KODANIKUALGATUS: Séméaci elanikud ehitavad müüri, mis takistab juurdepääsu hotellile, kuhu võimud kavatsesid rajada põgenike vastuvõtukeskuse. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
26. juuli 2017, 21:02

Edela-Prantsusmaal valmis põgenikevastane müür ühe ööga (27)

Edela-Prantsusmaal asuva Séméaci väikelinna elanikud ilmutasid kodanikuaktiivsust: ehitasid ühe ööga valmis müüri, et takistada 85 põgeniku paigutamist ühte kohalikku mahajäetud hotelli, vahendab veebilehe The Local Prantsusmaa-väljaanne. Hotellile juurdepääsu tõkestav müür sai 18 meetrit pikk ja 1,8 meetrit kõrge.

Püreneede mäestikus paikneva Séméaci elanikele ei meeldinud, et võimuesindajad olid seal otsustanud rajada hotelliketi Formula 1 endisesse hotelli ebaseaduslike sisserändajate vastuvõtukeskuse ilma et oleksid vaevunud ses küsimuses kohalikega eelnevalt nõu pidama. Võimude kava kohaselt pidanuks vastuvõtukeskus majutama kuni 85 illegaali. Kohalikele elanikele selliste naabrite teke aga ei istunud.

Müüriehitajate eestvedaja Laurent Teixeira ütles uudisteagentuurile AFP, et võimud polnud kõnealust hotelli ostes mõelnud, mis saab tulijatest edasi, ja et 5000  elanikuga Séméac ei tuleks sellise lisakoormaga toime.

Séméacis asuv endine Formula 1 hotell on üks 62 endisest võõrastemajast, mille riigivõimud mõni aeg tagasi üle riigi ostsid, et hajutada sinna illegaalide rajatud ebaseaduslike laagrite asukad.

Käesoleval kuul likvideeriti Põhja-Pariisis üle 2800pealise elanikkonnaga laager, mis oli tekkinud ametliku vastuvõtukeskuse ümbrusse, kuid praegu kerkib sinna juba uus ebaseaduslik laager.

Tänavu suveks on ennustatud ebaseaduslike sisserändajate arvu suurenemist. Seetõttu ongi Prantsuse võimud sunnitud mõtlema, kuhu ja kuidas rajada illegaalidele elupaiku.