Foto: Foto: atmosfaar.ee
Tee ise
24. juuli 2017, 23:32

Õpetus: võlu vana pink kriidivärviga uueks

Kodusisustus- ja renoveerimisblogi Atmosfäär juhendab, kuidas anda vanale pingile soodsalt värske välimus. 
Foto: Foto: atmosfaar.ee

Kriidivärvi eksperiment jäi meil vahepeal pisut soiku, mistõttu vabandame kõigi ees, kes hoolega ootavad lõpp-tulemusi. Pika pausi tekkimisel on omad mõjuvad ja põnevad põhjused, neist aga kirjutame hiljem, kui kõik värvid on ilusti ära proovitud ja tulemused avalikustatud.

Seekordne postitus tuleb aga Säästvate Ehituslahenduste enda valmistatud 100% looduslikust lubi-liimvärvist, mida nende endi sõnul võib nimetada ka kriidivärviks, sest sisaldab kriiti. 

Kõikide teiste kriidivärvidega võrreldes, on tegu tuntavalt teistsuguse tekstuuriga värviga. Kui enamus seni katsetatud värvidest on paksud hapukoore-laadsed ning katavad ja nakkuvad pea kõikide pindadega väga hästi, siis käesolev värv on kõige vedelama konsistentsiga ja nakkub hästi vaid vett imavate pindadega (papp, kivi, krohv, puhas puit).

Foto: Foto: atmosfaar.ee

Kõigest aga lähemalt valitud mööblieseme näitel, milleks on lihtne puidust pink. Pinki oli enne meieni jõudmist tõenäoliselt kasutatud rohkem abivahendina ehitustöödel kui toas mööbliesemena. Meie aga hindame seda pinki palju kõrgemalt – lihtne on see küll, kuid ka väga ilus ja praktiline! Saab seda ju kasutada lastetoas, koridoris, elutoas lillede alusena või milleks iganes soovi on! Andmaks pingile põhjamaist kargust, otsustasime värvida selle valgeks ja kuna tegu on täispuidust korraliku mööbliesemega, valisime ta just Säästvad Ehituslahendused kriidivärviga värvimiseks, sest antud värv ei kata kogu väärtuslikku puidupinda paksu värvikihiga, vaid tulemus jääb õrn ning läbikumav, pisut peitsi-laadne.

Foto: Foto: atmosfaar.ee

Esimeseks tööks oli pingi lihvimine. Seda sai alguses teha lint-lihvijaga ja hiljem kitsamad kohad käsitsi liivapaberiga (nr 150). Kõik suuremad värviplekid tulid ilusti maha, v.a. üks eriti sümmeetriline kaunis valge värvitäpp. Kuna see üksik täpp keeldus kiire lihviga maha tulemast, sain aru, et ju see siis on mõeldud pingiga koos edasi eksisteerima. Inspiratsioon kasvas veelgi ning lõpuks tuli terve disainlahendus pingile seotuna sellest üksikust valgest täpist. Nii sündis meie Valge lepatriinu!

Foto: Foto: atmosfaar.ee

Peale lihvimist sai pingilt üsna märja lapiga lihvimistolm pühitud ja samas ka puidupinda niisutatud, nii et kui kõik oli kuivanud, tuli teha veel 180se liivapaberiga üks lihvimine, et veega ülestõusnud puidukiud ära lihvida. Vesialuseliste värvide puhul on see väga vajalik samm, mida ei soovita vahele jätta, kui sooviks on siidpehme tulemus.

Foto: Foto: atmosfaar.ee

Pean tunnistama, et olin alguses üsna skeptiline selle värvi suhtes. Purgis nägi see ikka väga vedel välja, kuigi segasin väga korralikult. Alustasin katsetamisega pingi altpoolt, ning isegi pärast ühe kihi värvimist, mu skeptilisus ei kadunud. Tulemust justkui polnud nähagi! Kuna olin teinud enne ka igaks juhuks proovi-värvimist papi peale, otsustasin mitte närvi minna, vaid oodata rahulikult, kuni värv kuivab. Papil proovimisi tehes olin avastanud, et algul ei jäänudki miskit näha, kuid kui värv ära kuivas, tuli toon ka esile. Nii juhtus ka pingiga – hiljem tehtud tööd vaatama minnes nägin, et valge värv oli ilusti nähtav, täpselt nii, nagu lootnud olin. Tulemus oli läbipaistev ja valge peitsi moodi. Isegi parem, kui peitsiga tehtu, sest värvis olev kriit ei jätnud tugevaid selgeid triipe, mis peitsiga võib vahel tekkida. Pisut üle lihvides jäi tulemus eriti kaunis ja loomulik. Minu usk sellesse kodumaisesse värvi taastus täielikult! Ja kuna seda värvi saab ka veel toonida, tekkis suur isu katsetada ka teisi toone.

Foto: Foto: atmosfaar.ee

Värvi kohta saab rohkem infot Säästvad Ehituslahendused kodulehelt. Tegemist on vaieldamatult ühe soodsama värviga (1l/5 Eur), kuid nagu katsetamisest selgub, ei sobi see päris igale pinnale, nii nagu paljud teised kriidivärvid.

Kindlasti tuleks värvitud pind katta ka kaitsekihiga, sest muidu võib see kergelt mustaks saada või maha kuluda. Me katsetasime nii vahaga kui ka lakiga, mõlemad tulemused tulid head. Naturaalse vahaga tulemus jäi muidugi mõnusam ja siidisem, pealegi ka looduslikum (eriti, kui tahta pinki kasutada lastetoas). Ei ole ju mingit loogikat panna loodusliku värvi peale sünteetilist lakki…

Foto: Foto: atmosfaar.ee
Foto: Foto: atmosfaar.ee
Foto: Foto: atmosfaar.ee

Kui pink ’Valge lepatriinu’ sulle meeldima hakkas, uuri julgelt lisa Atmosfääri kodulehelt, kuidas see endale soetada!

Vaata blogi lähemalt SIIT.