Dennis Bergkamp. Foto: OLAF KRAAK
Jalgpall
15. august 2017, 16:54

VIDEO | Hollandlane, kes lõi Premier League'i kõige ilusama värava

Sel nädalavahetusel sai järjekordse avalöögi jalgpalli Inglismaa kõrgliiga. Premier League'i nime all maailmas tuntust kogunud võistlus tähistab algava hooajaga ka pisikest juubelit. Nimelt saab liiga veerandsaja aastaseks ja tähtpäeva puhul valivad erinevad portaalid lähiajaloo võimsamaid hetki. 

Briti saarte uudisteagentuuri BBC kodulehel läbi viidud hääletuse käigus selgitati välja 25 aastaseks saanud Premier League'i läbi aegade ilusaim värav. Kuigi aastate jooksul on väravaraamide suunas teele saadetud igasuguseid kahuripomme ja käärlööke, hindas inglasest vutifänn enim kogu värava löömise protsessi graatsiat ja ilu. 

BBC kodulehel Inglismaa kõrgliiga möödunud 25 aasta ilusaimaks tabamuseks hinnati Hollandi legendi Dennis Bergkampi 15 aasta vanust tabamust Newcastle Unitedi vastu. Arsenali edurivimees võttis filigraanselt omaks klubikaaslase Robert Piresi söödu, tegi ümber oma telje pöörde, mis muudab kadedaks nii mõnegi baleriini, ja suunas palli rahuliku südamega Põhja-Inglismaa klubi väravat kaitsnud Shay Giveni seljataha.  

Legendaarset väravat on vanameister meenutanud aja möödudes korduvalt. "Kui ma söödu sain, siis jäi see mulle natukene selja taha, seega pidin seljaga ennast värava poole keerama, et palli omaks võtta," sõnas mees kaks aastat tagasi The Guardianile antud intervjuus. "Edasine tegevus oli lihtsalt minu arvates kõige kiirem käitumine. See võis tunduda pisut eriline, veider või filigraanne, kuid minu jaoks oli lihtsalt tegemist kõige kiirema meetodiga, et väravavahiga silmitsi saada. Kui see õnnestus, oli tarvis pall vaid Givenist mööda lükata," meenutas hollandlane. 

Pehme puute maailmameister

Legendaarset Bergkampi on teiste seas kiitnud ka tema kunagine ründepartner Thierry Henry. "Näeme igapäevaselt olukordi, kus jalgpallurid teevad ära suurepärase eeltöö, kuid siis ei oska i-le täppi panna. Dennis [Bergkamp] suutis teha kõike imeliselt, kuid seejärel veel filigraanselt lõpetada. See ongi see, mis eristab väga head mängijat heast mängijast," sõnas prantslane. 

Kuigi enamik ründajaid suudab analoogse tabamuse sepistamisest vaid igapäevasel unistada, ei saa teps väita, et too 2002. aasta märtsikuus löödud värav hollandlase kuulsaim oleks. Neli aastat varem Prantsusmaal toimunud MMil, kus Holland jõudis poolfinaali, sai blondipäine pallivõlur kuulsaks hoopis Argentiinale veerandfinaalis löödud väravaga. 

Kaitseliinist Frank de Boeri poolt ette antud ülipika söödu võttis Bergkamp maha endale omase pehme puutega. Pärast meisterlikku esimest puudet jäi hollandlasele vaid vormistamise küsimus - väike tagasitõmme ehk haak ja varbasirutus. 

Just seesama Prantsusmaal tehtud liigutus on ka pronksi valatud ning mehe austamiseks Arsenali koduväljaku Emirates staadioni ette paigaldatud. Kuigi Londoni klubi algne soov oli samamoodi taieseks vormida 2002 aasta pirueti liigutus, loobuti esimesest ideest, kuna skluptuuri teostus osutunuks liiga raskeks.  

Dennis Bergkamp piruett-värav Newcastle vastu:

Dennis Bergkampi värav Argentiina vastu: 

Iluvideo Dennis Bergkampi maagiast: