Foto: TEET MALSROOS
Repliik
20. juuli 2017, 18:53

Repliik | Alkohol ei tohi olla alati kättesaadav (32)

Alkohol ei pea ja ei tohigi olla alati ja kõigile kättesaadav. Ikka leidub neid, kellele hinnatõus ei meeldi, kuid meeles tuleb pidada, et lisaks eelarvepoliitikale on olulisemgi mõju meie inimeste tervisele.

Juulis tõusis alkoholiaktsiis ja seda sel aastal juba teist korda. Kuulda on pahuraid sõnavõtte. Mida me siis tahame – kas odavat kärakat või tervemat ühiskonda? Riik peab reguleerima ja lähtuda tuleb sellest, et alkoholihind ei muutuks võrreldes tõusvate palkadega liiga odavaks.

Ma ei ole nõus kriitikute väitega, nagu oleks alkoholiaktsiisi tõus järjekordne meede riigi eelarve täitmiseks. Tõsi, aktsiisidest laekuv summa on oluline, kuid olulisem on suurem eesmärk – muuta alkohol raskemini kättesaadavaks.

Tootjate kriitika tõttu sekkus õiguskantsler Ülle Madise, kes leidis, et valitsuse otsus tõsta alkoholiaktsiisi rohkem kui eelmise valitsuse ajal kokku lepiti, võib riivata alkoholitootjate ettevõtlusvabadust. Madise pöördus selle küsimusega riigikohtusse, kes andis aktsiisitõusuks siiski rohelise tule ja leidis, et valitsusel peab olema õigus seaduseid muuta. Alkohol ei ole eluliselt vajalik esmatarbekaup ega pea seetõttu olema soodne ja kergesti kättesaadav.

Kui vanemaid inimesi ümber kasvatada on raskem, mõtelgem siis uuele põlvkonnale. Uuringud näitavad, et veerand noortest on hiljemalt neljandas klassis alkoholi proovinud. Alkoholitarbimine on kujunenud normiks. Mõelge vaid kui palju on meil traditsioone, mis on seotud alkoholiga – jaanipäev, jõulud, sünnipäevad, ikka on pudel laual. Õigustuse, et eestlased on ikka napsu võtnud, leiab igast peoseltskonnast. Ja nii põlvest põlve. Ma ei pea pitsikest pruutpaari terviseks küll suureks patuks, ent kas suvisel kogupereüritusel peab last käest hoidval vanemal olema ikka teises käes džinn või õlu?

Riik ei saa kedagi tervislikumalt käituma sundida. Küll aga saab ta kujundada poliitikaid, mis mõjutavad käitumist. Toeks saavad olla ka ettevõtted – näiteks Coop ei müü alaealistele isegi alkoholivaba õlut ega siidrit.