Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
19. juuli 2017, 04:00

Kuidas ajakirjanik sõbrale kuulid selga kihutas (2)

"Jalutasime Kose ja Pirita vahel ja mulle hakkas silma üks mänd tee servas. Küsisin Peikerilt, kui vana see puu võiks olla ja võtsin revolvri taskust, et männi pihta märki lasta. Relv läks kogemata kohe lahti. Peiker sai selga haavata ja karjatas. Ehmatusest lasin tema pihta veel ühe kuuli." Nii seletas tolleaegne tuntud ajakirjanik Johann Juhtund, kuidas ta välisministeeriumi laekahoidja Christoph Peikeri puhtkogemata tappis.

Mõrvalugu vallutas 1924. aasta juulis ajalehtede esiküljed. Peikeri ülesanne oli kõige muu kõrval ka välisministeeriumile valuutat osta. Juhtund tuli tema juurde ja ütles, et Kosel tahab tema tuttav dollareid müüa. Mehed käisid esmaspäeval, 14. juulil Kosel ühest kõrtsist teise, Peikeril 400 000 marka portfellis, aga tuttavat ei leidnud.

Kohtus selgus, et mingit tuttavat ilmselt polnudki ja võlgades Juhtund himustas Peikeri raha. Kuid ta ei saanudki seda kätte, sest pauke kuuldes jooksid jõel olnud süstasõitjad kohale ja Juhtundil läks põgenemisega kiireks.

Sõjaväljakohus (Tallinnas kehtis kaitseseisukord) mõistis 33aastase Juhtundi, endise köstri, välisministeeriumi teenistuja ja seejärel Vaba Maa ajakirjaniku, eluks ajaks vangi.