Andy Roddick.Foto: Cameron Spencer
Tennis
21. juuli 2017, 15:43

Endised tipptennisistid pääsevad tennise kuulsuste halli

Endised maailma esinumbrid belglanna Kim Clijsters ja ameeriklane Andy Roddick pääsevad laupäeval rahvusvahelisse tennise kuulsuste halli.

Koos Suure Slämmi võitjatega pääsevad auväärsesse nimekirja veel paraolümpialane Monique Kalkman-van den Bosch, tenniseajakirjanik ja -ajaloolane Steve Flink ja meie seast 2014. aastal lahkunud tennisetreener Vic Braden.

34aastane belglanna võitis oma karjääri jooksul neli Suure Slämmi turniiri - USA lahtised (2005,2009, 2010) ja Austraalia lahtised meistrivõistlused (2011). Kokku veetis valgepallur 19 nädalat maailma esinumbrina ja karjäärile punkti pannes oli auhinnakapis 41 erinevat WTA-turniiri võitjakarikat. 

"See on väga suur au," sõnas Clijsters. "Väga uhke tunne on pääseda sellisesse nimekirja. Sinna kuulub enamik tennisiste, keda ma üles kasvades andunult vaatasin ja jumaldasin."

Andy Roddick Foto: Cameron Spencer

Samamoodi 34aastase Roddicki ainus Suure Slämmi turniiri esikoht pärineb 2003. aasta USA lahtistelt meistrivõistlustelt. Kuigi mees jõudis suurturniiridel finaali veel neljal korral, pidi ta iga kord alla vanduma Roger Federerile. Kokku veetis ameeriklane maailma edetabelijuhina 13 nädalat ja tema auhinnakapist võib leida 32 ATP-turniiri esikohta. 

"Kui sa armastad seda sporti ja teed seda hingega siis sa mõistad kui eriline see saavutus on," sõnas mees. "Olen väga liigutatud, et minu nimi kirjutatakse igaveseks tennise ajalukku." 

Kalkman-van den Boschil diagnoositi varases teismeeas vähk, mille tulemusena neiu jäi ratastooli. 1984. aastal võitis ta paraolümpiamängudelt kuldmedali lauatennises, pärast mida vahetas reketi suurema vastu. Ratastoolitennises tuli hollandlanna kolmel korral hiljem paraolümpiavõitjaks, olles seeläbi esimene naine, kes tulnud paraolümpial kullale kahel erineval individuaalalal. 

Rahvusvahelise tennise kuulsuste halli liikmed Foto: JASON REED