle nurga alt olnud ühed parimad intervjueeritavad, et nad on alati väga ausad. Öeldakse otse välja, kuidas mängus asjad olid. Klubi personal on olnud ka alati väga vastutulelik ja pressiesindaja Massalskaja ülimalt abivalmis. Aga nüüd siis selline pauk!

Meenub vaid eelmine suvi ja Kalju euromängud, kus viimaste esindaja teatas Eesti spordiajakirjanikele: "Meil ei ole teid vaja, teil on meid vaja!" Järgmisel päeval tuli klubilt muidugi vabandav kiri ja kõik laabus. Koostöö sai kõikide osapoolte vahel sujuvalt jätkuda. Praegu aga ei kasutanud Infonet neile antud mõtteaega targalt.

Mul on siiralt kahju, et asi sellised pöörded võttis. Mul on kahju, aga ma ei tunne end süüdi. Ei jalgpallurid ega klubid ei saa olla põhjendatud kriitika osas nii õrnakesed! Muidugi tõde ongi valus ja kellelegi ei meeldi, kui neist halvasti kirjutatakse, aga kui väljakul on ka mäng halb, siis on tegu ju pelgalt olukorra peegeldusega.

Soccernet.ee ei saa endale lubada seda, et kellegi pahameele tõttu me hakkame vabandama, kui reaalselt pole valesti käitutud. Mul on väga kahju, et ei mina ega mu kaastöötajad ei saa lähiajal Infoneti mänge külastada ja nende mängijatega intervjuusid teha. Infoneti pallurite hulgas on väga palju sümpaatseid inimesi ja ägedaid vutimehi. Sama kehtib klubi muu personali kohta. Aga kui klubi nii otsustas, siis otsustas. Meil ei jää siis muud üle, kui vastata samaga. Vaikusega.

Uskumatu, et vutiklubi üritab dikteerida ajakirjandust. Kahjuks on see hetkel reaalsus, millega me ei saa leppida."