Ott Tänaku kunagise võistlusauto mudeli eest tuleb välja käia 30 eurot.Foto: Alar Truu
WRC
28. juuli 2017, 15:31

ÕL JYVÄSKYLÄS | Kui palju maksab Soome MM-rallil Ott Tänaku kunagise võistlusauto mudel? Aga kesvamärjuke ja korralik kõhutäis? (3)

Õhtuleht uuris autoralli MM-sarja Soome etapil, kui palju peab kukrut kergendama, et Jyväskylä rallikeskuse aladel söönuks-joonuks saada ning koju ka mõni suveniir osta.

Nagu Toyota äss Jari-Matti Latvala nädala keskel teatas, pole Soomes tänavu õiget suve (veel) olnud. Pealtvaatajate kahjuks ei tundu seda tulevat ka MM-ralli ajal, sest ilmatarkade ennustused on vaikselt täitumas: oleme näinud nii päikest, pilviseid hetki kui ka vihma ehk täpselt sedasamust heitlikku ilma, mida kohalikud meteoroloogid lubasid.

Et lisaks sademetele Soomes põrgukuumus ei valitse, saab endale kehavarjuks osta 50 euro eest näiteks Fordi logoga jope. Tehing on fantastiline, sest allahindluseta maksaks kehavari kolm korda rohkem.

Fännikraam Soome MM-rallil. Foto: Alar Truu

Nii Citroen kui ka M-Sport pakuvad oma lettidel ka tiimide ametlikke jakke. Kui Tänaku meeskond küsib selle eest 120 eurot, siis Prantsusmaa autotootja hind on 20 euro võrra priskem. Pusade hinnad jäävad 40-65 euro vahele, erinevate lühikese käisega särkide eest tuleb letti laduda 10-70 eurot.

Peaks aga päike pilve tagant välja piiluma ning Jyväskyläs ja linna ümbruses paiknevaid rallifänne oma kiirtega paitama, saab osta erinevaid peavarje. Valikus on nii kauboikaabud kui ka nokamütsid (mõlemad 10 eurot) ning mitmed parukad (5).

Peaks vihm siiski päikese ilmaolude duellis alistama, on vaja end sademete eest kaitsta. Näiteks saab endale muretseda Toyota tiimi või WRC logodega vihmavarju, mis maksavad vastavalt 50 ja 40 eurot. Škoda müügitelgist saab kõigest kolme euro eest vihmakeebi.

Aja tundmine on rallisõpradele ülitähtis, sest muidu võib kiiruskatsetele hiljaks jääda. Uhke tituleeritud „mootorispordi kella“ eest tuleb rahakukrut kergendada 160 euro võrra. Aga vähemalt on sul siis kõlava nimega ajanäitaja!

Enim leiab rallipargi müügilettidelt mudelautosid. Erinevates suurustes masinate eest tuleb enamasti välja käia 20-40 eurot, hulgi ostes on hind mõistagi odavam. Tänaku paari aasta tagune mudel maksab 30 eurot. 

Ott Tänaku kunagise võistlusauto mudeli eest tuleb välja käia 30 eurot. Foto: Alar Truu

Kuna ostlemine on tihtipeale väsitav, pole pääsu keha kostitamisest. Rallipargi peahoonest leiab kaks toidukohta, millest ühes pakutakse kiirtoitu. Hot dog maksab kuus, grillvorst friikartulitega seitse ning suur grillitud võileib kaheksa eurot. 

Korralik kõhutäis on mõistagi kallim - 12,5 eurot. Menüü vahetub iga päev ning näiteks eile sai lõunaks pintslisse pista valge veini kastmes kana, lisaks pandi taldrikule juurviljad. Õhtul pakuti ulukiliha jõhvikatega, juurviljapüreed ning sooje juurvilju.

Erinevate kohvi ja teede hinnavahemik on 2.20-3.50 eurot. Kes soovib keelt kasta aga alkoholiga, peab arvestama oluliselt suurema väljaminekuga - 0,33 liitrised õlu, siider ja gin maksavad vastavalt 6.50, 6.90 ja 7.50. Pooleliitrise õlle hind küündib üheksa euroni, pokaali veini eest peab loobuma kuuest eurost ja 90 sendist.

Magustoiduks passib suurepäraselt jäätis, mille eest tuleb olenevalt suurusest välja käia 3.50-6 eurot. Maitsete valik on lai, saab kõike alates vanilje- ning lõpetades mangojäätisega. Lisaks pakutakse muffinit (3.80).

Ent kas midagi saab ka tasuta? Ikka, näiteks jagab Toyota tiim paberist volditavaid kiivreid.