Foto: Aigi Viira
Inimesed
23. juuli 2017, 21:41

Avatud talude päeval avas oma farmi uksed ka Martin Repinski

FOTOD | „Eks kitsedegi puhul ole nii, et kui nad on korra juba grillvorsti proovinud, siis enam heina ei taha.“ (28)

"Kõik kitsed, kokku on neid siin 700, on mu lemmikud," naeris poliitikust kitsefarmi omanik Martin Repinski, kui pühapäeval peetud avatud talude päeval Konju mõisa talu väravad huviliste jaoks lahti lõi.

Tõsi, kui enamik kitsedest vaguralt oma väärikust demonstreeris ning rahva sekka jalutama ei kibelenud, suutis üks siiski isepäisust ilmutada ning paarutas järjekindlalt lihagrillijate laua ümber ning üritas imekspandava järjekindlusega lihapüttide sisule ligi pääseda. "Sarvede järgi vaatan, et sel kitsel, kes sai hommikupoole kogemata grillvorsti meki suhu, on vanust nii 7-8 aastat," muigas Repinski kitse uljuse üle. "Ta sai kuidagi selle vorstijupi kastist välja ja tahtis sellega jalga lasta. Tundub, et kitsedegi puhul on nii, et kui nad on korra juba grillvorsti proovinud, siis enam heina ei taha. Mitu korda saatsime ta ära, aga tema tuli jälle ning jälle tagasi! See on muidugi nali, aga kardan, et see kits enam heina ei söö!"

Võimalik, et rahva seas poosetanud kits pakatas näitlemistungist ning viis ohtraarvulise publiku seas läbi oma personaalset edevuse laata. Patsutajaid ning silitajaid kogunes uljaspea ümber trobikondade viisi.

Külalisi tõmbas Konju kitsefarm ligi hoogsalt: linnalapsed nunnutasid pisikitsi, kellest noorim oli napilt sarvemuksudeta ühekuune kitselaps, vanimad alles paari-kolmekuused. Poni Nadine, kelle seljas väikesed loomasõbrad sõitu said teha, omandas pärastlõunaks üsnagi nukra silmavaate. Lõbusõiduringe kogunes sel loomakesel õige palju. Seevastu kuus energilist poni ning neli uhket alpakat poosetasid oma territooriumil kui kõrgaadel – innukad farmikülastajad olid valmis nonde tegelaste tähelepanu köitmiseks ning pai-tegemise-voorudeks nii ökoporgandeid ostma kui ka isetegevuslikus korras valget ristikheina kitkuma.

Erilist usinust farmiloomadega suhtlemisel näitasid sedapuhku üles just täiskasvanud, kes vapralt aedikute ääres püsisid. Endal silmad säramas nagu oleks ilmaimet ligidalt näinud.

Kel farmiloomadega suhtlemisest isu täis sai, tõttas toorpiima või jogurtit degusteerima. Kitsefarmi müügileti juures ei kippunud ostlejate järjekord kuidagiviisi kahanema.

Liiatigi presenteeris kitsefarm just avatud talude päeval Eesti vabariik 100 märki kandvat kitsepiimajuustu. "See Eesti vabariigile pühendatud juust on kama ja jõhvikatega," säras Repinski, kes viimati just sellepärast nädal aega tagasi juustutöökojas rassis. "Olin ise kohal, et juustu maitsta ning otsustada, milline see õige maitse peaks olema. Tänaseks on juust igal juhul valmis."