Sigmar Gabriel.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
20. juuli 2017, 19:45

Saksamaa ja Türgi keerasid tõsiselt tülli (14)

Saksamaa välisminister Sigmar Gabriel katkestas perepuhkuse Põhjamere ääres, et arutada neljapäeval Berliinis toimunud kriisinõupidamisel suhteid Türgiga. 

Türgis vahistati 5. juulil Saksa inimõiguslane Peter Steudtner (45) ja veel üheksa inimõiguslast, kes osalesid Istanbulis toimunud rahvusvahelisel seminaril. 18. juulil otsustas kohus, et Steudtner ja veel viis inimõiguslast jäävad eeluurimisvanglasse. Neid süüdistatakse relvastatud terrorirühmituse toetamises. Ülejäänud neli kinnipeetut vabastati.  

Kolmapäeval kutsus Saksamaa välisministeerium Türgi suursaadiku Ali Kemal Aydini Berliinis vaibale ja nõudis Peter Steudtneri kohest vabastamist.

Saksamaa välisminister Sigmar Gabriel ütles täna pärast välisministeeriumis toimunud kriisikohtumist ajakirjanikele, et senist Türgi poliitikat muudetakse põhjalikult. Ta hoiatas Saksa firmasid Türki investeerimise eest, sest selles riigis puudub õiguslik julgeolek. Gabriel toonitas, et tõstatab Euroopa Liidus Türgi abistamise peatamise. Seni on saanud Türgi Euroopa Liidu kandidaatriigina 630 miljonit eurot aastas.

Lisaks hoiatas välisminister keset puhkehooaega kõiki sakslasi ohtude eest, mis on seotud Türgisse reisimisega. Saksamaa välisministeeriumi värskes reisiinfos hoiatatakse, et Türgis on viimasel ajal vahistatud sakslasi ja seetõttu palutakse kõigil Türgisse sõitjatel ole eriti ettevaatlik ja registreerida Türgis viibimine konsulaatides või saatkonnas.

Saksamaa välisministeeriumi andmetel on Türgis pärast aasta tagasi toimunud nurjunud sõjaväelist riigipööret vahistatud 22 Saksa kodanikku, neist 9 viibivad praeguseni vanglas.

Türgi välisministeerium tõrjus eile Berliini kriitikat, nimetades seda ebaviisakaks ja vastutustundetuks. Türgi välisministeerium rõhutas, et Steudtneri juhtumit arutavad Türgi sõltumatud justiitsorganid ja neid organeid tuleb usaldada.