Janek Õiglane kordas teivashüppes isiklikku rekordit.Foto: KAI PFAFFENBACH
Spordiblogi
13. august 2017, 19:15

Kaarel Täll | Janek Õiglane - mees, kes julgeb nautida (2)

Sportlane on tegelikult oma olemuselt meelelahutaja. Mõni teeb oma tööd paremini, teine kehvemini, nagu kõikidel elualadel. Janek Õiglane tõestas, et tema kuulub omal alal igal juhul tipu lähedale!

Reedel tuiskas mees Londoni olümpiastaadionil üle 100 meetri jooksu finišijoone ja tähistas saavutatut veel enne, kui aeg tabloole ilmus. Lõpuks lendas rusikas taeva poole ja mees läks vägeva emotsiooniga kaugushüppeks valmistuma. Õiglane andis publikule selgelt märku, et eesootaval kahel päeval tasub teda hoolega jälgida.

Janek Õiglane 100 meetri jooksu järel. Foto: LUCY NICHOLSON

Lumepall läkski veerema. Sportlane kogus iga ala järel aina enesekindlust ja kasutas kümneid tuhandeid inimesi enda kasuks osavalt ära. Samal ajal pakkus ta ise rahvale vägevaid emotsioone. Kõrgushüppe ja odaviske järel tormas 23aastane atleet staadionimurule, andes emotsionaalselt publikule tagasi seda sama energiat, mida ta ise enne hüppeid neilt ammutas. Meenub füüsika tunnis õpitud energia jäävuse seadus!

Õiglase trumpala ehk odavise oli väärt soojendus elukutseliste odameeste lõppvõistlusele. Alavõit 71.73ga pani Londoni olümpiastaadioni rõkkama. Polnud kahtlustki, et üheksa alaga kogetu põhjal läbib Õiglane ka 1500 meetrit piisavalt kiiresti, et neljas koht kindlustada. Nii ka läks.

Mees ei uskunud, millega hakkama sai. Nii mõnigi staadionil olnud spordisõber haaras ilmselt kätte nutitelefoni ja toksis eestlase nime otsingumootorisse. Ei imesta, kui sama tegi ka mõni konkurent.

Tegelikult saab kõik eelkirjutatu alguse inimese iseloomust. Jaguneme ju introvertideks ja ekstravertideks. Paistab, et Õiglases on mõlemad pooled esindatud. Kui võistluse eel oli ta rahulik, veidi enesessetõmbunud ja kaalutlev, siis staadionil avas mees end rahvale. Igas tema sammus oli näha, et mees armastab esinemist. Loomulikult mängis rolli ka õnnestumiste seeria, kuid ilma naudinguta ongi raske selliste tulemusteni jõuda. Üks ei saa teiseta, teine ei saa esimeseta.

Foto: Õiglasel õnnestus hiilgavalt ka kõrgushüpe. (KAI PFAFFENBACH)

Seda huvitavam, et veel mullu oli Õiglane hoopis teist nägu sportlane. Rekord jäi 8000 punkti alla ning asjad ei sujunud. Poole aasta eest käis aga mingisugune klõks. „Leidsin endas positiivse ellusuhtumise – mind on tõsiselt aidanud, kui suudan igas momendis midagi head näha, pole vaja negatiivsust oma ellu lasta,“ ütles Õiglane juulis, kui Kadriorus isikliku rekordi 8170 punktini viis. Pärast Londoni MMi on see number juba 8371.

„Varem võtsin kõiki asju liiga südamesse, see andis tunda just trennides,“ tõdes ta. „Olin tihti endast väljas, see väsitab vaimselt. Proovin olla positiivne – igasugustest väikestest asjadest tuleb head leida. See tuleb sellest, et tegelen alaga, mis mulle meeldib. Kümnevõistlus on mu armastus!“

Sellest, kui väga Õiglane oma tööd naudib ja armastab, said aimu kümned tuhanded staadionil käinud ja miljonid teleka ette kogunenud inimesed. Ja pole mõtet karta, et Janekil lähiajal motivatsiooniga probleeme tekiks. “8500-8600 on kindlasti eesmärk, miks mitte 8700. 2020. aasta Tokyo olümpiamängud on hea koht, kus korralik summa ära teha,“ ütles ta veidi enam kui kuu eest.