Angela Merkel. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
26. juuli 2017, 18:03

Türgi meedia sõimab Merkelit ja kiidab Mikserit (35)

Türgi võimud süüdistavad Istanbulis 5. juulil vahistatud Saksa inimõiguslast Peter Steudtnerit spionaažis ja koostöös riigipöörajatega. Kuna Saksamaa võimud asusid Steudtneri kaitsele, siis kirjutas ajaleht Yeni Akit teisipäeval, et Merkeli Saksamaa on Hitleri Saksamaast hullem. Artiklit illustreeris foto, millel liidukantsler Angela Merkel oli kujutatud koos haakristiga.

Yeni Akit lisas, et Saksamaal ei ravita enam haigeid türklasi, türklastest töölised lastakse lahti ja ka elamuid ei üürita enam türklastele.

Kiita sai aga Euroopa Liidu eesistujariigi välisminister Sven Mikser, kes pidas eelmisel nädalal Ankaras kõnelusi Türgi peaministri Binali Yıldırımi, välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ja parlamendi esimehe İsmail Kahramaniga. Ajaleht Star tänas Mikserit lausa esileheküljel toetuse eest Türgi püüdlustele saada Euroopa Liidu liikmeks. Star rõhutas, et külaline Eestist kinnitas toetust Türgile liitumisprotsessis ka edaspidi.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ja Euroopa minister Ömer Celik käisid teisipäeval Brüsselis Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini jutul ning kinnitasid Ankara kindlat soovi saada Euroopa Liidu liikmesriigiks. 

Mogherini ütles, et Türgi on ja jääb Euroopa Liidu kandidaatriigiks, kuid Ankaralt oodatakse kiireid ja konkreetseid samme õigusriikluse, inimõiguste, demokraatia ja meediavabaduse vallas. 

Euroopa Liidus puudub praegu üksmeel Türgi tulevikuväljavaadete osas. Näiteks arvab Austria välisminister ja tõenäoline tulevane liidukantsler Sebastian Kurz, et Euroopa Liit peaks lõpetama liitumisläbirääkimised Türgiga ning pakkuma liikmelisuse asemel korrastatud koostööd.