ÜLLATUSEL ON SUURED SILMAD: Karsten Warholm võlus oma emotsioonidega kogu maailmaFoto: AFP / Scanpix
Kergejõustik
15. august 2017, 01:11

Põhjamaistest viikingitest Yini ja Yangini – Londonis iseärasustest puudust ei tuntud

Kergejõustiku maailmameistrivõistlused Londonis on lõppenud! Priske publiku ees serveeriti kümne päeva jooksul kamaluga põnevaid ampse. Valik noppeid on teie ees.

Emotsionaalseim viiking

Rasmus Mägi meelisala 400 meetri tõkkejooks sünnitas tänavuste maailmameistrivõistluste ühe suurema staari. Varasemalt kümnevõistlusega tegelenud 21aastane norralane Karsten Warholm jättis seljataha kõik konkurendid ning võitis enda ja kõigi teiste üllatuseks kuldmedali.

Finišis nägid televaatajad üle maailma kummalist vaatepilti – emotsionaalset põhjamaalast. Mehe grimassid tegid näo ette Hollywoodi suurematele staaridele, priske pingutuse tõttu tartaanil põlvitanud ning lebanud Warholmile ulatati viikingikiiver, mille sõuhimuline mees mõnuga pähe asetas. Komejandiga rahva südamesse!

Karsten Warholm Foto: AFP / Scanpix

Kõige suurem paharet 

Londonis ei andnud sportlaste hõlpu Toweri silla ääres asuvas hotellis möllanud noroviirus. Oksendamistõbi oli kui kuri koolikiusaja, mis eksami eel õpilaste pastapliiatsid pooleks murdis ning kirsiks tordil suurejoonelise maksahoobi andis. Sportlaste aasta tähtsaima etteaste eel laastas ihuhäda umbes 40 atleeti.

Suurima karuteene tegi viirus Botswana sprinterile Isaac Makwalale. 200 meetri eeljooksu sibama läinud mees tundis end bussist väljudes kehvasti ning öökis sisikonna asfaldile. Suust väljuvat riba silmasid korraldajad, kes keelasid mehel seepeale 400 meetri finaaljooksus osaleda. Poole lühemal distantsil sai Aafrika jooksutäht küll hiljem üksinda eeljooksus möllata, kuid finaalis leppis ta alles kuuenda kohaga. Puänt? Väidetavalt oli tema kõht viirusest puutumata, mees kergendanud end närvidest.

Isaac Makwala Foto: REUTERS/SCANPIX

Ootamatuim autasu

Londonis oma karjäärile kriipsu peale tõmmanud superstaar Usain Bolti saagiks jäi üks pronks, ülivalus katkestamine teatejooksu finišisirgel ning.. tükike 2012. aasta olümpiatartaanist! Just sel rajal võitis ta viis aastat tagasi kolm kuldmedalit. Raamitud staadionirada kingiks saadud, jalutas Bolt maailmameistrivõistluste lõpetuseks auringi. Hüvasti, kuningas!

Usain Bolt Foto: AFP/SCANPIX

Suurim kunstiteos 

Kui staadionile saabub Ameerika Ühendriikide kõrgushüppaja Inika McPherson, on rahval ahhetamise ja ohhetamise aeg. Ekstravagantse McPhersoni keha katab üle 30 tätoveeringu. Londonis pesitses ta peas B.A. Baracuse stiilis lustlik mohawk-soeng ning silmaalused olid süsimustaks võõbatud. Londonis 192 sentimeetri ja üheksanda kohaga lõpetanud 163 sentimeetrit pikk McPherson on ületanud ka kahe meetri piiri! Tõsi, pärast maagilise tähise alistamist määrati talle kokaiini tarvitamise pärast 21kuuline võistluskeeld, nii et naise ametlikuks isiklikuks rekordiks on 196 sentimeetrit. Siiski – igati väärt tulemus niivõrd tillukese kasvu kohta!

Inika McPherson Foto: REUTERS/SCANPIX

Suurim sangar

Unustage Usain Bolt ja teised välejalad. Maailmameistrivõistluste üheks priskemaks staariks oli siilipoisist maskott Hero! Üheksa-aastase Elinori poolt loodud tegelane oli võistluste vältel vimkadest pungil. Kümne päeva jooksul jõudis ta kaugushüppekastis päikest võtta, takistusjooksu veelombis loomakujulise ujumisrõngaga hulpida, sportlasi raja ääres lõbusate plagudega toetada („Sa oled enda taga jooksvast inimesest ees!“) ning kõrgushüppepostide vahel riideid kuivatada.

Hero semutses Usaini endaga ning sidus 100 meetri tõkkejooksus seitsmenda koha saanud Nadine Visseri naelikupaelu. Kangelane!

Maskott Hero Foto: AFP / Scanpix

Kõige hajameelsem sportlane

Inimesed unustavad ikka asju. Aga see pole eriti dramaatiline, kui poes juust või hummus ostmata jääb. Elab üle. Hoopis täbaramalt käisid Keenia sportlase Beatrice Chepkoechi käbarad. Naiste 3000 meetri takistusjooksu finaalis juhtinud aafriklanna unustas üle veetakistuse karata. Kui see talle meenus, oli medal juba käest lipsanud. Natuke vales suunas lippama pidanud atleet ületas lõpuks finišijoone neljandana.

Beatrice Chepkoech Foto: AFP / Scanpix

Kõige muinasjutulisem nimi 

Lea Sprunger! Šveitsi 400 meetri tõkkejooksja nimes lihtsalt peitub sõnulseletamatu müstiline ning ürgne jõud. Nagu saaks ta igast probleemist jagu, nagu hüppaks ta igast takistusest filigraanselt üle, nagu päästaks ta maailma kõikidest hädadest. Superkangelaslik Sprunger on ka paganama hea sportlane. MMil saavutas ta omal alal kiiduväärt viienda koha.

Lea Sprunger Foto: REUTERS / Scanpix

Košmaarseim kukkumine

Ses kategoorias on raske leida vastast Trinidadi ja Tobago sportlasele Deborah Johnile. Möödunud reedel 100 meetri tõkkejooksus vudinud atleet kaotas viiendale tõkkele lähenedes tasakaalu ning lendas pea ees takistusse! Pikaks ajaks liikumatult lamama jäänud John viidi rajalt ära kanderaamiga. Kuuldavasti on temaga siiski kõik korras.

Deborah John Foto: AFP / Scanpix

Kõige filosoofilisem võistlus 

Konkurentsitult naiste 50 kilomeetri käimine! Ajaloos esimest korda võistlusprogrammi kuulunud alal läks starti seitse kiirkõndijat, lõpujoone ületas neist neli. Kartmatud naised said üle nelja tunni kestnud metsiku ponnistuse eest väärt tasu. Võitnud portugallanna Ines Henriquese pangakontole lisandub umbes 136 000 eurot, neljanda ehk viimasena lõpetanud Kathleen Burnett rikastub ligi 13 000 euroga.

Hõbeda ja pronksi võitis kaunikõlaline duo – Yin ja Yang! Eesnimesid Hang ja Shuqing kandvad hiinlannad andsid vastandlikule kõndimismaratonile filosoofilise lisamõõtme.

Yin ja Yang Foto: AFP / Scanpix

Medalitabel 

Järjekorras riik, kuld-, hõbe- ja pronksmedalid

Ameerika Ühendriigid  10-11-9

Keenia 5-2-4

Lõuna-Aafrika Vabariik 3-1-2

Prantsusmaa 3-0-2

Hiina 2-3-2

Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa 2-3-1

Etioopia 2-3-0

Poola 2-2-4

Neutraalsete sportlaste koondis (Venemaa) 1-5-0

Saksamaa 1-2-2