Eesti alistas ka Belgia. Foto: Martin Ahven
Korvpall
30. juuli 2017, 20:10

Lisatud galerii! 

7 VÕTIT | Belgia andis vägeva lahingu, kuid Eesti korvpallinoored ei murdunud

Eesti U18 korvpallikoondis jätkab kodust EMi B-divisjoni turniiri täiseduga, kui täna alistati raskes lahingus 70:68 alagrupi ilmselt tugevaim konkurent Belgia. Õhtuleht harutab kohtumise 7 võtmeküsimuse abil lahti. 

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Liidermängijad. Pole suur saladus, et Eesti koondise mäng seisab suuresti mängujuhi Kristian Kullamäe ja keskmängija Matthias Tassi õlgadel. Kui nemad kaks (või mõningate eranditega vähemalt üks neist) väljakul viibivad, on asjad korras. Kullamäe ehitab rünnakuid ning Tass valitseb korvialust. Kuigi mängu edenedes väsisid veidi nemadki, siis tähtsadel hetkedel ei murdutud. 

Belgia jõudis veel kohtumise lõpu eel 49:26 kaotuseisust kahe punkti kaugusele, kuid ei enamat. Eestlastel õnnestus end taas koguda ning mäng võidusadamasse tüürida. Lisaks eelnimetatule oli suur roll ka Henri Drellil ja Hendrik Eelmäel, kes viimasel veerandil emotsiooni süstisid. 

2. Kas Kaspar Treieri turniir ongi läbi? 

Suure tõenäosusega. Eile soojendusel õnnetult hüppeliigest vigastanud Kaspar Treier täna mänguvormi selga ei tõmmanudki ning vaatas kohtumist pingiotsalt. Koondise ühel liidermängijal tuvastati tugev sidemete rebend ning alagruppimängudes ehk järgnevas kahes teda kindlasti platsil ei näe. Päris lootusetu olukord pole, kuid pigem Treier sel turniiril rohkem kaasa ei löö. 

3. Kas alagrupi esikoht on nüüd käes? 

Ilmselt. Eestil jääb veel mängida Iirimaaga, kes kõik varasemad kohtumised kaotanud. Sellest võidust võib teoreetiliselt piisata, sest viimase vooru vastane Makedoonia on juba praeguse seisuga kaks mängu kaotanud. Küll aga ei tohi kahte järelejäänud kohtumist kaotada, sest siis nopib esikoha Belgia või Šveits. 

4. Kes olid kohtumise parimad? 

Matthias Tassi jagus kohtumises igale poole: lauapalle hankima, viskeid blokeerima, sööte jagama, punkte tooma ja isegi vaheltlõikeid tegema. Keskmängija arvele 37 minutiga ühtekokku 17 silma, 11, lauapalli, 4 resultatiivset söötu ja 5 viskeblokeeringut. 

Taaskord ei saa üle ega ümber ka Kristian Kullamäe vajalikkusest. Mängujuhi väljakul olles jäi meeskond 21 punktiga plussi ning rünnakud sujusid lepase reega. Kindlasti mängumees, ilma kelleta oleks raske koondist ette kujutada. 

Samuti oli taas heas hoos Henri Drell, kes rasketel hetkedel emotsionaalsusega meeskonna käima tõmbas. 

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Eesti vajab jätkuvalt tuge pingilt. Näiteks kui Kullamäe +- näitaja oli võimas, siis tema asendusmees Sten Saaremäel lendas taas lati alt läbi. Rakvere poiss on küll tubli, kuid enesekindluse nappimisega kaasnevad pallikaotused (vähem kui viie mänguminutiga kolm) ning mänguvahendi hoidmisele kulub rohkem energiat kui rünnaku juhtimisele. Samuti on täielikult pildilt kadunud koondise üheks paremaks peetud Hugo Erkmaa, kes teenis mänguaega alla 9 minuti.

Ilmselt alagrupist veamegi end ka nii muretult läbi, kuid turniiri edenedes läheb iga mehe panust vaja. Põhijõud vajavad puhkust ning kõigil päevadel ei pruugi mäng ka 100 protsendiliselt õnnestuda. Korvi all muudab olukorda keerulisemaks ka Kaspar Treieri vigastus, mistõttu tuleb nii mõnelgi mehel tunduvalt rohkem harjumatul positsioonil tegutseda. 

Potentsiaali on, kuid varasematel turniiridel hästi tegutsenud meestel tuleb mängukindlus taas üles leida. 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Abitreener Gert Kullamäe: "Täna kontrollisime mängu, lõpp läks nugadele, aga ikkagi võit. Siit oli mängijatel hea õppida, kuidas sellises olukorras, kui kõik ei suju, jääda meeskonnana tugevaks. Saime täpselt paraja mängu, mis tuli ka tabeliseisule kasuks.

Ääremängija Erki Kuhi: "Teadsime, et nad tulevad hästi lauda. Mingil hetkel ei suutnud seda kontrollida ja nad said kindluse kätte. Tegime natuke liiga palju pallikaotusi ka." 

7. Mis saab edasi?

Homme on turniiril puhkepäev. Teisipäeval kohtub Eesti alagrupi eelviimases voorus kell 18.15 Iirimaaga. 

Belgia läheb vastamisi Taaniga.