Kaur KenderFoto: Alar Truu
Inimesed
22. juuli 2017, 14:30

Kaur Kender kolib arvutimänguäriga Londonisse (51)

Kirjanik Kaur Kender on asunud ehitama üles oma arvutimängufirmat, kavatsusega kolida suurem osa selle tegevusest Londonisse, selgub tema antud intervjuus portaalile gamesindustry.biz. Tema pere on end juba Londonisse sisse seadnud.

Varasemalt nime all ZA/UM tegutsenud kultuuritühmitusest näib olevat sirgunud hoopiski arvutimängude tootmisele pühendunud firma ning Kenderist selle juhtivprodutsent.

Miks tegutseb firma Londonis? Kender annab teda küsitlenud toimetajale James Batchelorile peamiselt logistikaga seonduvaid põhjendusi: parem ligipääs muusikaga tegelevate partneritele, paremad müügi-ja turundusvõimalused ning rohkemad võimalused kasutamaks andekat tööjõudu.

Kenderi sõnul on ettevõtte tegevuse Londonisse viimise taga ka võimalike töötajate hirm kolida riiki, mis piirneb Venemaaga, sest kõik arvavad, et venelastel on plaan riik okupeerida ning peagi saab siin toimuma tuumasõda.

Kõigest hoolimata asub ZA/UM-i peakontor endiselt veel Tallinnas. Kenderi sõnul käib praegu töö arvutimängu nimega No Truce With The Furies kallal, mis lubab mängijal kehastuda politseinikuks - ükskõik milliseks. Füüsiline vägivald selles mängus puudub: kõik olukorrad tuleb lahendada dialoogi kasutades.

Pere juba Londonis

Mängu kallal näeb vaeva 28 inimest, kellest kaheksa on parasjagu Londonisse kolimas. Kenderi sõnul pole veel kindel, et kõik ettevõttega seotud inimesed ilmtingimata Ühendkuningriikidesse koliksid. Enda pere elu on ta seal aga juba üles seadnud.

"Me oleme loomeinimesed ja me oleme päris poliitilised," ütles Kender. "Aga see on vaimne seisunud, see pole loominguliseks tööks kuigivõrd hea, sest sa tunned kogu aeg, et peaksid tegelikult midagi kaevama, või harjutama laskmist, või valmistuma sõjaks," kirjeldas Kender ajakirjanikule, et tegemist pole situatsiooniga, kus on hea arvutimänge luua.

Et ka Londonis aeg-ajalt vägivalda ette tuleb, Kenderit ei häiri. Ühtlasi ei muretse Kender Brexiti pärast, uskudes, et Ühendkuningriikide valitsus suudab langetada õigeid otsuseid. "Ma arvan, et me saavutame siin kas edu või kukume läbi - nii lihtne see ongi," ütleb Kender.