Xander TannFoto: Taiwani politsei
Eesti uudised
20. juuli 2017, 18:43

Eesti verd pätt välismaal jälle nime tegemas (54)

Filipiinidel vahistatud eestlane, 29aastane Xander Tann, kelle pärisnimi võib olla hoopis Aleksandr Melnik ning keda kahtlustatakse 18aastase filipiinlanna vägistamises, on tagaotsitav ka Aasias toime pandud pangaröövide pärast. Mis mees ta on?

Teisipäeval teatas meedia, et Filipiinidel vahistati 29aastane Eesti kodanik Xander Tann, keda kahtlustatakse juuni lõpus Bantaya saare kuurordis 18aastase naise vägistamises.

Kohalik meedia kirjutab, et ründaja ja kannatanu tutvusid omavahel tutvumissaidil maikuus, mil Eestist pärit mees tutvustas end kui sealse kuurordi ettevõtte investorina ja et ta saabus riiki möödunud aasta detsembris. Kokku said nad omavahel juunis, kui neiu oli tulnud Bantaya saare kuurorti oma seal elavale tädile külla.

Mees käis neiuga mitmeid kordi väljas, kuid alati olid neil lisaks kaasas ka neiu sugulased. Pärast viimast pidu õnnestus mehel aga neiu enda autosse saada ettekäändega minna alkoholi ostma. Tegelikult viis ta neiu enda juurde ja vägistas teda korduvalt.

Neiul õnnestus alles siis mehe käest pääseda, kui ta oli saanud ühelt juhuslikult valvurilt abi paluda. Seejärel saabus kohale politsei, kes mehe vahistas. Mees politseile vastupanu ei osutanud. Neiule tehti haiglas ekspertiis, mis kinnitas, et seksuaalvahekord oli tõepoolest aset leidnud. Mees ise aga eitas oma süüd, olles seisukohal, et neil oli neiuga asjast ühesugune arusaam.

Hingel on teisigi patte

Läinud aasta juulis saabus Tann Taipei lennujaama koos 22 peamiselt Ida-Euroopast pärit inimesega. Saabuti eri lennukitega, kohtumisi omavahel välditi ja esialgu mindi tavaliste turistidena luksushotellidesse.

Ajal, mil kogu Taipei ägas toonase taifuuni käes, hakkas saabunud seltskond tegutsema: häkkerid istutasid Taiwani First Banki Londonis asuvatesse serveritesse pahavara ja tegid paari öö jooksul tühjaks pealinna 41 pangaautomaati. Kokku langes kurjategijate saagiks 2,3 miljonit eurot.

Jaanuaris kirjutas Eesti Ekspress, kuidas Taiwani politsei oli saanud kõnealuse seltskonna kohta mitmeid hoiatusi nii Koreast, Hispaaniast kui Jaapanist, kuid seltskonna tausta uurima asudes põrkus politsei poliitilise takistuse vastu: taivanlased ei pääsenud kohe Interpoli andmebaasidele ligi.

Taiwani politsei tabas riigist ühe lätlase, ühe Moldova kodaniku ja ühe rumeenlase. 19 jõugu liiget pääsesid saareriigist minema, nende seas ka eestlane Xander Tann, kes lahkus Taipeist lennukiga Koreasse.

Xander Tanni nimega inimest otsitakse taga ka Tais, kuna kahe aasta eest tühjendati seal samuti skimmerite abil pangaautomaate.

Suur osa grupist jäi vahele paar kuud hiljem Rumeenias, kus üritati taas pangaautomaatidest raha välja võtta, ent seekord jäädi hätta, kuna pangad jõudsid serverid blokeerida ja katkestasid pangamaksed terveks päevaks (sellest teatati kui lihtsast tuletõrjeõppuse põhjustatud rikkest, tegelikku põhjust hoiti esialgu saladuses). Vahelejäänute juurest saadi kätte ka suurem osa röövitud rahast.

Politsei- ja piirivalveameti kinnitusel ei ole mees Eesti poolt tagaotsitavaks kuulutatud. Ka pole ta Interpoli rahvusvaheliselt tagaotsitavate nimekirjas.

Oma märk ka Eestis

Xander Tanni pärisnimi võib olla hoopis Aleksandr Melnik ja 2006. aastal peeti ta Eestis esimest korda kinni kelmuse eest. Kaks aastat hiljem mõistis Harju maakohus talle teo eest 30 päeva vangistust ja nõudis tsiviilhagidena kahele ettevõttele välja 2470 krooni.

Viimane märge, mil noormeest Eestis kohtulikult karistati, pärineb 2011. aasta detsembrist, kui ta oli taas Harju maakohtus lühimenetluses karistuse kandmisest kõrvalehoidmise eest ja talle mõisteti liitkaristusena viis kuud ja 28 päeva vangistust. Riigituludesse tuli tal kanda sundraha 208,52 eurot ja menetluskuludeks 57,53 eurot.

Meest süüdistati toona selles, et kuigi talt võeti 2011. aasta septembris purjuspäi sõitmise eest viieks kuuks juhtimisõigus ära, hoidis ta lisakaristuse täitmisest kõrvale ning tabati 14. detsembril uuesti napsisena roolist. Siis juhtis ta Tallinnas Sütiste teel purjuspäi Audit. Mees ise ütles, et oli joonud umbes 2-3 pudelit õlut. Politsei alkomeeter näitas joobe suuruseks 0,19 mg/l ehk 0,38 promilli.