President Trump skautide ees kõnet pidamasFoto: AFP / Scanpix
Maailm
25. juuli 2017, 22:04

"Häid jõule!" 24. juulil: 7 kõige veidramat lauset Trumpi kõnest skautidele (18)

Eile, 24. juulil kohtus USA president Donald Trump Ameerika skautidega (ingl. k. Boy Scouts) nende iga-aastasel pidustusel, mis toimus Lääne-Virginia osariigis. Ehkki 40 000-pealine publik koosnes peamiselt teismelistest noorukitest, rääkis president poliitikast, kirus meediat ja oma rivaale ning tema kõne peetakse USA meedias üldse pisut kummaliseks. CNN pani kokku lausa 29 tsitaadist koosneva nimekirja, mõned neist on ka siin.

1. "Ma ütlesin: "Kes see kurat tahab poliitikast rääkida, ma olen skautide ees!" On ju nii?"

Tegelikult rääkis Trump suurema osa oma kõnest just poliitikast. Ta kritiseeris oma poliitilisi rivaale, väljendas uhkust presidendivalimiste võidu üle ja tegi vihjeid nii energia- kui tervishoiupoliitikale.

2. "Mõned teist siin võib-olla isegi olite siinsamas õuel laagris kui Mike [asepresident Mike Pence] oli Indiana kuberner, aga skautimine oli väga-väga oluline."

Mida Trump siin täpselt öelda tahtis, pole kindel. Üritus toimus Lääne-Virginia osariigis.

3. "Parem oleks, kui ta nad kätte saab. Oh, parem oleks - muidu ma ütlen: "Tom, oled vallandatud!" Küll ma kellegi ikka kätte saan."

Tervishoiuminister Tom Price, kellest jutt käib, seisis ise samal ajal närviliselt naeratades presidendi selja taga. Trump viitab sellele, et ootab Price'ilt abi saamaks vabariiklaste vajalikud toetushääled oma tervishoiureformile.

4. "Ta tüdis oma elust jahtidel ja purjekatel ja kõigist nendest asjadest, mida ta Lõuna-Prantsusmaal ja mujal tegi. Ja lõpuks kukkus ta läbi, kukkus haledalt läbi. Kaotas kõik oma raha. Ma nägin teda ühel kokteilipeol ja see oli jube kurb, sest New Yorgi koorekiht oli seal peol kõik koos."

Trump rääkis peamiselt teismelistest poistest koosnevale seltskonnale kellestki vanast sõbrast.

5. "Kas mäletate veel seda päeva? Kas polnud ilus päev? Milline päev."

Trump räägib presidendivalimiste päevast.

6. "Wisconsini osariigis polnud mitu aastat ükski vabariiklane võitnud. Aga me läksime Wisconsinisse ja seal oli metsikult rahvast. Ja ma siis lähen nende tohutute masside juurest ära. Ja küsin: "Miks me küll selles osariigis peaksime kaotama?"

Trump mainis kõnes veel mitut osariiki, kus ta napilt võitis. Poliitikast juttu ei pidavat tulema, lubas ta kõne alguses.

7. "Muide, Trumpi valitsuse käe all ütlete te poodi minnes jälle: "Häid jõule!". Uskuge mind. "Häid jõule.""

Kõne peeti 24. juulil.