Henri Treial kuulub kindlasti koondise tugevamate sekka. Foto: Robin Roots
Võrkpall
21. juuli 2017, 17:07

ÕHTULEHT BELGIAS | Kes on Eesti võrkpallikoondises füüsiliselt kõige tugevam mängija?

Eesti võrkpallikoondis on Belgias peetavat MM-kvalifikatsiooni kolmandat eelringi igati hästi alustanud, kui kahest mängust mõlemad on võidetud. Tõsise töö vahepeal uurisime veidi ka lõbusamatel teemadel, näiteks, kes on meie meeskonna jõumehed. 

"Sellele on raske ühest vastust anda," selgitas üldkehalise vormi eest hoolitsev Mirko Fasini. "Kõik näitajad tuleb panna kehakaaluga vastavusse ja maksimumraskustega me põhimõtteliselt ei treenigi." Siiski on itaallasest treeneri sõnutsi koondises palju tugevaid mehi. Mõned neist isegi sellised, kellelt seda peale vaadates oodata ei oskakski.

"Näiteks Henri (Treial) on tugev, kuigi ei paista välja. Samas Ardo (Kreek) näeb tugev välja, kuid näitajad polegi tegelikult nii head," tõi Fasini näite kahe temporündaja pealt. Sealjuures jäävad meeste gabariidid suhteliselt ühte auku: Treial - 202cm ja 92kg, Kreek - 203cm ja 100kg. Küll aga on Kreek platsil tunduvalt kiirem ja liikuvam.

"Võrkpallis polegi jõud kõige tähtsam, pigem dünaamika," lisas Fasini. "Näiteks kergejõustikus on kaugushüppajad kõige tugevamad, kuigi näevad väga kõhnad välja. Kombinatsioon plahvatuslikkusest, dünaamikast ja jõust annab hea vollemehe." 

Vähemalt sama tähtis kui jõud on ka liikuvus. Foto: Robin Roots

Kuid üllatavaid jõunäitajaid on meeskonnas veel. "Kert näeb väga kõhna välja, aga kurat, ta on väga tugev. Väliselt ei paistagi see alati kõige paremini välja," rääkis Fasini vaid 78 kg kaaluvast kaptenist. "Raadik (Andrus) paistab võimas välja, kuid tegelikult polegi tal nii palju jõudu." 

Päris täpseid numbreid treener välja tuua ei oska, kuid toob siiski ühe näite."(Renee) Teppan (197cm 87kg) suudab näiteks rinnalt vabalt 110kg suruda, aga see harjutus üldiselt meie repertuaari eriti ei kuulu. Kõige tähtsam on selja lailihas – latissimus dorsi, mis annab hea löögikäe." 

Üldises plaanis hindab Fasini meeskonna füüsilist vormi väga heaks. Pärast seda kui itaallane 2014. aastal koondisega liitus on lihasmassi ja rasvaprotsendi näitajad paranenud 90 protsendil mängijatest. Töö käib aga edasi, nimelt plaanib treener tõsisemalt käsile võtta ka toitumise. "Praegu pole olukord halb, aga meil on ruumi arenemiseks," sõnas ta. 

Oma võimu saavad meie vollemehed taas näidata täna õhtul, kui kell 21 minnakse vastamisi Saksamaaga. Õhtuleht on saalis kohal ja toob olulised sündmused koju kätte!