Gil Roberts, Arman Hall, Tony McQuay ja LaShawn Merritt - USA võidukas 4x400m teatemeeskond.Foto: STOYAN NENOV
Kergejõustik
15. juuli 2017, 13:30

USA jooksja jäi dopinguküttide hammaste vahele tänu suudlusele

USA jooksja Gil Roberts, kes Rio olümpiamängudel pälvis oma koondisega 4x400m teatejooksus kuldmedali, vabanes hiljuti enda peale laskunud dopingusüüdistustest.

28aastane Roberts jäi positiivse dopinguprooviga vahele selle aasta märtsis. Dopinguproovi tulemust appelleerinud sportlase juhtumit hakkas lähemalt uurima USA antidopinguagentuur. 

Tänaseks on selgunud, et keelatud aine jõudis jooksja organismi hoopis suudluse tagajärjel, sest dopingut kasutas ameeriklasse sõbratar Alex Salazar.

Eksperdid jõudsid sellisele järeldusele, kui analüüsisid Robertsi proovi lähemalt. Nimelt oli mehe kehas leidunud aine hulk niivõrd marginaalne, et selle sattumine organismi muul teel ei olnud reaalne. Lisaks ei täida aine nii väikeses koguses oma ülesannet - varjata teiste dopinguainete kasutamist. 

Dopingusüüdistuste kiuste osales mees möödunud kuul USA katsevõistlustel, kus sai 400m jooksus teise koha, kvalifitseerudes seeläbi augustis toimuvale Londoni MM-ile. Kuna süüdistused osutusid valeks, lubab mehe suvisel suurvõistlusel starti nüüd ka maailma antidopinguliit.