Foto on illustreeriv.Foto: AFP / Scanpix
Eesti uudised
26. juuli 2017, 13:26

Politseinikele ostetakse üle tuhande automaatrelva (29)

Juuli alguses kuulutati välja riigihange, mille kohaselt vahetatakse välja Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) senised relvad ning ostetakse asemele üle tuhande automaatrelva.

Riigi kaitseinvesteeringute keskuse (RKIK) kuulutatud hanke aluseks oli automaattulirelvade ja vastava varustuse ostmine kaitseväe 1. ja 2. jalaväebrigaadile, kuid osa sellest jagatakse ka PPA-le ning justiitsministeeriumi allasutustele. Tehniline spetsifikatsioon on kokku pandud kaitseväe juhtimisel.

PPA pressiesindaja Maria Gonjaki sõnul vahetatakse välja praegused kasutusel olevad relvad Galilid ja MP-5’d – põhjuseks soov minna üle ühtsele kaliibrile kaitseväega, mis vastab ka NATO standardile. "Ühtlasi tagab see ka selle, kui pärast kaitseväeteenistust otsustab noor politsei ridadesse tööle tulla, on tal juba olemas vastav väljaõpe relva osas."

"Soetatavad relvad saavad olema politsei tavatugirelvaks ja nendega varustatakse kõik patrullid, kordonid rohelisel piiril, piiripunktid ja eriotstarbelised üksused ning ametnikele tehakse ka vastav koolitus," lisas Gonjak.

Hankelepingu kohaselt ostab RKIK aastatel 2018-2021 ligikaudu 11 000 automaattulirelva. PPA-le edastatakse neist ligikaudu 1200. "Olemasolevad relvad lähevad osalt kaitseväele, kes kasutab neid oma äranägemise järgi. MP-5’d jäävad meile aktiivsesse reservi peamiselt eriotstarbeliste üksuste kasutusse. Relvastuse hankimisel lähtume PPA relvastuse arengukavast," sõnas Gonjak.

Hanke maksimaalne eeldatav maksumus on 75 miljonit eurot. Tegemist on järgneva kümnendi ühe mahukama ja olulisema relvastushankega liikursuurtükkide K-9 ja laskemoona hangete kõrval.