Kas Carmelo Anthony soostuks teatepulka edasi andma?Foto: Mike Stobe
Korvpall
11. juuli 2017, 10:54

Kas New York Knicksi suurim staar annab võtmed lätlasele? (1)

Korvpalliklubi New York Knicksi jaoks tähendaks Carmelo Anthony ärasaatmine küll ühe ajastu lõppu, ent avaks uksed, et meeskond lätlase Kristaps Porzingise ümber üles ehitada.

Ameerika metropoli number üks kossuklubi on olnud lombi tagune naljanumber juba pikemat aega. Kuigi pärast superstaar Carmelo Anthony saabumist jõuti 2010. aastal isegi kolmel järjestikusel aastal play-off'i, pole meeskond sel sajandil kulda ja karda näinud. 

Just seesama Anthony, kes pidi kümnendi alguses New Yorgi meeskonda uueks looma, on muutunud klubi kaelas rippuvaks sangpommiks, mis neid aina merepõhja poole tõmbab. 

Kuigi väljakul annab Anthony endast parima, on tema leping see, mis klubi sundseisus hoiab. Foto: Patrick Smith

Abi tuleb kõige kõrgemalt

2014. aastal toodi meeskonda 12 NBA meistrisõrmusega pärjatud legendaarne Phil Jackson. Praeguseks 71aastasene vanameister ei soovinud enam peatreeneri tooli, vaid kõrget trooni klubi juhatuses, mille Knicksi omanik James Dolan talle ka andis.

Esimese käiguna pikendas Jackson viie aasta võrra Carmelo Anthony lepingut. Loogilise käiguna tundunud lüke on klubi kiirelt kummitama tulnud. Nimelt nõustus Jackson andma kümnel korral tähedede mängul osalenud Anthonyile "no-trade" klausli, mis tähendab, et mängijal on õigus vetostada iga vahetustehing, kuhu klubi teda sooviks kaasata.

Võimule saanud mees suutis oma metropolis veedetud aja jooksul teha veel hunniku lükkeid, mis korvpallieksperdid päid vangutama panid. Viimane piisk karikasse tuli selle aasta juunikuus, kui esile tõusid spekulatsioonid, et Jackson oleks nõus maha ärima Knicksi tulevikulootuse, 21aastase lätlase Kristaps Porzingise. Selliste juttude peale võttis aru pähe ka meeskonna omanik Lacob ja ostis legendaarse treeneri lepingu välja. Sealjuures maksab klubi talle järgmise kahe aasta jooksul tagantjärgi 24 miljonit dollarit.

Praeguseks naudib Phil Jackson väga magusat pensionipõlve. Foto: Adam Hunger

Veto õigus suurim õigus

Kui tavalises olukorras üritaks New Yorgi klubi Anthony-suguse superstaari lihtsalt kellelegi pähe määrida ja hunniku noormängijaid või draft´i valikuid vastu saada, siis vetoõigust omava ameeriklasega see nii lihtne pole.

Tänaseks päevaks on Anthony natukene leebunud ning andnud vihjetega mõista, et nõustuks üleminekuga, kui tegu oleks tiitlipretendendiga. ESPN'i ajakirjaniku Ian Begley sõnul suudab superstaar ennast isegi Houstoni särgis ette kujutada. "Minule teadaolevat tunneb Carmelo ennast võrdlemisi kindlalt, et ta siirdub hooaja jooksul Houstonisse," sõnab mees. 

Küll nõuaks kahe klubi vahetustehing suure tõenäosusega kolmandat osapoolt. "Taoline üleminek on väga keeruline ja nõuaks ilmselt veel ühte meeskonda," sõnab Begley. "Üks on kindel, New York Knicksi lähiajaloo tähtsaim otsus, Anthony lepingu väljaostmine või sobiva tehningupartneri leidmine, langeb klubi tegevjuhi Steve Millsi õlgadele."

Houston Rockets liigutas sel suvel juba mägesid, kui hankis enda ridadesse mängujuhi Chris Pauli, kellega Anthony väga hea sõber on. Samamoodi kaaluks ameeriklane ilmselt Cleveland Calaviersi siirdumist, kus teda ootaks ees LeBron James. 

Head sõbrad koos: Carmelo Anthony, Chris Paul ja LeBron James Foto: Patrick Smith