Meeskondade paraad TurusFoto: Küllike Rooväli
Galeriid
28. juuli 2017, 06:51

GALERII JA VIDEO | Karnevalirongkäik mereröövlite ja orkestriga Turu merepäevadel

Turu merepäevade ehk maailma suurima õppepurjekate regati The Tall Ships Races 2017 Turu sadama päevade krooniks sai laevameeskondade paraad, kust ei puudunud ka mereröövlid ja teised kentsakad tegelased.

Röövlid laeva La Grace meeskonnast õigustasid oma olemasolu koguni sellega, et röövisid publiku seast endale tulevasi meeskonnaliikmeid. Kogu puhkpilliorkestri ja tantsijate saatel liikunud paraad oli muljetavaldavalt kirju ja näitas eri maadest pärit noorte meremeeste fantaasialendu.

Soome laeval Valborg oli suveüritust väisama saabunud ja jõuluvana. Rootsi laeva Tre Kronor Af Stockholm meeskonnal oli aga kaasas meiupuu, mida kaunistasid päästerõngad. Saksa laeva Roald Amundsen madrused vedasid kaasa aga koguni tervet purjelaeva koos mastidega.

Uhke mulje jätsid sõjakoolide ning suurte õppelauste kadetid oma ilusate klassikaöiste madrusevormidega, nede seas ka Vene laevade Sedovi, Kruzenshterni ja Miri meeskonnad.

Kõige kirjum oli Hollandi laeva Morgenster meeskond, kelle hulgas oli palju raamatutegelasi Pipi Pikksukani välja ning vaatamata manitsustele tuli kogu see vägi korraga lavale auhinda saama.

Laeva Fryderyk Chopin meeskonnal oli aga paraadil kaasas hiiglaslik täispuhutud maakera, mida nad endaga kaas veeretasid.

Kahe osaleva Eesti jahi – Tuulelinnu ja St. Ivi – meeskonnad marssisid paraadil koos, kaugele paistsid ära St. Ivi kapteni Margus Zahharovi sinimustvalge viikingimütsi sarved.

Paraad lõppes meeskondade autasustamisega laval. Kuna see polnud võistlusetapp, saadi auhindu peamiselt sportimise ja ilus olemise eest. Üks Tuulelinnu kursant sai ühismeeskonnas Soome jahi Tokka-Lotta meeskonnaga spordiauhinna. Eesti Noorte Purjeõppeselts STA Estonia juhatuse liige Madis Rallmann võttis aga vastu kingivapi regatilaevastiku Tallinna viimise korraldamise eest.

Autasustamisele järgnes meeskondade pidu Turu vanas vanglas, mille külastamiseks tuli kõrge mäe otsa ronida. Ees ootas terav pilaff, salat ja karastusjoogid, mängis muusika ning hiljem tuli lavale ka bänd.