VÕIMAS: Matthias Tass on tavaliselt eakaaslastest füüsiliselt üle, klubikorvpall on aga hoopis midagi muud.Foto: Martin Ahven
Korvpall
14. august 2017, 00:50

INTERVJUU | Matthias Tass Kalev/Cramost: mulle meeldib seal, pean mänguminutid ise välja võitlema (2)

Eelmisel klubihooajal oli Eesti korvpallisõprade üks põletavaid teemasid noore lootuse Matthias Tassi mänguminutite arv BC Kalev/Cramos. Peatreener Alar Varrak sai sotsiaalmeedias kõvasti tuld. Aga mida ütleb asja kohta hiljuti U18 vanuseklassi EMil säranud noormees ise?

„Jah! Eelmise aasta kogemus oli uskumatult positiivne, ja veel kodumaa pinnal. Mulle meeldis nende meestega trenni teha. See arendab. Mul on eelis nende noorte ees, kes pole meeste vahel harjutanud. Lähen mängima ikka samasuguse jõu ja suhtumisega nagu tegutseksin Simmonsi või Gladnessi vastu,“ võtab Tass jutuajamise lõpetuseks kokku oma suhtumise koduklubisse.

U18 turniiri jälginud skaudid tunnistasid, et Tass on võrreldes talvega, mil teda viimati nähti, taas sammu edasi läinud. Tass oli ainus, kelle kohta ei saanud kaotatud poolfinaalis Suurbritanniaga teha etteheiteid. U18 koondise abitreeneri Gert Kullamäe hinnangul on Tass üks neist, kes peaks lähiaastatel lööma meestekoondise ukse jalaga lahti.

Matthias, alustame hiljutisest kodupubliku ees peetud U18 võistlusest. Võitsite peaaegu kõik mängud, saite kolmanda koha, kuid see üks kaotus…

Kogu turniir jäi veidi kripeldama. Sihtisime A-divisjoni ja esikohakarikat. Andsime endast kõik. Just üks kohtumine, kus mõnel liidril ei tulnud mäng välja, otsustas, kas mängime finaalis või mitte.

Kui pettunud te kaotuseõhtul olite ja kuidas suutsite end järgmiseks päevaks kokku võtta?

Aasta tagasi saime veerandfinaalis Slovakkia käest tappa, siis valdas mind samasugune tunne. Mõtlesime pärast kaotust, et meil on veel üks võimalus end näidata. Kõik võtsid end kokku, taastusime ära ja tulemus oli selgelt näha.

See U18 meeskond on mulle väga hingelähedane. Meil on väga lahe koos aega veeta. See on sõprade seltskond, keegi ei jää eemale, keegi ei pea üksi oma toas konutama. Kõik saavad omavahel hästi läbi. See on uskumatu punt, hoidsime turniiri lõpuni kokku.

Teil oleks kindlasti huvitav üritada uuesti U20 vanuseklassis.

Kui mul on võimalik järgmisel aastal selles koondises mängida, siis suure tõenäosusega teen seda. Samas soovin minna pärast gümnaasiumi lõpetamist Ameerika ülikooli ja see võib mõjutada U20 koondisega liitumist. Näiteks sel suvel läks Taavi Jurkatamm sinna juba juunikuus.

Matthias Tass usub, et USAs on ta võimalik lihaste arvelt kõvasti kaalu juurde saada. Foto: Martin Ahven

Sinust oli eelmisel sügisel palju juttu, kui lahkusid Prantsusmaalt ja said pika ootamise järel loa mängida Kalevis. Palun räägi too üks aasta Limoges’is lühidalt lahti, kas kaalusid sinna minemist pikalt või mitte?

Lükkasin lepingu allkirjastamist ikka väga palju edasi. Kaks aastat tagasi käisin septembri alguses seal katsetel. Et hooaeg oli algamas, taheti minult kiiret otsust, kuid ma ei suutnud seda kiirelt läbi mõelda. Kaalusime perega, mõtlesin kolm ja pool nädalat, prantslased käisid pidevalt peale. Lõpuks otsustasin ära proovida – et mida halba ikka saab juhtuda. Sain väga hea kogemuse, et lepinguid sõlmides tuleb mõelda kõigele. Lisaks kõvasti mängulist kogemust.

Seal mängitakse võrreldes Eestiga tublisti füüsilisemat korvpalli. Ma ei jäänud aasta vanemate seas hätta, tulime võistkonnaga teiseks ja mulle anti mingi individuaalne auhind. Lihtsalt mängustiil on teistsugune.

Tuleme korra U18 koondise juurde tagasi. Kas teid võitnud Suurbritannia koondis meenutas nüüd prantslaste füüsilisust?

Nende atleetlikkuse tase oli veel kaks-kolm korda kõrgemal. Brittide hüppesuutlikkus ja agressiivsus murdsid meid. Arvan, et õppisime mõne olulise asja. Kui sul pole palli ning lased vastastel 20-30 korda rohkem peale visata, siis mängu ei võida. Lihtsad pallikaotused ja vastaste 28 ründelauapalli räägivad enda eest.

Ilmselt tekkis sul vahepeal tunne – kurat, pean üksi seal lauas rabelema…

Tekkis küll. Tihtipeale pidin minema appi läbi murdnud vastase tagamängijat takistama ega jõudnud seejärel kohe oma meest blokeerima. Ma ei hakka end kaitsma, kuid arvan, et minu mees võttis niisuguste olukordade pealt oma seitse ründelauda. Selleks puhuks peab olema meeskondlik tegevus välja harjutatud. Atleetlikkus ja harjumus visetele järele minna tegi oma töö, meie poisid ei hüppa sama kõrgele. Üksi ei vea lauas seda mängu ära, 60-33 on ikka suur vahe.

Kas sinu Prantsusmaalt tagasituleku peapõhjuseks olid kooliõpingud? Pidid nüüd ju Audenteses kaks klassi korraga võtma.

Kool kah, kuid olin mullu just perega reisil Ameerika Ühendriikides ja mõtlesin, kas Limoges ikka on minu jaoks parim koht. Otsustasin tagasi tulla. Kodumaa pinnal saab kooli ära lõpetada ja siis on kõik teed avatud.

Sul on kindel plaan minna aasta pärast mõnda USA ülikooli?

Jah. Mul oli sel aastal ka Euroopast pakkumisi, kuid olen need kõrvale lükanud. Tõsi, sain Euroliigasse kuuluvalt Vitoria Baskonialt hea, Ameerika ülikoolidega võrreldava pakkumise.

Matthias Tass võimu näitamas. Foto: Martin Ahven

Miks valid USA?

Kui sõlmin Euroopas mõne profilaadse lepingu, pole mul hiljem enam võimalik sinna ülikooli minna. Lisaks on Euroopas profilepinguga mängides praktiliselt võimatu paralleelselt ülikoolis käia. Pärast ülikooli lõpetamist võin aga Euroopas minna ükskõik kuhu.

Olen Maik-Kalev Kotsarilt kuulnud, et võimalus ülikoolis treenida on väga võimas. Just kohtusin Taavi Jurkatammega – ta oli kaks kuud Ameerikas trenni teinud ja nii laia Taavit pole ma veel näinud. Ta oli kahe kuuga võtnud lihaste arvelt kümme kilo juurde!

Nii et tahad ka ennast laiemana näha?

Mind tõesti huvitab, kuidas nad seal trenni teevad. Maikiga oli täpselt sama lugu – kahe kuuga seitse kilo puhast lihast juurde võtnud. Ülikoolide korvpallitase on kõrge. Kui oled tasemel mängija ja saad NCAA liigas hakkama, võid valida, kuhu edasi minna.

Rahvas kurtis eelmisel hooajal, et Tass nühib Kalevis pinki. Kuidas ise oma olukorrale vaatasid?

Mul olid ees heal tasemel osavad mehed. 17aastasena on raske Kalev/Cramo põhirotatsioonis läbi lüüa. Selleks on lihtsalt vaja tööd teha. Ma ei ütleks, et ma ei tee seda, kuid VTB tasemel mängimiseks… Eks treener peab usaldama, vaatama, kas suudan pärast üht minutit väljakul jooksmist ka midagi korda hakata saatma. See kõik on mu enda teha, pean mänguminutid ise välja võitlema.

Mul pole Alar Varraku kohta ühtegi paha sõna. Püüdsin end nii palju rotatsiooni mängida kui suutsin. Loodan, et sel aastal tekib rohkem võimalust. Olen arenenud, samuti kuulnud, et Varrak kavatseb mind põhirotatsioonis rohkem mängitada – seda on tore teada. Nüüd saan ka suuremast arvust trennidest osa võtta ja arvatavasti tuleb ka selle arvelt rohkem mänguaega.

Eelmisel hooajal osalesin umbes 70 protsendis trennidest. Kui koolitunde polnud, olin kogu aeg kohal. Õppisin tolle aastaga Kalev/Cramos väga palju. Sain trennides ameeriklaste ja teiste vastu mängides rohkem kogemust kui näiteks Audentese või Rakvere Tarva eest mängides. Treeningud tugevate ja jõuliste meeste vastu lisasid ohtralt kogemusi.

Matthias Tass tähistamas Eesti meistritiitlit. Foto: Tiina Kõrtsini

Kas Cedric Simmonsi ja Mickell Gladnessi mängus on midagi erilist, mida püüdsid kohe enda arsenali võtta?

Simmons on väga kõrge IQga mängija. Ta teab kaks käiku ette, mida plaanib teha. Kui vastane proovib üht käiku ära võtta, teab ta kohe, mida muuta. Gladness on väga heade füüsiliste võimetega. Üle tema käe on väga raske visata. Temalt püüdsin õppida atleetlikkuse kasutamist teatud olukordades.

Kui trennis oli hea päev, mängisin neid ka üle. Seda küll polnud, et saanuksin pidevalt ketukat. Trennis käis korralik andmine, lihtsalt neil on kogemusi niivõrd palju rohkem.

Uuel hooajal kuuluvad Kalevisse Simmons, Thomas van der Mars, Bojan Subotic, läbirääkimisi peetakse Kristjan Kanguriga. Kas sa ei vaata praegu, et oh, nii palju mehi on ees!

Mänguminutite poolest on võib-olla jah raske, kuid treeningutel saan taas palju! Et Kalev/Cramo mängib kolme liigat, siis ma ei usu, et kõik välismaalased löövad kõigis mängudes kaasa. Ma ei pabista mänguminutite pärast. Tore, et on võimalik niisuguste mängijatega trenni teha. Ning võib-olla olen teinud imelise arengu ja mängin mõne mehe üle?!

Üks kooliaasta seisab veel ees, kuidas on uue hooaja eel treeneri ja klubiga kokkulepped?

Harjutasin juba veebruarist maini personaalse üldfüüsilise treeneri Tarmo Tiitsi juhendamisel jõusaalis ja tegin nelja kuuga kõva arengu. Jätkan temaga terve järgmise hooaja samuti hommikuti. Kalev/Cramogi harjutab hommikuti valdavalt Priit Lehismetsa juhendamisel jõusaalis. Mängupäevadel on muidugi viskamine. Jõusaali osa saan kätte oma treeneriga, püüan sel hooajal pallitrenne teha kaasa nii palju, kui võimalik. 

Kuhu tahad jõuda viie aasta pärast, kui ülikool läbi saab?

Loodan, et olen pärast ülikooli lõpetamist nii kõva mees, et äkki panen ennast kirja NBA draft’i või lähen mängima kusagile tugevasse Euroopa klubisse. Samuti loodan olla Eesti meeste koondisse pääsemiseks piisavalt kõrgel tasemel. Usun, et suurem osa sellest pundist, kes siin kodus U18 turniiril mängis, on samuti viie aasta pärast seal. Pead tööd tegema ja vaeva nägema, küll siis ka soovid täituvad!

Matthias Tass

Sündinud: 23. märtsil 1999 Tallinnas

Pikkus: 210 cm

Kaal: 104 kg

2008-2015 Audentese noortevõistkonnad

2015-2016 Limoges (Prantsusmaa)

2016-... Kalev/Cramo