Blogid
28. juuli 2017, 07:28

Trans-Siberi lood: miks sõita 5000 kilomeetrit mööda Venemaad? (2)

Blogi nimi on Seljakotiga maailma, kuid ausalt öeldes pole ma ammu päriselt oma suurt seljakotti selga pannud. Igatahes nüüd oli õige aeg seda teha tagasi ja minna seiklema. Venemaale.

Juba mõnda aega oli peas ja südames elanud plaan, et tahaks sõita Trans-Siberi raudteel läbi Venemaa. Tugeva tõuke sai see poolteist aastat tagasi, kui ma Hiinas olin – kohtasin mitmeid inimesi, kes olid Trans-Siberi läbi sõitnud ja lugesin isegi veidi Lonely Planeti selleteemalist reisijuhti.

Endine kolleeg sõitis selle samuti paar aastat tagasi läbi, tema alustas Moskvast ja jõudis Vladivostokki ehk 9000 kilomeetrit. Minu eesmärk polnud aga sõita lihtsalt see maa läbi. Sihtpaigaks võtsin Baikali järve.

Baikal oli veel üks salasoov, mis oli sisimas mitu aastat kasvanud. Rääkisin kunagi oma Venemaal elava tädimehega ja kuidagi tuli Baikal jutuks. Ütlesin, et tahan sinna minna, mille peale ta muigas, justkui tahtes öelda, et jah, igasugustest asjadest võib unistada. Aga minule meeldib oma unistused tõeks teha.

Trans-Siberi reisi lõppjaamaks sai võetud Irkutsk ning selleks tuli läbi teha kolm rongisõitu. Kaks öist rongi Tallinnast Moskvasse ja Moskvast Kaasanisse ning ligi kolm ööpäeva kestnud sõit Kaasanist Irkutskisse.

Nagu mainisin, ma ei tahtnud lihtsalt sõita seda vahemaad läbi. Midagi võiks vahepeal ka näha. Kuna mul ajaliselt liiga palju polnud kulutada, siis otsustasin Irkutski ja Moskva vahel teha ühe peatuse. Valituks osutuks Kaasan – ühelt poolt oli see mu sisetunne ja teiselt poolt tõik, et pärast Moskvat oli see esimene võimalik peatus. Eelistasin algul teha lühemaid sõite, et siis Irkutskisse sõites minna täie rauaga ja kolm ööpäeva. Teised variandid peatusteks olid ka Jekaterinburg (umbes 24 tundi Moskvast) ja Novosibirsk (umbes 48 tundi Moskvast).

Blogipostituste seerias räägingi elust-olust Trans-Siberil. Kõigepealt – paar fakti Trans-Siberi kohta.Venemaa tsaaririigis valmis Trans-Siberi raudtee 1916. aastal, saades Venemaa tähtsaimaks raudteeks. See on maailma kõige pikem raudtee, mille pikkus on 9289 kilomeetrit, ta läbib kümmet ajatsooni ja kahte mandrit.