Kaspar KitsingFoto: Erkmaa Korvpallikool / Facebook
Korvpall
12. juuli 2017, 10:44

Noor Kitsing valis vanema venna eeskujul jalgpalli asemel korvpalli ning rihib nüüd tipu suunas

Rahvusvaheline korvpaliliit (FIBA) avaldas oma veebilehel intervjuu Eesti noortekoondislase Kaspar Kitsinguga (15), kes räägib oma senistest valikutest. 

"Mu unistus oli saada jalgpalluriks, aga kui nägin oma venna mänge EMidel, hakkasin korvpalli armuma," rääkis Kitsing oma venna Kristjani mõjust, kes 2007. ja 2008. aastal U18 koondist esindas ning edaspidi ka meeste esindusse kuulunud on. 

"Mida aastaid edasi, seda suuremaks osaks korvpall minu elust sai," lisas ta. "Umbes 12aastasena lõpetasin muu spordi ära ning keskendusin vaid kossule." 

Kaspari sõnutsi valis ta korvpalli, sest nägi oma kehaehituselt ja füüsiliselt valmisolekult head potentsiaali. Suurima tänu võlgneb 25. juulil 16aastaseks saav mängumees siiski 10 aastat vanemale vennale. 

Kristjan Kitsing Eesti koondises. Foto: LAURA OKS

"Tema pani korvpalli mulle pihku," sõnas 196 sentimeetrine Kitsing. "Esimesed teadmises spordist sain just temalt ja olen talle selle eest väga tänulik. Ilmselt ongi tema suurim põhjus, miks korvpalli armusin. Oleme aastatega üksteiselt palju õppinud." 

Kaspari sportlastee on olnud edukas, kui 14aastasena siirdus ta Itaaliasse Trento noortemeeskonda. "Olen kasvanud paremaks inimeseks nii väljakul kui ka väljaspool. Olen palliplatsil vähem isekas ja eraelus tunduvalt avatum," kirjeldas ta viimaste aastate muutusi. 

"Esimene asi mida kõik märkasid oli see, et hakkasin kaitset mängima. Olen tunduvalt paremaks läinud ka viskamisel ja samuti on paranenud ka tehnilised oskused." 

Kuigi noormees on alles 15aastane, pallis ta läinud hooajal Itaalia U18 meistrivõistlusel ja üldse mitte kehvasti. Meeskonnaga jõuti välja finaali, kus tuli tunnistada Mikk Jurkatamme koduklubi Bologna Virtuse paremust. 

"See oli imeline kogemus, sest me ei lootnud isegi kaheksa parema hulka pääseda," meenutas Kitsing edukat hooaega. "Enda seisukohalt usun, et vanus ei maksa midagi. Olin küll ilmselt turniiri üks nooremaid, aga mul ei tekkinud suuremate vastastega mingisugust probleemi."

Klubihooaeg seljataga, ootab noort mängumeest ees uus välja kutse. Nimelt alustatakse Gert Prantsi ja Priit Vene juhendatava U16 koondisega EMi A-divisjoni turniiri. 

"See on uus väljakutse nii mulle kui ka meeskonnakaaslastele," rääkis Kitsing kuu enne võistluste algust. "Kõige tähtsam on, et saan mängida omaealiste parimate mängijate vastu. Kindlasti läheb raskeks, kuid samas on huvitav näha, mis juhtuma hakkab.

Põhieesmärk on kõrgemasse seltskonda püsima jääda. Vaatame, kuidas minema hakkab, kuid see on praegu ainuke eesmärk. Peame võtma mängu korraga." 

Võistkonna liidri arvates on Eesti U16 koondise tugevaimaks küljeks viskamine. "Meid nähakse turniiri autsaideritena, kuid minu arvates oleme väga ebamugavad vastased," manitses ta. "Meil on väga hea tiimivaim ja palju põnevaid mängijaid. Meis leidub palju potentsiaali." 

Kitsing ei salga, et ilmselt saab tema roll väga suur olema. "Suudan lauda võtta, kaitsta, skoori teha, sööta, teistele viskekohti tekitada ja nii edasi. Olen 2001. aasta poistest ainuke, kes väljaspool Eestis mängib, nii et mind nähakse liidrina. Luban, et annan endast igas mängus algusest lõpuni 110%." 

Kasparit sai Eesti publik mängimas näha talvel, kui U16 koondis koduse Balti mere turniiri Soome, Läti ja Rootsi ees võitis. Kitsingu arvele jäi kolme mänguga keskmiselt 15 silma.