Pressikonverents. Foto: BULENT KILIC
Spordivaria
5. juuli 2017, 23:06

Pressi staadionikeeld – tavanähtus või ilmaime?

Täna vapustas Eesti meisterklubi Tallinna FCI kohalikku spordimeediat, kui äsas veebilehele Soccernet staadionikeelu. Välismeedia kogemusi vaadates ei ole tegemist mingi uudse nähtusega, küll aga tegevusega, mida Eestis (vähemalt avalikult!) varem ette pole tulnud.

2014. aastal helises Inglismaa väljaande The Guardian kontoris telefon. Toru vastu võtnud spordiajakirjaniku Luke Edwardsiga asus kõnetraadi vahendusel vestlema vihane osapool – jalgpalliklubi Newcastle United. Karjuva kõnemaneeriga klubi esindaja nõudis ajakirjanikult avalikku vabandust. Miks? Edwardsi süüs seisnes selles, et ta oli kirjeldanud Põhja-Inglismaa meeskonna sisekliimat kui midagi korrapäratut ja segaduses olevat (club’s dressing room was in disarray). Karistusena määrati ajakirjanikule hooaja pikkune staadionikeeld.

Oma tegevuses ei olnud Newcastle’i klubi mingi pioneer. Varasemalt on sama tegevust Briti saartel harrastanud teiste seas näiteks Port Vale, Rotherham United, Nottingham Forest ja Crawley Town. Hoopis omamoodi on reageerinud Swindon Town’i vutikants, kes keelas üldse kõiksugusel välismeedial ligipääsu oma treeningkompleksi ja kasutab uudiste edastamiseks ning meeskonnas toimunu kajastamiseks klubi enda ametlike pressikanaleid. Meeskonna omaniku Lee Poweri sõnul saavad fännid niimoodi ausama ülevaate. „Klubi poolehoidjad saavad parema ülevaate oma lemmiku tegemistest,” sõnas Power.

Samamoodi on erinevaid ajakirjanike pressikonverentsidelt minema saatnud või edaspidi tulla keelanud ka Manchester Unitedi pikaaegne peatreener Sir Alex Fergusson. Briti saartel on üldse suurem tõenäosus leida ajakirjanik, kes on legendaarse šotlase poolt pikalt saadetud, kui et vastupidi.

The Guardiani ajakirjanik Luke Edwardsi sõnul on klubid hakanud kartma seda, mis kuvandit neist maalitakse. „Kui vanasti määrati erinevaid keeldusi meediaisikutele ainult siis, kui nad olid mõnes oma loos väitnud midagi, mis ei vasta tõele, siis tänapäeval väljastatakse keeld kohe, kui ei meeldi jutu toon või loo kuvand,” sõnab mees.

Kõige markantsem näide on Liverpooli meeskonna 28 aastane blokaad tabloidilehe The Sun suunas, pärast seda, kui ajaleht oli kajastanud punaste meeskonna üht suurimat tragöödiat – 1989 aasta Hillsboroughis toimunud FA karikafinaali – kus hukkus 96 klubi poolehoidjat.

Neli päeva pärast juhtunut avaldas The Sun artikli, kus väitis, et klubi fännid olid ise toimunus süüdi ja käitusid vägivaldselt ning vulgaarselt ka neile appi läinud korrakaitsjatega. Lisaks kirjeldati meeskonna poolehoidjaid kui vargaid, kes hukkunute taskutest väärisesemeid otsisid ja pihta panid. Kusjuures, artikli pealkirja oli väljaanne pannud veel suurte tähtedega „TÕDE”.

Suni poolne kajastus intsidendist tõi kaasa suure poleemika, ennekõike hakkasid kirjutatule vastu katastroofist pääsenud, kellest paljud ise aitasid ohvreid ja vigastatuid staadionilt välja tassida. Hukkunute perekonnad usuvad, et katastroofi järgselt levitatud laim on ka hiljem mõjutanud tõe esiletõusu. Aastaid hiljem on avalikuks saanud faktid, et politseinike väited vägivaldsete ja matsidest fännide kohta osutusid kõik valeks.

Olgugi, et väljaanne ja tolleaegne toimetaja Kelvin McKenzie on artikli ja selle sisu eest korduvalt avalikult vabandust palunud, sh terve lehekülje pikkune vabandus 2004 ja 2011 aastal, ei ole ohvrite omaksed vabandusi aktsepteerinud. 

Samamoodi on väljaanne ja ka sama ajakirjanik (!) saanud staadionikeelu Liverpooli linna sinise klubi ehk Evertoni poolt. Seda pärast McKenzie selle aasta aprillis kirjutatud artiklit, kus mees võrdles klubi inglasest poolkaitsjat Ross Barkleyt gorillaga ja väitis, et temasugused mehed on Liverpooli linna tänavatel narkodiilerid. „Vaadates Barkley silmadesse valitses seal tühjus. Samasuguse tunde saan, kui vaatan loomaaias gorillale otsa” kulges kurikuulus lause.

Tõsi, pärast viimast Evertoni klubi skandaali peatas väljaanne lugupidamatu ajakirjaniku litsentsi ja enne mehe töölepingu üles ütlemist väljastastas (järjekordse!) vabanduse.