Katrin Lust Foto: LAURA OKS
Blogid
12. juuli 2017, 09:30

Nähes, kui saamatud on meie poliitikud tekib küsimus, kellele Eesti eesistumist üldse vaja on? Kindlasti mitte Euroopa Liidule (121)

Vaatasin just "Aktuaalset kaamerat", mis näitas meie ministrite esimest esinemist Brüsselis.

Ministrid juhtisid esmakordselt oma valdkondade komisjone ja andsid aru, mis neil üldse eesistumise ajal plaanis on. Ütleme nii, et saatejuht Priit Kuusk ei suutnud seda lugu sisse juhatades muiet vurru taga hoida ja ega endalgi oli tükk tegu, et piss suure naeruga püksi ei tuleks.

Siinkohal võiks muidugi veel natuke ironiseerida ja keelt teritada meie ministrite keeleoskuse üle. Kõigi nende esinemine tuletas kohutavalt meelde kunagi ETVs jooksnud keeleõppesarja multikat, kus peategelane mumises: "Im Muzzy. I like clocks. "

Kuulates minister Tõniste sõnavõttu tekkis paratamatult küsimus, kas homsel ECOFINi koosolekul ta ikka suudab Euroopa Liidu rahandusministritele või no näiteks Saksa rahandusministrile Schäublele, mismoodi ta kavatseb Euroopa Liidu laenukoormust vähendada.

Pressikonverentsil, kus Tõniste oli läinud – jumal tänatud – üle eesti keelele, suutis ta rääkida niimoodi, et tegelikult mitte ükski terve mõistusega inimene ei saanud aru, mida Tõniste tegelikult öelda tahtis. Üleüldse  oli kõikide ministrite – nii Kiisleri, Palo, Tamme kui Tõniste – jutt täiesti arusaamatu ja naeruväärne.

Küll aga tekkis mul seda meie ministrite tragikoomilist etteastet nähes küsimus, kes seda Euroopa Liitu tegelikult üldse juhib. Kindlasti pole need mitte eelpool nimetatud eesistujariigi ministrid ja kardan, et need ei olnud ka Malta ministrid, kellelt me eesistumise üle võtsime.

Eesti eesistumise eelarveks on planeeritud umbkaudu 75 miljonit eurot. Meid on informeeritud 50 000 pastaka ostust ja sellest, et aukülalisi teenindavad 80 uut musta läikivat BMWd. Planeeritud on kontserte ja muud toredat eeskava. Ometi, vaadates tänast tragikomöödiat Brüsselis, tekkis minul küll tunne, et hetkel on Euroopa Liit jäänud Eesti tõttu täiesti ilma juhtideta.

Tuletame nüüd veelkord meelde, mis asi see eesistumine täpselt on. Euroopa Liidu eesistujariik on liikmeriik, kes vastutab Euroopa Liidu (EL) nõukogu töö korraldamise eest. EL nõukogu on sisuliselt nagu EL ministrite nõukogu. Eesistuja määratakse rotatsiooni korras kuueks kuuks ja Eesti on EL eesistujamaa juulist kuni detsembrini.

Vaadates meie ministrite tänast esinemist jätab tegelikult kogu eesistumise institutsioon mulle arusaamatu mulje. Tundub, et tegu on täieliku raharaiskamisega, mida kinnitas hiljuti ka asjaolu, et 750 parlamendiliikmest viitsis Jüri Ratast ja Malta peaministrit EL eesistumise teemal kuulama tulla vaid viis protsenti.

Halb keeleoskus pole tegelikult probleem, kui meie ministrid suudaksid seda endale tunnistada ja end kehtestada professionaalidena, kes oskavad eesti keeles anda mõistlikke vastuseid. Ometi näitas meie ministrite esinemine mulle kõige paremini seda, et Euroopa Liitu juhivad tegelikult euroametnikud, kellel pole nähtavasti eesistujariigist ei sooja ega külma.

Kujutan ette, kuidas ministrid täna Brüsseli pehmetes voodites vähkrevad ja hirmuga homset päeva ja uusi töökohustusi ootavad. Nalja saab.