Foto: Teet Malsroos
Galeriid
23. juuli 2017, 23:50

GALERII FÄNNIDE KOKKUTULEKULT | "Me ei kultiveeri Jaak Joala isikukultust, me lihtsalt armastame teda." (82)

Jaak Joala fänniklubi enam kui 60 aktiivset ja suuremas osas naissoost liiget ei lasknud end laupäeval erakordselt ilusast suveilmast eksitada ja sulgusid neljaks tunniks Tallinna tehnikaülikooli nelja seina vahele, et pidada maha mälestuste ja meenutuste päev.

Üritusele lisasid värvi oma tagasivaatega Joala kirevale elule ja loometeele temaga kunagi tihedalt kokku puutunud laulja Ivo Linna, ansambli Radar produtsent Raivo Sersant, kunagine Eurovisioni isa Juhan Paadam ning raadiohääl ja Eurovisioni spetsialist Olavi Pihlamägi. Eelkõnelejatega liitus vestluse käigus muusik ja raamatu „Rockrapsoodia. Eesti rockmuusika sünnilugu“ autor Vello Salumets. Kõik nad teenisid oma meenutustega tänulikelt fännidelt korduvalt kuuma aplausi.

Linna pajatas aegadest, kui ta noore lauljana sama noore Joalaga tuttavaks sai. „Kohe 1967. aastal oli selge, et Joala on meie põlvkonna vaieldamatu liider, kes tõestas ennast sellega, et laulis kõik lood linti ühe-kahe korraga, kuigi tollast tehnikat arvestades pidid sa loo laulma sisse algusest lõpuni. Selles mõttes oli Joala kohe suur meister,“ tunnustas Linna oma kolleegi, aga kindlasti ka konkurenti.

Sersant meenutas Joala Radari perioodi ja seda, et kui ta oli Venemaal pooljumala seisuses, siis Eestis oli armastus laulja talendi vastu tunduvalt leigem kui suures Nõukogude Liidus.

Pihlamägi meenutas aegu, kui Joalal oli Vikerraadios saade „Jaaguta“ ja miks see ootamatult otsa sai. „Jaak hakkas ühel hetkel lihtsalt saateid vahele jätma. Ja seda ilma põhjuseta,“ rääkis Pihlamägi, kes oli tollal raadios oma inimene ja teadis üht-teist sellestki, mis toimus kulisside taga.

Sõnalise osa kõrval pakkus kokkutulek uudistamiseks omal ajal Nõukogude Liidus välja antud Joala plaate, laulja saapapaari ja pintsakut ning tohutut fotomaterjali. Nii näiteks ei olnud peamiselt Soomes resideeriv fänniklubi üks aktiivsemaid liikmeid Tamara Kahest pidanud paljuks haarata kokkutulekule kaasa Joala pintsaku ja lipsu. Kel aga polnud viimaseid varnast võtta, otsis sahtlipõhjast üles või võttis raamist välja iidoli foto. Kokku moodustasid need pildid, enamasti küll portreefotod, suurepärase ajutise näituse.

Fänniklubi on viieaastane, kuid alles teist aastat järjepanu saadi kokku sedavõrd suures koosseisus. Seekord olid korraldamise taga ennekõike fänniklubi eestvedajad Maarja Doyle, Helme Kevvai ja Merike Kaptein. Nii mõnigi Joala tulihingeline fänn süütas eelmisel õhtul laulja haual Metsakalmistul päikseloojangul küünla. Laupäevase kokkutuleku lõppedes poetas üks laulja austajatest: „Me ei kultiveeri Jaak Joala isikukultust, me lihtsalt armastame teda.“

Joala viie ja poole tuhande liikmega fänniklubi tegutseb Facebookis, kus neil on suletud grupp. Maarja Doyle ja teisedki klubi aktivistid loodavad, et kunagi võiks sellest saada mittetulundusühing, millel oleksid kooskäimiseks omad ruumid ja kus saaks kord aastas kokkutulekuid ja Joalale pühendatud näitusi korraldada.

Fotoslaidide, muusikaliste vahepalade ja video eest hoolitses legendaarne diskor Einar Kapp.